Kuka on runkosarjan paras lyöjäjokeri – neljä pelaajaa kiinni lyöjäkuninkuudessa

Roope Korhonen heinäkuussa ensimmäisenä pelaajana pesäpallossa 2000 lyödyn juoksun rajan. Mansea vastaan perjantaina Korhosen mailasta tärähti vain yksi juoksu.

Pesäpallo

Kuka on runkosarjan paras lyöjäjokeri – neljä pelaajaa kiinni lyöjäkuninkuudessa

Miesten Superpesiksen lyöjäkuninkuudesta käydään tänä kesänä hurja taistelu neljän lyöjäjokerin kesken. Nelikon erottaa vain kolme lyötyä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.8.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Jokerilyöjien merkitys on korostunut koko ajan huippupesäpallossa. Nyt useat joukkueet pelaavat jo kahdella lyöjäjokerilla.

Toinen iso muutos on ollut se, että lyöjäjokereista valtaosa alkaa olla jo kohtalaisia etenijöitä. Esimerkiksi Jukka-Pekka Vainiopää on tällä kaudella yritetty keskimäärin kerran ottelussa kolmospesältä kotiin – ja niistä yrityksistä 18 on onnistunut.

Kolmas iso muutos on parhaiden lyöjäjokereiden onnistumisprosenttien nouseminen menneisiin vuosiin verrattuna lähes kymmenellä prosentilla. Lyöjätilaston voitosta kamppailevista lyöjäjokereista vain Perttu Ruuskan onnistumisprosentti kotiutustilanteissa on himpun alle 50 prosentti. Muilla kolmella kärkinimellä – Roope Korhosella, Jukka-Pekka Vainionpäällä ja Janne Mäkelällä – vastaavat prosentit ovat 53-59:n välillä.

TOP5-kärjen valinta on lyöjäjokereiden osalta helpompi kuin monien muiden valintojen. Lähimpänä listalle pääsyä rannalle jääneistä lyöjäjokereista olivat Juha Niemi ja Juho Toivola.

Great news! Finnish Pesapallo is here! Check the odds and play at Stake.com!

Runkosarjan lyöjäjokerit TOP5

1. Roope Korhonen, Sotkamo

On makuasia, onko runkosarjan ykköslyöjäjokeri Roope Korhonen vai Jukka-Pekka Vainionpää. Kaksikkoa erottaa vain yksi lyöty juoksu. Vaaka kallistuu lopulta Korhoseen siksi, että hän on takonut juoksunsa valtavien paineiden alla. Hänen on ollut pakko onnistua, koska Sotkamo on edelleen riippuvainen Korhosesta ja hänen mailastaan. Korhosen vahvuus on kovan kantin lisäksi monipuolisuus. Hän lyö kovia piiskoja ympäri kenttää – ilmasaumoja, maasaumoja, molempia luukkuja, rajaleikkureita -, minkä lisäksi Korhoselta löytyy myös kumura sekä huipputaitavat lyhyet.

2. Jukka-Pekka Vainionpää, Vimpeli

Pelannut jälleen loistokauden ja johtaa lyöjätilastoa yhden juoksun erolla ennen Roope Korhosta ja Perttu Ruuskaa. Vainionpäällä lyötyjä on kasassa 85. Vainionpään vahvuus on hänen varmuutensa. Hän saa upotettua kumuransa sellaisella voimalla ja sellaisella kierteellä koppareiden eteen, että sitä on usein mahdoton torjua. Hallitsee myös kaikki muutkin kotiutuslyönnit ja lyö niitä kentän jokaiselle lohkolle.

3. Janne Mäkelä, Vimpeli

41-vuotias sotaratsu jaksaa painaa kuin nuoruutensa parhaina vuosina. Lyönyt tällä kaudella 82 juoksua ja on lyöjätilastossa neljäntenä vain kolmen lyödyn päässä Vainionpäästä. Kahdella huippulyöjäjokerilla pelaaminen syö hieman molempien lyöntimääriä vastuun jakaantumisen vuoksi, mutta Vimpeli on vastaavasti lyönyt 113 juoksua enemmän kuin esimerkiksi Sotkamo. Mäkelä on ratkaisijana jääkylmä ja hänen roolinsa vain korostuu syksyn ratkaisupeleissä. Bravuurina kakkosjatkeelle putoava tarkka kumura. Kuuluisa myös taitavista lyhyistä.

4. Perttu Ruuska, Manse

Ruuska on palannut mailassa samalla tasolle, jolla hän oli ennen lukkarikokeilujaan. Ollut kaikki kaikessa Mansen kannalta tällä kaudella. Lyönyt 84 juoksua ja taistelee runkosarjan lyöjätilaston voitosta. Lyö äärimmäisen kovaa, ei elä pelkästään kumuran varassa. Vasemmalta lyövänä pommittaa mieluusti kolmospuolta, mutta tekee tuhojaan eri puolilla kenttää.

5. Patrik Wahlsten, Kouvola

Pelasi kaksi repalaista ja vaikeaa kautta Joensuussa, kunnes siirto täksi kaudeksi Kouvolaan palautti Wahlstenin takaisin tutuille raiteille. Jäänyt kärkinelikosta, mutta lyönyt jo 73 juoksua. Wahlsten poikkeaa muista huippujokereista siinä, ettei hän lyö juurikaan kumuraa. Wahlstenin lyönti on armottoman kova. Mieluiten hän piiskaa kovia, polttolinjoja puhkovia laakalyöntejä saumoihin ja luukkuihin. Erinomainen hankinta Kouvolalta.