Jos Dallasin kultakimpaleet eivät vapaudu Leijoniin, loput kaksi paikkaa menevät näille pelaajille

Roope Hintz on pelannut uransa parhaan kauden NHL:ssä - ja olisi maailmanluokan vahvistus Leijonille.

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Jos Dallasin kultakimpaleet eivät vapaudu Leijoniin, loput kaksi paikkaa menevät näille pelaajille

Leijonien leirissä seurataan maanantain vastaisena yönä pelattavaa Dallasin ja Calgaryn ottelua suurennuslasilla. Samuel Savolainen avaa, mitä tapahtuu, jos Dallasin kausi jatkuu.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.5.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonien MM-joukkueen viimeisten paikkojen kohtalo alkaa hahmottua. Samuel, miten näet Jukka Jalosen palapelin nyt rakentuvan eri vaihtoehdoista?

Nyt tiedetään se, ketä ei ainakaan saada MM-kisoihin. Ei saada yöllä Bostonin kaataneesta Carolinasta Sebastian Ahoa eikä Teuvo Teräväistä, eikä edellisyönä jatkopaikkansa varmistaneen Floridan Aleksander Barkovia. Tietenkään emme tiedä, mikä näiden pelaajien mahdollisuus ja halukkuus tulla MM-kisoihin olisi ollut, mutta nyt näillä tiedoilla ei ole enää merkitystä.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Näkisin, että Leijonien MM-kisajoukkueen koostumus ratkeaa maanantain vastaisena yönä pelattavan Dallasin ja Washingtonin seiskapelin jälkeen, sillä silloin tiedetään, ovatko Dallasin Miro Heiskanen, Roope Hintz, Esa Lindell, Jani Hakanpää ja Joel Kiviranta edes teoriassa käytössä vai ei. Se, että kahta viimeistä passia ei ole leimattu, viittaa siihen, että Dallasista toivotaan tuota puuttuvaa puolustajaa ja puuttuvaa hyökkääjää, mikäli Dallas putoaa.

Jos Dallasin kausi päättyy ensi yönä, ketä uskot Leijonien viimeisten vahvistusten olevan?

Korostan edelleen, että emme tiedä, ketkä näistä pelaajista olisi käytettävissä, mutta kaksi nimeä sieltä nousee ilman muuta esille – Miro Heiskanen ja Roope Hintz.

Heiskasen status Dallasin parhaana ja yhtenä NHL:n parhaista puolustajista tiedetään. Varsinkin Heiskasen kiekollinen pelaaminen on koko NHL:n mittakaavassa aivan ehdotonta eliittiä. Hänen luistelutekniikkansa teränkäyttöä myöten on ihailtavaa, hän on erinomainen sekä yli- että alivoimapelaaja ja hänestä tulisi ilman muuta saman tien Leijonien johtava ja tärkein puolustaja. Siinä on varmasti Leijonien ykkösprioriteetti, koska Heiskasta parempaa puolustajaa ei tästä maasta tällä hetkellä löydy.

Ymmärrän toki, että MM-kisojen yhteydessä on puhuttu Ahon ja Barkovin tulosta, mutta ihmettelen silti hieman, kuinka unohdettu ja paitsioon jäänyt pelaaja Hintz on näissä keskusteluissa yleisellä tasolla ollut. Hän teki kuitenkin runkosarjassa 37 maalia ja antoi 35 maalisyöttöä eli yhteensä 72 tehopistettä. Nuo numerot kertovat, että kyseessä on NHL:n eliittihyökkääjä. Ei tällaisia maalintekijöitä kovin usein ole MM-kisoihin saatavilla.

Hintz teki Barkovin jälkeen suomalaispelaajista toiseksi eniten maaleja yhdessä Ahon kanssa ja neljänneksi eniten pisteitä. Hän on vieläpä tamperelaislähtöinen pelaaja. Jos olympialaisissa olisivat pelanneet NHL-pelaajat, Barkovin, Ahon ja Mikko Rantasen nimet olisi nostettu hyökkääjistä ensimmäisenä kisajoukkueeseen, mutta seuraavassa aallossa olisivat tulleet Hintz, Mikael Granlund ja Teuvo Teräväinen.

Jos Dallasin kausi päättyy ensi yönä, mutta Heiskanen ei olisi syystä tai toisesta käytettävissä, silloin tuolle puolustajalle varatulle leimaamattomalle passille olisi kaksi ehdokasta, Lindell ja Hakanpää. He ovat erityyppisiä pelaajia. Hakanpää on isokokoisempi ja hänellä olisi enemmän käyttöä alivoimassa, kun taas Lindell on kiekollisempi ja parempi luistelija ja hän toisi lisää osaamista ennen kaikkea Suomen yv-pelaamiseen. Siksi näkisin, että Lindell on lähempänä kisakonetta kuin Hakanpää.

