Kouvola tekemässä rajun ratkaisun – hyllyttämässä tähtipelaajansa loppukaudeksi

Ossi Meriläinen löi runkosarjassa 22 ottelussa 41 juoksua, muttei ole mahtunut enää viimeisissä otteluissa Kouvolan pelaavaan miehistöön.

Pesäpallo

Kouvola tekemässä rajun ratkaisun – hyllyttämässä tähtipelaajansa loppukaudeksi

Kouvola on pudottamassa täksi kaudeksi hankkimansa lyöjäjokeri Ossi Meriläisen ulos pelaavasta kokoonpanosta ja ensi kauden suunnitelmistaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.8.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Kouvola on tekemässä pudotuspelien alla yllättävän ratkaisun. Se pudotti lyöjäjokeri Ossi Meriläisen ulos pelaavasta kokoonpanosta jo runkosarjan lopussa ja sama linja on jatkumassa koko loppukauden ajan. ElmoTV:n tietojen mukaan kysymys on puhtaasti pelillisestä ratkaisusta, eikä siihen liity esimerkiksi loukkaantumista.

Meriläinen siirtyi Kouvolaan täksi kaudeksi Kempeleestä. Hän pelasi runkosarjassa 22 ottelua ja löi niissä 41 juoksua.

ElmoTV:n tietojen mukaan Meriläinen ei jatka Kouvolassa myöskään ensi kaudella, vaikka hänen sopimuksensa olikin alun perin kaksivuotinen.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman on Meriläisen pudottamisesta yllättynyt.

”Tätä on vaikea ensi-istumalta uskoa. Tekisi mieli sanoa, että katsotaanhan nyt vielä Kouvolan ensimmäinen puolivälieräottelu Kempelettä vastaan perjantaina ja mietitään sitten, miten lopullinen tämä ratkaisu on”, Arffman sanoo.

”Minun on joka tapauksessa vaikea ymmärtää ratkaisun logiikkaa. Tämähän tarkoittaa sitä, että Kouvolan jokerit ovat nyt Toni Kohonen, Juho Hacklin ja Ville Pesu. Pesu on etenijäjokeri, Hacklin ensisijaisesti vaihtajajokeri ja Kohonen kotiuttajajokeri. Kouvolan haasteena on, että Meriläinen on ollut ainoa pelaaja Koplan miehistössä, jolla on todellinen läpilyöntiuhka. Kohonen, Matti Latvala ja Janne Kivipelto osaavat lyödä toki monipuolisesti ja pystyvät lyömään myös läpi, mutta heidän lyöntinsä ei ole yhtä kova kuin Meriläisellä eikä heidän läpilyöntiuhkansa ole niin suuri, että sitä pitäisi ottaa samalla tavalla huomioon kuin Meriläisen kohdalla.”

”Uskon, että näissä syksyn ratkaisupeleissä käy pikemminkin päinvastoin. Koska läpilyöntiuhkaa ei ole, näiden pelaajien lyöntejä aletaan lukea tarkemmin ja rohkeammin pois. Pelataan lähempänä ja täytetään polttolinjan taakse jäävät tilat, jonne etenkin Latvala ja Kivipelto lyövät kumuroitaan. Samalla myös Iiro Haimin suosimiin yllätysottoihin varaudutaan paremmin.”

Arffman löytää Kouvolan ratkaisusta myös perusteita sille, miksi tällaiseen ratkaisuun olisi päädytty.

”Meriläisen heikkoutena on ollut epävarmuus ja epätasaisuus. Siksi tässä ratkaisussa on se logiikka, että nämä herrat – Kohonen, Latvala ja Kivipelto – ovat varmempia juoksunlyöjiä kuin Meriläinen. Kun tietää Kouvolan ulkopelin tason, niin ehkä he laskevat, että yksittäisillä ja jopa varsin vähilläkin juoksuilla voidaan voittaa jakso, kunhan vain varmasti lyödään se kaksi tai kolme juoksua.”

”Tässä mielessä Haimin ratkaisu voi toki myös toimia, mutta onhan tämä silti kova ja yllättävä ratkaisu. Kaiken lisäksi tässä on sekin ulottavuus, että Kohonen olisi ulkona parempi ulkopelaaja kuin Iiro Nokkala, mutta Haimi haluaa varmistaa sen, että kotiutukset ovat varmemmalla pohjalla, ja että myös kakkoskärjelle, jota Haimi on paljon käyttänyt, löytyy Kohosen myötä varmempi kotiuttaja.”

”Tässä mielessä tämä on myös mielenkiintoinen seurattava, onko Haimi tässä oikeassa vai ei. Ja eihän tässä niin korkealta pudota. Jos ratkaisu ei toimi, Meriläinen voidaan aina heittää kehiin.”

Arffmanin mukaan nyt tehty ratkaisu ennakoi myös sitä, että Kouvolaan ensi kaudeksi tulevasta Hyvinkään Tahkon Teemu Nikkasesta kaavaillaan ensisijaisesti Meriläisen korvaavaa lyöjäjokeria.

”Toki Nikkanen olisi terveenä ollessaan yksi Superin parhaista koppareista, mutta Valtteri Hämäläinen on pelannut erinomaisen kauden kolmoskopparina ja jos maailmankirjat eivät aivan sekaisin mene, niin Tommi Mäentausta jatkaa ensi kaudella ilman muuta kakkoskopparina. Näin ollen Nikkaselle jäisi lyöjä- ja vaihtajajokerin rooli ja niissäkin tehtävissä hän on parhaimmillaan valtakunnan eliittiä.”