Kouvolan riveissä pelaa yksi kauden suurista ja huomaamattomista sensaatioista

Ville Pesu on pelannut elämänsä kauden Kouvolan etenijäjokerina.

Lintu vai kalaPesäpallo

Kouvolan riveissä pelaa yksi kauden suurista ja huomaamattomista sensaatioista

Ville Pesu on noussut tämän kauden aikana yhdeksi Kouvolan sisäpelin avainpelaajista - ja samalla Superin parhaaksi etenijäjokeriksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 16.9.2021 | KUVAT All Over Press

Ville Pesu

Kuka?

Ville Pesu on yksi pesäpallokauden suurista sensaatioista. Kouvolan Pallonlyöjien kasvatti pelasi pitkään KPL:n kakkosjoukkueessa Suomensarjassa ja Lahden Maila-Veikossa, kunnes nousi kertakiskaisulla Superin miehistöön etenijäjokeriksi kaudella 2019. Vuosi sitten Pesu kärsi kuitenkin loukkaantumisista ja pelasi vain neljä runkosarjan ottelua.

Tällä kaudella Pesu on noussut yhdeksi Kouvolan sisäpelin avainpelaajista. Samalla hän on nostanut jalustalle etenijäjokereiden tärkeyden. Kun pesäpalloon tuli jokerisääntö, valtaosa jokereista oli pitkään lyöjäjokereita. Sotkamo alkoi 2000-luvulla käyttää myös etenijäjokereita. Kaava oli yleensä se, että etenijäjokeruus oli nuorille pelaajille ensimmäinen askel Superin miehistöön. Tätä reittiä pitkiä Sotkamon avaukseen nousivat muuan muassa Antti Hartikainen, Niilo Piiponniemi ja Niko Korhonen.

Pesun tie on ollut erilainen. Hän ei ole enää nuori pelaaja, eikä häntä ajeta etenijäjokeruuden kautta sisälle myös ulkopeliin. 25-vuotias Pesu on pesunkestävä etenijäjokeri – ja siinä tehtävässä hän on tällä hetkellä Superin paras. Toki Pesu on pelannut tälläkin kaudella hätätilanteissa ulkona – mutta vain hätätilanteissa.

Vahvuudet

Pesun  tärkein tehtävä Kouvolassa on mennä kentälle nollassa tai täyttää tarvittaessa tyhjä pesä kärjen takana. Siinä tehtävässä Pesu on erinomainen. Hänen päälyöntinsä on pystymaila, jonka hän pystyy upottamaan kylmäpäisesti ja tarkasti ulkokenttään.

Pesun rooli oli tärkeä jo runkosarjassa, mutta se on vain korostunut pudotuspeleissä. Kouvolan sisäpelissä on elintärkeää, että peli saadaan avattua heti kärjestä. Jos Tommi Mäentausta ei ole mennyt kentälle, Pesu on mennyt, ja ykköskärki on saanut pelinsä auki. Jos Mäentausta on mennyt kentälle, eikä Pesua ole tarvittu ykköskärjessä, hän on ollut erinomainen kakkoskärjen avaaja.

Pesu on jalkanopea ja hän on hyvä etenemään myös pesien välillä. Vaikka hänelle toki sattuu virheitä, yleensä pesiltälähdöt ovat jo nyt huippuluokkaa. Myös hänen nopeuskestävyytensä on kovalla tasolla. Pesu ei väsy ottelun lopussakaan, vaan painaa samalla tavalla satalasissa läpi ottelun.

Pesussa on myös sopivaa röhkeyttä, vaikkei hän vielä olekaan mikä Kari Kuusiniemi tai Janne Vuorinen. Hyvä esimerkki oli välieräsarjassa Vimpeliä vastaan, kun puolittaisella läpilyönnillä kakkospesältä lähtenyt Pesu syöksyi kolmospesällä ja pomppasi saman tien pystyyn ja toi hyvällä ja rohkealla pelisilmällään yllätysjuoksun.

Heikkoudet

Vaikka Pesu on jo 25-vuotias, hän on pelivuosiltaan Superissa edelleen kokematon. Se näkyy ajoittaisina etenemisvirheinä. Ne kuitenkin karisevat kokemuksen myötä.

Moni voisi pitää Pesun heikkoutena sitä, ettei hän pelaa ulkona tai hän ei ole mitenkään erikoinen ykkösvaihdon purkaja. Pesun päätehtävänä on kuitenkin mennä kentälle – ja siinä hän jo nyt huippuluokan etenijäjokeri.

Tulevaisuus

Pesun tulevaisuus on nimenomaan etenijäjokerina – ja hän voi kehittyä etenemisen erikoismiehenä yhdeksi kaikkien aikojen etenijöistä ja elintärkeäksi aseeksi Kouvolalle. Jos Pesulla riittää motivaatiota ja paikat kestävät, hän voi pelata erikoisroolissaan helposti jopa 5–10 vuotta.

Samalla hän voi tehdä suuren palveluksen etenijäjokereiden arvostukselle – kuten hän on tehnyt jo nytkin.

Lintu vai kala?

Tukkakoskelo. Etenee lentämällä ja syöksyy pesälle kuin huippusukeltaja. Ja tukka on samanlaista heviä kuin tukkakoskelolla.