Kouvola löi Joensuun kanveesin ja nosti pintaan JoMaan liittyvät syvemmät kysymysmerkit

Antti Hartikainen loukkaantui lauantaina ja hänen pelaamisensa sunnuntaina on epävarmaa.

Pesäpallo

Kouvola löi Joensuun kanveesin ja nosti pintaan JoMaan liittyvät syvemmät kysymysmerkit

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.9.2020 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Kouvola aiheutti yhden pesäpallokauden sensaatioista kaatamalla Joensuun välierien ensimmäisessä osaottelussa Joensuussa lauantaina kotiutuslyöntikisan jälkeen 2-1 (0-2, 4-3, 1-0). Ottelusarja on katkolla jo sunnuntaina, kun Kouvola saa Joensuun pelätylle kotikentälleen.

Ottelu oli voitto sisäpelille ja samalla myös pesäpallolle. Ammattisilmät arvostavat huipputiivistä ulkopeliä, mutta räiskyvässä sisäpelissä on katsojien kannalta enemmän hohtoa. Kouvola on viime vuosina profiloitunut ennen kaikkea sisäpelijoukkueeksi – ja lauantaina se luotti nimenomaan sisäpelivoimaansa. Kärki kulki erinomaisesti ja Juho Hacklin löi Joensuun pehmeähköstä kentästä kovalla itseluottamuksella vastustamatonta pomppua.

Kouvolan sisäpelille oli leimallisesti myös sisäpelin aggressiivisuus ja rohkeus. Vaikka Kouvolan kaikki juoksut tulivat hyvillä lyönneillä, pelinjohtaja Iiro Haimi peluutti Koplalla kesän rohkeinta sisäpeliä ja otti paljon yllätysottoja. Vaikka yllätysotot eivät näkyneetkään taululle juoksuina, ne pitivät Joensuun ulkokentän koko ajan varpaillaan ja nostattivat Kouvolan hurmosta entisestään.

JoMa kaatui sisäpeliinsä

Joensuu oli takuuvarma ulkona, mutta se kaatui sisäpeliinsä. Joensuu oli ennen lauantaita voittanut 23 ottelua peräkkäin ilman, että se olisi kertaakaan joutunut samanlaiseen puristukseen ja painetilanteeseen kuin lauantaina. Ja kun se joutui, vaihdelaatikosta ei löytynyt enää sellaista pykälää, että Joensuu olisi saanut ottelun hallinnan otteen itselleen. Itse asiassa Joensuu horjui jo ensimmäisellä jaksolla vaikka, mutta Kouvola ei saanut väännettyä Joensuuta hyvästä otteestaan kanveesiin.

On helppo sanoa, että Joensuu kaatui lauantaina ykköskärkensä epäonnistumiseen. Simo Vainikainen pelasi ykkösenä yhden kauden heikommista peleistä, eivätkä Antti Hartikainen ja varsikaan Topi Hurskainen vakuuttaneet millään muotoa, vaikka tilastot eivät niin huonoja olleetkaan. Kaiken lisäksi Hurskainen hölmöili sisällä ja tuhosi tyhmällä etenemisellään yhden vuoroparin.

Kun Joensuun kärki ei kulkenut, joukkueen toinen pääkotiuttaja, Juha Puhtimäki, jäi kotiuttajana työttömäksi. Hän pääse koko ottelussa yrittämään kotiutusta vain kahdesti. Joensuulla on kotiuttajia laajalla rintamalla, mutta kun Puhtimäki ja Aleksi Rautiainen olivat nostaneet JoMan toisen jakson neljännen aloittavalla 1-3-tilanteesta 3-3-tasapeliin ilman paloja, elintärkeälle johtojuoksulle ei löytynyt lyöjää kolmesta peräkkäisestä kolmostilanteesta huolimatta.

Kysymysmerkkejä tähtitaivaalla

Vaikka yhden ottelun perusteella ei kannatakaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, lauantai nosti esille muutaman polttavan kysymyksen Joensuusta.

Niistä ensimmäinen on toisen mitat täyttävän vapaan kumuran lyöjän puuttuminen sisäpelistä. Puhtimäki pystyy lyömään vapaata kumuraa, mutta Rautiainen lyö kotiutustilanteissa kumuraa merkistä. Juha Niemen perään on turha itkeä, mutta Niemi oli myös hyvä vapaan kumuran lyöjä, mikä tarkoitti, että JoMalla oli kaksi vapaan kumuran kotiuttajaa, nyt vain yksi. Sitä olisi lauantaina tarvittu – kuten Kouvolan Matti Latvala osoitti toisen jakson voittolyönnissä.

Toinen hyvä kysymys on se, olivatko Topi Hurskainen ja Antti Hartikainen sittenkään parhaita mahdollisia hankintoja Tuomas Jussilan korvaajina. Jussilan standardi tarkoitti sitä, että jos joku meni kentälle, Jussila vei hänet takuuvarmasti kakkoselle, eikä hän hölmöillyt etenijänä. Jussilaa ei olisi voinut korvata uudella Jussilalla, koska sellaista ei ole, mutta Joensuussa joudutaan varmasti miettimään kärjen koostumasta – ei vain Hartikaisen ja Hurskaisen loukkaantumisten vuoksi sunnuntaiksi, vaan myös tulevaisuuden kannalta.

Ottelusarja ei ole vielä ohi

Ottelusarja on katkolla sunnuntaina Kouvolassa ja vaikka Kouvola onkin vahvimmillaan juuri kotonaan, ottelusarja ei ole vielä ohi. Kouvola löysi oikeanlaisen rohkeuden ja oikeanlaisen aggressiivisuuden juuri oikeaan aikaan. Sunnuntaina nähdään, miten kovista aineista Joensuun pelinjohtaja Mikko Korhonen on tosipaikassa tehty ja millaisesta aineista koko Joensuun joukkue on tehty. Sen ulkopeli toimii kyllä, mutta saako Joensuu avattua sunnuntaina sisäpelinsä tukkoisuuden?

Siihen kysymykseen sunnuntaina ottelupari ratkeaa.

JoMan uusi kärki – olipa se millainen tahansa – pannaan Kouvolassa kovaan puntariin. Hartikaisen vamman vakavuudesta ei ole tietoa, mutta Joensuun on lähes pakko saada hänet sunnuntaina jokeripaitaan.

 

 

ElmoElmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat jo syyskuun Elmon postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Uusimmassa Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!