Kriisin rajoilla kompuroivan HJK:n pelitapa on sille tällä hetkellä liian vaativa

Nassim Boujallab on yksi pelaaja, jolta on lupa odottaa enemmän.

JalkapalloVeikkausliiga

Kriisin rajoilla kompuroivan HJK:n pelitapa on sille tällä hetkellä liian vaativa

HJK on haastavassa tilanteessa, kun se kohtaa lauantaina Veikkausliigan kärkiottelussa sarjakärki KuPSin Helsingissä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.7.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga palaa juhannustauolta viikonloppuna. Kierroksen kruunaa yksi kauden suurimmista ja tärkeimmistä otteluista, kun HJK kohtaa Helsingissä KuPSin.

Ottelussa ei ratkaista vielä Suomen mestaruutta, mutta lauantaina Bolt Arenalla pelataan muustakin kuin sarjapisteistä.

Vaikka KuPS ei olekaan ollut pelillisesti yhtä näyttävä tai säkenöivä kuin viime kaudella, on se ansaitusti sarjajohdossa. Se on myös suosikki lauantain ottelussa ja juuri tässä KuPSia mitataan uudenlaisella vaa’alla. KuPS ei pysty enää uskottavasti sysäämään ”paineita” HJK:lle, joka on tällä hetkellä pelillisesti vaikeuksissa. Toisaalta KuPSissa ei voida myöskään ajatella, että kriisi-HJK:lta saisi lauantaina helpot pisteet.

Simo Valakarin onkin saatava joukkueensa oikeassa mielentilassa kentälle, sillä se pystyy pehmittämään HJK:n ja kaivamaan Klubin vaikeudet pintaan vain hyvällä esityksellä. HJK voi tällä hetkellä horjua, mutta kuopiolaisilla ei silti ole vara antaa yhtään ylimääräistä siimaa tai sille käy kylmät.

***

Lauantain ottelu on mielenkiintoinen testi KuPSille ja Simo Valakarin prosessille, mutta HJK:n kannalta ottelun panokset ovat paljon rajummat. HJK ja Toni Koskela alkavat olla vedenjakajalla, mihin suuntaan kausi tästä lähtee etenemään. Joukkue tarvitsisi onnistumisia, mutta ilmaisia voittoja tai hyviä pelejä ei ole olemassa. Ne on itse otettava ja revittävä kentällä.

It’s Nordic carnival in football – including the clash of the titans in Helsinki. Check the odds for HJK vs KuPS thriller at LeoVegas!

Koskela on tällä kaudella suosinut 3-4-3-systeemiä. Sen toimivuudessa on ollut kuitenkin samanlaisia ongelmia, jotka sotkivat viime kaudella FC Hongan pelaamista. HJK:n maalimäärät ovat pudonneet eikä joukkueen peli muutenkaan lähde rullaamaan kuin vain ajoittain.

Kolmen topparin ja wing-backien käytössä on omat haasteensa. Esimerkiksi laitakombinaatioiden muodostaminen vaatii pelaajilta hyvää ymmärrystä, kuka pelaa milläkin paikalla.

Otan esimerkin.

Jos vasemman puoleinen wing-back nostaa leveälle ylös, saman puolen taskussa on laituri ja vasemman puolen keskimmäinen keskikenttä tekee pystyynjuoksun vasempaan kulmaan. Tällöin HJK:n vasen puoli jää tyhjäksi, ellei muu joukkue täytä kenttää oikein. Vasemman topparin olisi nostettava toiseksi pelaajaksi keskikentälle ja kahden muun topparin olisi siirryttävä pykälät vasemmalle. Oikean wing- backin olisi samanaikaisesti kontrolloitava mahdollinen vastustajan laituri vastaiskuissa, mutta hänen pitäisi olla myös luomassa uhkaa taka-alueelta rangaistusalueen ulkopuolella.

Tässä on vasta osa niistä mekanismeista ja paikanvaihdoista, joita Koskelan käyttämä systeemi vaatii. Pelaajien olisi yhtä lailla osattava vaihtaa paikkoja ja liikuttava sivuttaissuunnassa myös silloin, kun HJK prässää. Sekään ei ole toiminut tällä kaudella optimaalisella tavalla.

Pelitapa on haastava, mutta varsinainen ongelma Klubilla on kuitenkin sen toteutuksessa. Siksi Koskela on tervepäisenä ja osaavana valmentajana pakko miettiä myös muita pelisysteemiä. Oman arvioni mukaan HJK:n nykyisellä materiaalille sopisi paremmin 4-4-2-ryhmitys, josta saa helposti muovattua erilaisia muotoja molempiin suuntiin riippuen , ketä pelaajia on kentällä. 4-4-2:ssa myös monet muut toiminnot olisivat helpommin toteutettavissa.

***

Kävin jo HJK:n tilannetta läpi Veikkausliigan puolenvälin raportissani. Nostaisin esille kuitenkin vielä yhden asian, joka voi osaltaan selittää HJK:n tämän kauden ongelmia.

HJK on uusiutunut viime kaudesta, mutta mikä vieläkin kriittisempää, joukkueen runko on myös täysin uusi eikä HJK ole saanut uutta joukkuetta ja sen pelaamista riittävän yhtenäiseksi. Toki loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet kurssin vakauttamista eikä Jair-skandaali ole ainakaan helpottanut tilannetta.

Lopputulos on joka tapauksessa se, että HJK ei pelaa edes viimekautisella tasollaan saati, että se olisi ottanut suunnitellun askeleen eteenpäin. Myös monet pelaajat voivat katsoa peiliin. Esimerkiksi kovan profiilin hankinnalta, Nassim Boujellabilta, on lupa odtotaa aika paljon enemmän.

***

Lauantai-illan trilleri on siksi iso ottelu panoksellisesti ja sarjatilanteen kannalta. HJK pelaa pisteiden lisäksi kautensa suunnasta ja mielenrauhasta. KuPSilla on puolestaan mahdollisuus näyttää HJK:lle kaapin paikka pelaamalla hyvä ottelu ja ottamalla entistäkin tiukempi ote sarjan kärjessä.

Darwin Nunez