Tietysti oma seurantansa on myös New York Rangersin ja Pittsburgh Penguinsin välisessä sarjassa. Joko Kaapo Kakko tai Kasperi Kapanen joutuvat pettymään. Kapasella on kuitenkin ollut hieman haasteellinen kausi ja Kakon sopimus päättyy tähän kauteen. Huomio on Dallasissa, mutta jos Dallas jatkaa, kysymykseksi nousee silloin se, että voisiko näistä kahdesta löytyä Leijonille vahvistusta? Ja voihan myös viime yön kierroksella pudonnut Boston Bruinsin Erik Haula tai erityisesti Jukka Jalosen korkealle arvostama Olli Määttäkin tulla erinomaisen hyvin kyseeseen.

Mitä sitten tapahtuisi, jos Dallas voittaa ensi yön ottelunsa?

Puolustajan paikalle olisi silloin kolme vaihtoehtoa lahden toiselta puolelta – Sami Lepistö, Jesse Virtanen ja Julius Honka. Kaikki ovat laatupuolustajia, mutta itse odottaisin, että tästä kolmikosta ensimmäisenä soitettaisiin Lepistölle. Hän on pelannut aivan fantastisen kauden SHL:ssä ja hän oli Jalosen luottosotureita muuan muassa kevään 2011 MM-joukkueessa.

Lepistö on myös valtavan paljon kokeneempi kuin Virtanen ja Honka ja hän pystyy pelaamaan melkein roolissa kuin roolissa yli- ja alivoimaa myöten. Voi olla, että joku näistä Ruotsissa pelaavista veljistä on luvannut tulla kisoihin, jos vain käsky käy – ja arvioni on, että se pelaaja on Lepistö.

Hyökkääjien osalta tilanne on se, että jos Dallas ei tipu, silloin erinomaiset pudotuspelit pelanneen TPS:n Markus Nurmen passi leimattaneen, ellei Kapanen, Haula tai Kakko tule kyseeseen. Se on sitten eri kysymys, miten paljon peliaikaa ja kuinka suuren roolin Nurmi saisi kisoissa, sillä 12 pelaavan hyökkääjän joukkoon ei ole helppo murtautua, varsinkin, kun esimerkiksi eilen 13:s hyökkääjä oli Jere Innala, joka ansaitsisi Norja-ottelunkin näytöillä paikan neljässä ketjussa.

Nurmen nouseminen pelaavaan kokoonpanoon edellyttäisi ehkä sitä, että Leijonille tulisi loukkaantumisia tai hyökkäyspeli ei jostain syystä toimisikaan toivotulla tavalla.

Kuinka suuri merkitys Suomen maailmanmestaruusunelman kannalta on sillä, saako Leijonat NHL:stä vielä kaksi vahvistusta – esimerkiksi Hintzin ja Heiskasen?

Jalosen aikakauden yksi tyypillinen piirre on ollut se, että Suomen pelitapa kaventaa materiaalista tasoeroa ja on varmaa, että saatiinpa NHL:stä apuja tai ei, Leijonat pelaa joka tapauksessa maailmanmestaruudesta.

Mutta samaan hengenvetoon on sanottava, että tuskin kenellekään tarvitsee selittää, mikä merkitys Heiskasen ja Hintzin tulolla olisi Leijonille tai mille tahansa näissä kisoissa pelaavalle joukkueelle.

Norjaa vastaan maalienteko jakaantui laajalti, mutta kun vastus koveni lauantaina Latviaa vastaan, palattiin siihen tilanteeseen, jossa oltiin ennen kisoja eli ykköskentän rooliin. Ykköskenttä, tai paremmin sanottuna ykkösylivoima, teki eilen molemmat Leijonien maalit ja ykköskentänkin roolissa näkyi ja korostui Mikael Granlundin merkitys. Hintz olisi tässä mielessä kullanarvoinen vahvistus Leijonille, ei hänen kaltaisiaan pelaajia joka oksalla kasva koko maailman mittakaavassa.

Se on tietenkin sitten mielenkiintoinen kysymys, mikä Hintzin paikka ja rooli olisi joukkueessa. Laitettaisiinko hänet Granlundin kanssa samaan ketjuun vai tehtäisiinkö Hintzin ympärille toinen tuloksentekoketju? Mutta ei mennä asioiden edelle. Odotetaan ensin Dallasin ja Calgaryn seiskapeli ja katsotaan tilannetta uudelleen ensi yönä ja sen jälkeen. Päätösten aika joukkueen lukkoon lyömiseksi on joka tapauksessa nyt todella lähellä, se on selvää.