FC Lahden oli pakko tehdä jotain, sillä putoaminen on sille todellinen uhkakuva

Mikko Mannila ehti luotsata FC Lahtea kaksi puolikasta kautta.

JalkapalloVeikkausliiga

FC Lahden oli pakko tehdä jotain, sillä putoaminen on sille todellinen uhkakuva

Mikko Mannilasta tuli jo seitsemäs tällä kaudella potkut saanut Veikkausliiga-valmentaja, kun FC Lahti erotti hänet. Joel Perovuon mukaan potkut olivat odotetut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.8.2023 | KUVAT All Over Press

FC Lahti erotti päävalmentaja Mikko Mannilan ja nosti vastuuvalmentajaksi apuvalmentaja Toni Lindbergin. Joel, Mannilan potkut eivät tulleet ilmeisesti ihan puskista?

Eivät tulleet. FC Lahti on juuttunut putoamiskamppailuihin ja tilanne näyttää lahtelaisten kannalta huolestuttavalta. Jotain oli pakko tehdä tässä tilanteessa ja useasti se jotain juuri valmentajan vaihtaminen. Tässä mielessä Mannilaan potkut kuuluvat kategoriaan ”odotetut potkut”.

Se, ettei Mannila saanut puhallettua Lahtea tällä kaudella tämän parempaan lentoon, oli pettymys. Laskin ennen kautta, että Lahden materiaalilla joukkueen pitäisi ankkuroida itsensä tukevasti sarjan keskivaiheille, eikä putoamisesta olisi mitään pelkoa. Nyt putoamisen uhka on kuitenkin todellinen.

What will happen in the Veikkausliiga? Check the odds and play at Stake.com!

Lahdella oli hieman samanlainen tilanne kuin VPS:llä. Siltäkin puuttui alkukaudesta avainpelaajia loukkaantumisten vuoksi. Nyt loukkaantumissuma on helpottunut, mutta Lahdessa ei ole tapahtunut samanlaista heräämistä kuin Vaasassa. Itse asiassa Lahdessa ei ole tapahtunut minkäänlaista heräämistä.

Pelillisesti suurin ongelma on ollut puolustuslinjan toiminta. Sen kanssa on ollut suuria vaikeuksia koko kauden, eikä Mannila saanut ongelmaa korjattua. Kun sen päälle lasketaan nämä alkukaudesta vaivanneet loukkaantumiset, muuta ei tarvita siihen, että Lahti on luiskahtanut turvallisimmilta vesiltä lähemmäksi putousta.

Millaisen valmentajan FC Lahtisaa Toni Lindbergistä?

Mielenkiintoisen nuoren valmentajan. Lindberg on vanha kurssikaverini Eerikkilän valmennuskurssilta ja silloin hän jätti itsestään fiksun kuvan.

Lindbergillä on takanaan pitkä pelaajaura ja hän on toiminut valmentajanakin 7-8 vuotta ja onpa hänellä vyöllään yksi sarjanousukin, kun hän nosti Kouvolan Sudet Kolmosesta Kakkoseen kaudella 2016.

Lindberg tuntee hyvin Lahden nykyisen joukkueen pelaajat toimittuaan Mannilan apuvalmentajana. Se on toki etu, mutta Lindbergin todellinen punnitseminen valmentajana alkaa vasta nyt, kun hän saa ja joutuu tekemään ne ratkaisut ja päätöksen, miten pelataan ja mitä ja miten harjoitellaan.

Se on joka tapauksessa varmaa, että loppukaudesta tulee Veikkausliigassa todellinen jännitysnäytelmä. Mestaruustaistelu on edelleen äärimmäisen tasainen, samoin taistelu eurocup-paikoista ja sarjan alakerrassa vaaravyöhykkeessä on peräti viisi seuraa, joista neljää luotsaa uusi päävalmentaja, enkä ole täysin vakuuttunut, miten tukevalla jakkaralla se viidennenkään joukkueen päävalmentaja eli Hakan Teemu Tainio istuu. Tosin Haka näyttäisi tehneen siirtoikkunassa onnistuneita ratkaisuja ja se on ottanut nyt tärkeitä voittoja, joten ehkä Tainio saa säilyttää paikkansa.

Mutta onhan tämä hurja kausi, sillä nyt peräti seitsemän jengiä kahdestatoista on vaihtanut jo päävalmentajaa ja elokuussa potkut on saanut viisi valmentajaa. Elämme hurjaa, mutta samalla myös äärimmäisen jännittävää futiskesää.