Kuka on Superin tämän hetken paras ulkopelaaja? Vastaus on tässä kuvassa

Iiro Kuosan ja Joensuun Mailan kausi jatkuu JoMan pudotettu sensaatiomaisesti Sotkamon Jymyn ulos välieristä.

Pesäpallo

Kuka on Superin tämän hetken paras ulkopelaaja? Vastaus on tässä kuvassa

Iiro Kuosa on pelannut häikäisevän kauden Joensuun Mailan etukentällä. Niin häikäisevän, että hän on lähellä valintaa Kultaisen räpylän voittajaksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 24.8.2022 | KUVAT All Over Press

Joensuun Maila järjesti tämän kauden ensimmäisen jättiyllätyksen miesten Superpesiksessä heittämällä Sotkamon Jymyn ensimmäisen kerran 23 vuoteen ulos välieristä.

Joensuulla oli Sotkamon kaadossa useita sankareita. Suurin huomio keskittyi ymmärrettävästi Sotkamosta aikoinaan poispotkittuun lukkari Ville Väliahoon ja hänen loistoesityksiinsä.

Väliaho on kiitoksensa ansainnut, sillä hän on kehittänyt lukkaripeliään merkittävästi viime kaudesta. Jokainen Väliahon kädestä lähtevä tärkeä syöttö on tarkkaan harkittu – ja on pahimmillaan äärimmäisen hankala niin lyöjälle kuin vastustajan kaarelle, pelinjohtajalle ja ulkokentälle. Sen lisäksi Väliaho on hankkinut voimaa jalkoihinsa ja hakee nyt jopa lyhyitä. Samoin hänen paljon kritisoitu kiinniottovarmuutensa on parantunut selvästi.

Väliahon lisäksi Joensuulla on riveissään toinenkin korkeimman mahdollisen tähtiluokituksen ulkopelaaja – ykkösvahti Iiro Kuosa. 31-vuotiaan Kuosan taidot on tiedetty jo pitkään, mistä kertovat hänen valintansa Kultaisen räpylän voittajaksi kaudella 2017 ja viisi Itä-Länsi-valintaa.

Tällä kaudella Kuosa on löytänyt peliinsä vielä yhden ylimääräisen vaihteen – ja on Superin etukenttämiesten ehdoton valtias. Vain Kouvolan Valtteri Luoma on kaliiperiltaan samaa sarjaa Kuosan kanssa.

On mielenkiintoista nähdä, kenet muut pelaajat äänestävät Kultaisen räpylän voittajaksi tällä kaudella. Tällä hetkellä pörssikärkenä pitäisi olla Iiro Kuosa.

***

Kuosan tarina on mielenkiintoinen. Hän oli nuorena lupaava jääkiekkomaalivahti, mutta valitsi lopulta lajikseen pesäpallon.

Kuosa aloitti uransa kasvattajaseurassaan Vihdin Pallossa, josta hän nousi Puna-Mustan kautta Hyvinkään Tahkoon. Hän debytoi Superissa jo kaudella 2012, mutta vakiinnutti paikkansa Tahkon pelaavassa kokoonpanossa vasta vuotta myöhemmin.

Kaudeksi 2017 Kuosa siirtyi Joensuun Mailaan, jossa hän on voittanut kaksi Suomen mestaruutta ja yhden pronssin.

Make your pick or play both at LeoVegas – Detroit Tigers vs San Francisco Giant or Kossu vs KaMa!

JoMan vuosien 2018 ja 2019 mestaruuksissa on korostettu Tuomas Jussilan, Juha Puhtimäen ja Aleksi Rautiaisen merkitystä, mutta Kuosa oli omalla panoksellaan – Mikko Kemppaisen kanssa – yhtä merkittävä avainpelaaja.

Suuret otsikot rakastavat kuitenkin sisäpelaajia ja lyöjiä, mutta Kuosan kaltaiset ulkopelin erikoisosaajat jäävät vähäisen sisäpeliroolinsa vuoksi usein vähemmälle huomiolle.

