Formula ykkösten kyntäjätallin ongelmiin saattaa löytyä yllättävä ratkaisu

AlphaTaurilla on otettu tällä kaudella vasta kaksi MM-pistettä.

Formula 1

Formula ykkösten kyntäjätallin ongelmiin saattaa löytyä yllättävä ratkaisu

ElmoTV:n F1-asiatuntija Erkki Mustakari ei olisi yllättänyt, jos Red Bull luopuisi pahoissa vaikeuksissa olevista kakkostallistaan AlphaTaurista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.7.2023 | KUVAT All Over Press

Formula ykkösten MM-sarjan tämän kauden kyntömestaritallin ongelmiin saattaa löytyä yllättävä ratkaisu. ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei olisi yllättynyt, jos Red Bull olisi valmis myymään MM-sarjan pohjalle juuttuneen AlphaTaurin.

Juomajätin kakkostallilla on tilillään vain kaksi vaivaista pistettä. Ne on hankkinut japanilaiskuski Yuki Tsunoda kahdella kymmenennellä sijallaan. Hollantilaiskuski Nyck de Vries ei ole päässyt sinuiksi tallin menopelin kanssa ja hän on parhaimmillaan ollut tuloslistalla 12:s. Se saavutus tuli Monacossa.

”Red Bull ei ole tehnyt mitään satsauksia AlphaTauriin ja siksi talli on todella heikossa hapessa. Lisäksi tallipäällikkö Franz Tost on ilmoittanut jättävänsä hommat tämän kauden jälkeen. Kaiken kurjuuden keskellä herää kyllä mieleen ajatus, onko AlphaTauri myynnissä? Se tekisi helpommin ymmärrättäväksi sen, että Red Bull on antanut kakkostallinsa kyntää syvällä”, Mustakari miettii.

10.00 for Sergio Perez to take the Pole in British GP 8/7/2023, Play now at Stake!

Mustakarin mukaan AplhaTaurin myynnin todennäköisyyttä nostaa se, että Michael Andretti haluaisi tuoda oman tallinsa F1-sarjaan, mutta tulo on blokattu jo useaan otteeseen.

”Tässä tulee helposti mieleen klassinen 1+1-tilanne. Muut tallit eivät halua MM-sarjaan lisää talleja jakamaan samaa miljoonakakkua, mutta samaan aikaan Pohjois-Amerikan markkinoilla pitäisi saada entistä vahvempi jalansija ja sitä kautta lisää näkyvyyttä ja dollareita.”

”Ostamalla AlphaTaurin Andretti saisi toteutettu F1-unelmansa yhdessä GM:n ja Cadillacin kanssa, jotka myös haluavat F1-glamouria ja formula ykköset saisivat uuden jenkkitallin. Pidän siksi AlphaTaurin ostamista yhtenä erittäin vahvana vaihtoehtona Andrettille.”

”Red Bullin omistaja Dietrich Mateschitz oli todellinen F1-hullu. Hän halusi pitää kahta tallia ja hän halusi isoksi tekijäksi F1-sarjassa. Hän satsasi lajiin merkittävästi. Hänen kuoltuaan juomajätin uudet päättäjät vaikuttavat olevan eri maata. Heille tuntuu selvästi riittävän yksi talli.”

Tallin kuljettajista Yuki Tsunoda on saanut kaudesta puhtaat paperit, mutta Nyck de Vries on saanut niskaansa myös rapaa. Mustakarin mukaan 28-vuotias hollantilaiskuski ei olekaan kuitenkaan rattimiehenä mikään tumpelo.

De Vries menestyi aikoinaan alemmissa formulaluokissa. Ovi kuninkuussarjaan pysyi kiinni, kunnes viime kaudella hän kohahdutti ajamalla Italian GP:ssä Williamsilla kylmiltään yhdeksänneksi.

”On totta, ettei de Vries ole saanut mitään aikaiseksi F1-auton ratissa viime kauden jälkeen. Hänellä on tiettyä lahjakkuutta, mistä kertoo menestys pienemmissä formuloissa, joissa kuskit ajavat samanlaisilla autoilla.”

”Nyt todellisuus on kuitenkin sellainen, että de Vriesin F1-ura on hiuskarvan varassa. Menestyminen pikkuformuloissa kertoo potentiaalista, mutta moni lahjakkaana pidetty kuljettaja on saanut huomata, että meno pikkuformuloissa on eri luokkaa kuin ajaminen isojen poikien kanssa samalla radalla. De Vries ei olisi ensimmäinen kuljettajalla, jolla meno on sakannut kuninkuusluokassa”, Mustakari muistuttaa.