Pattijoki löi hurmiossa, mutta rampa Tahko on aidosti vaarassa JymyJussien kuristusotteessa

Antti Kiiskinen (vas.) ja Mikael Mäkelä olivat jälleen elementissä, kun Pattijoki otti 2-0-voiton Kiteestä.

Pesäpallo

Pattijoki löi hurmiossa, mutta rampa Tahko on aidosti vaarassa JymyJussien kuristusotteessa

Pattijoki ja Seinäjoen JymyJussit aloittivat säälipleijarit voitolla. Pekka Arffmanin mukaan kaikki on kuitenkin edelleen auki.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.8.2023 | KUVAT Kari Kanasaari / Pattijoen Urheiijat

Pattijoki otti komean 2-0 (10-4, 7-3) -voiton Kiteestä säälipleijareiden ensimmäisessä ottelussa. Pekka, 17 juoksua Kiteen ulkokentästä. Kova temppu?

Kyllä, sitä nimenomaan – ja siinä oli myös ottelun ratkaisu.

Pattijoki pelasi todella vahvaa ja monipuolista lyöntipeliä. Paikat oli katsottu tarkkaan ja lisäksi pelinjohtaja Perttu Westersund pelasi hyökkäävää pesäpalloa ja otti muutaman kerran rohkeasti sisään yllättävissä ja hyvissä paikoissa.

Onnistujia oli laajalla rintamalla. Avausjakson kunnarillaan pitkälti ratkaissut Tuukka Sarkkinen ja toisen jakson samaten kunnarillaan pitkälti ratkaissut Ville Veittikoski ansaitsevat erityismaininnan hyvistä lyönneistään, mutta nostaisin silti tikun nokkaan molemmat lyöjäjokerit, Martti Viitasalon ja Juuso Keski-Koukkarin, jotka molemmat löivät neljä juoksua mieheen. He olivat kasvot juuri Pattijoen monipuoliselle lyöntipelille.

Ennen ottelua kaikkia jännittivät kärkimies Mikael Mäkelän pelikuntoa. Mäkelä ei ehkä ollut aivan 100-prosenttisella jalalla liikkeellä, mutta hän pelasi kärkenä silti loistavan pelin ja toi neljä juoksua. Antti Kiiskinen säesti tuttuun tyyliinsä hyvin Mäkelää, mitä kautta Pattijoki sai sisäpelinsä hyvin auki.

Ulkona Pattijoen esitys oli myös hyvä. Topi Still on yksi Superin parhaista lukkareista ja oli isossa roolissa myös lauantaina.

Ehkä suurin tunnustus Pattijoen esitykselle oli se, ettei Kiteen pelannut tänään huonosti. Otto Kauppinen on kärkenä eläimellisessä kunnossa ja Aku Kettunen vei häntä hyvin eteenpäin.

Kitee sai 18 kolmostilannetta eli vain neljä kolmostilannetta vähemmän kuin Pattijoki. Se kertoo tiivistetysti Kiteen haasteen. Joukkueella on yksi huippukotiuttaja, lyöjäjokeri Jiri Pippola, mutta siihen ne hartiat sitten loppuvat.

Pattijoen toisen jakson kyseenalainen tasoitusjuoksu 4-4:ään kahden palon tilanteessa juuri ennen Veittikosken kunnaria jätti Kiteelle jossiteltava, mutta se ei muuta sitä, että Pattijoki oli tänään parempi joukkue.

Entä sitten Seinäjoen vierasvoitto Hyvinkäästä?

Tämä ottelu oli epäselvempi ja jossain mielessä myös erikoisempi kuin Pattijoen ja Kiteen kohtaaminen.

Hyvinkää näytti avausjaksolla ottavan helpon jaksovoiton, sillä JymyJussit oli kolme ensimmäistä vuoroparia saamaton ja hengetön. Mutta sitten JymyJussit heräsi ja teki yhdessä vuoroparissa kuusi juoksua kruununa Miska Mäkiviidan kahden juoksun arvoinen kunnari muuntajalle.

Toinen jakso oli tasaisempi, mutta siinä Hyvinkää puristi väkisin jakson kotiin. Sitten oltiinkin Supervuorossa, jossa Mäkiviita löi jälleen kahden juoksun arvoisen kunnarin muuntajalle, eikä Hyvinkää pystynyt supervuoron tasoittavallaan kuromaan etumatkaa kiinni.

Finnish Pesäpallo season is reaching it’s climax! Check the odds for Pesapallo and play at Stake.com! 

JymyJussien pelillinen käyrä on kulkenut jo useamman viikon ylöspäin, joten siinä mielessä heidän hyvä esityksensä Pihkalassa ei tullut yllätyksenä.

JymyJussien ykköskärjen pelintekeminen yksi Atte Kontiota lukuun ottamatta, ja joukkueet suurimmat onnistujat olivat kakkoskärjessä pelanneet Miika Keski-Petäjä ja Mäkiviita, jotka löivät yhteensä seitsemän juoksua ja 24 kärkilyöntiä. Varsinkin Mäkiviidan saldo – kaksi kunnaria ja kaksi tavallisia lyötyä ja sen päälle 14 kärkilyöntiä 100 prosentilla – oli kova suoritus 19-vuotiaalta nuorukaiselta.

Hyvinkäällä on selkeästi haasteita loukkaantumisten kanssa. Valentin Ikonen ei ole missään tapauksessa täydessä kunnossa, mutta hänet haluttiin ottaa ulkopeliin mukaan. Myöskään Riku Niemi ei ole fyysisesti täydessä iskussa, mikä on kakkoskopparille aina haastava tilanne.

Puolivälieriin menijät ratkeavat sunnuntaina. Missä suunnassa punnukset ovat?

Lauantaina voittaneet joukkueet pääsevät totta kai hävitessäänkin pelaamaan vielä supervuoron ja kotiutuslyöntikisan mittaisen ”ottelun”, mutta kaikki on silti edelleen auki.

Pattijoen ja Kiteen väännössä kotikentällä on selvästi merkitystä ja sunnuntaina kotikenttäetu on Kiteellä. Jos Pattijoki pystyy kuitenkin vahvaan sisäpeliin ja Mäkelän juoksukunto kestää samanlaisena kuin lauantaina, Kiteellä on edessään tiukka iltapäivä. Pään pitää Kiteen velloksilla kestää, sillä varapatruunoita ei lippaassa enää ole.

En epäile yhtään, etteikö Kitee tekisi sunnuntaina riittävästi tilanteita, mutta kaikki tiivistyy siihen, kuka lyö ukot kotiin. Riittääkö siihen yksi Pippola vai pitäisikö apuja löytyä muiltakin?

Seinäjoella kenttä on takaa ja kakkospuolella yhtä avara kuin Pihkalassa, joten kopparit ovat varmasti isossa roolissa – ja silloin taas kysytään Niemen pelikuntoa. Toinen iso kysymys on ymmärrettävästi Ikosen pelikunto. Hyvinkäällä on siinä mielessä isojen ratkaisujen paikka siinä, pannaanko Niemi ja varsinkaan Ikonen kehiin vai haetaanko heidän tilalleen jostain terveet miehet. Ei varmasti mikään helppo ratkaisu.

JymyJusseilla on hyvä vire päällä ja jos he pystyivät voittamaan Pihkalassa, he pystyvät siihen myös kotikentällään. Mutta pelataan ensin molemmat ottelut ja katsotaan sitten, mitkä joukkueet ovat jatkossa ja mitkä eivät.