Hyvä vertailukohta ovat lyöjäjokerit. He osallistuvat vain sisäpeliin, mutta ovat silti valokeilojen keskipisteessä, kun Kuosan kaltaisilla ulkopelin erikoismiehillä saattaa olla yhtä keskeinen tai jopa keskeisempi merkitys otteluiden lopputuloksen kannalta.

***

Kuosan suurin vahvuus on aina ollut hänen reaktionopeutensa kovien lyöntien torjujana. Hänen refleksinsä toimivat samalla tavalla kuin jääkiekkomaalivahdeilla. Toki pesäpallolyöntien torjuminen on erilaista kuin jään pinnalta lähtien kiekkojen torjuminen, mutta Kuosan pelaamisessa näkyy selvästi hänen taustansa jääkiekkomaalivahtina.

Kuosa on ollut myös erinomainen pelinlukija, mutta tämä ominaisuus on kehittynyt entisestään iän ja kokemuksen mukana. Lisäksi Kuosa pystyy peittämään erinomaisesti aikeensa, mitä hän on kentällä tekemässä. Hän näyttää usein jättävän jonkun sektorin kentällä avoimeksi – mutta kun lyöjä luulee upottaneensa pallon tyhjään tilaan, Kuosa onkin siellä räpylöineen.

Myös Kuosan heitot ja etenkin heittoasennot ovat olleet suuria puheenaiheita. Hän pystyy tulemaan pallolle sellaisessa asennossa, että heitto lähtee nopeasti, terävästi ja tarkasti. Myös hänen heittoasentonsa ovat usein erikoisia. Esimerkiksi Sotkamo-sarjassa Kuosa syöksyi kotiutustilanteessa kakkosrajaan lyödyn kierteisen näpin perään ja vippasi sen oikealla kädellään itsestään katsoen oikealle kotipesään – palon arvoisesti.

***

Kuosa pystyy pelaamaan hyvän pelinlukutaitonsa, nopean lähtönopeutensa ja nopean heittoliikkeensä ansiosta suura tonttia, mikä helpottaa myös Joensuun linjan pelaamista. Esimerkiksi takatilanteissa tappina pelaavalla Kuosalla on merkittävä rooli myös saumalyöntien torjumisessa. Tämäkin vaatii jäistä päätä ja hyvää pelisilmää, sillä höntyilyllä voisi olla kohtalokkaat seuraukset.

Kuosalla alkaa olla myös muiden pelaajien ja joukkueiden keskuudessa sellainen maine, että sekin vaikuttaa vastustajien pelaamiseen. Monelta muulta etumieheltä voidaan yrittää pallon lyömistä vaikka längistä läpi, mutta Kuosan kohdalla sitä ei kannata edes yrittää. Kuosa pyritään loppuun asti kiertämään, mutta kuten Sotkamo-sarja osoitti, se on helpommin sanottu kuin tehty.

Kuosa sisäpelirooli on aina ollut marginaalinen, mutta nyt Joensuussa siihenkin on kiinnitetty huomiota. Kuosasta tuskin enää tulee huippuluokan sisäpelaajaa, mutta hänen kumurallaan voisi olla jatkossa enemmänkin käyttöä.

Kuosa on ollut Puhtimäen, Jussilan ja Rautiaisen lähdettyä keskeisessä roolissa myös yhtenä JoMan johtajista. Kuosan nauttimaa arvostusta kuvaa se, että hän on ollut tällä kaudella joukkueen kapteeni.

***

Kuosa on jo nyt yksi kaikkien aikojen etukenttäpelaajista – ja jos ja kun hänen uransa jatkuu vielä vuosikausia, hän voi nousta haastamaan Sami Partasen kaikkien aikojen etumiehenä.

Kuosan jatkosta JoMassa ehdittiin jo huolestua, kun kesä kului, eikä uutisia jatkosopimuksesta kuulunut. Viime viikolla Joensuusta tuli kuitenkin odotettu uutinen: Kuosa oli tehnyt JoMan kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen.

Ottajia olisi ollut muuallakin ja on varmasti jatkossa, mutta JoMa on rahoittanut tilanteen ainakin vuodeksi eteenpäin, mahdollisesti jopa kahdeksi.