Kuka voittaa mestaruuden, kuka putoaa? Valioliiga jatkuu erityisen kiehtovasta tilanteesta

Arsenalin tähtihyökkääjä Gabriel Jesusin jalkapallon MM-kisoissa saatu polvivamma pitää hänet sivussa kolme kuukautta. Se voi olla Joel Perovuon mukaan pahimmillaan jopa ratkaiseva isku Arsenalin mestaruushaaveille.

JalkapalloValioliiga

Kuka voittaa mestaruuden, kuka putoaa? Valioliiga jatkuu erityisen kiehtovasta tilanteesta

Joel Perovuo arvioi tiheällä kammalla Valioliigan mestaruus- ja putoamistaistelua sekä tammikuun siirtoikkunan asetelmia.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 26.12.2022 | KUVAT Abedin Taherkenareh / EPA-EFE / All Over Press

Valioliiga palaa vihdoinkin tapaninpäivänä. Joel, miten uskot, että MM-kisojen poikkeuksellinen ajankohta vaikuttaa Valioliigan voimasuhteisiin?

Valioliigasta oli 133 pelaajaa Qatarissa mukana ja se on merkittävä luku. Tietysti tilanne vaikuttaa osaan seuroista enemmän kuin johonkin toiseen. Nyt se vaikutus nähdään.

Täytyy muistaa, että osa pelaajista asusteli Qatarissa hotellissa kuukauden verran ja tuollaisen turnauksen aikana ei ole helppoa pitää fysiikasta huolta samalla, kun pitää jatkuvasti olla valmiina pelaamaan. Se ei ole helppo yhtälö. Varsinkin, kun osa pelaajista jäi vähälle peliajalle ja enemmän aikaa kului hotellin buffetpöydissä kuin kentällä. Esimerkiksi Kalvin Phillips on joutunut vaikeuksiin Pep Guardiolan kanssa, sillä Qatarista tuli Manchesteriin mukaan tuliaisina muutama ylimääräinen kilo.

Osa pelaajista pelasi paljon, jos edettiin puolivälieriin tai varsinkin välieriin. Se on ollut rankka rypistys. Osalle jotka putosivat aiemmin, on ottelutahti saattanut olla jopa melko sopiva.

Joka tapauksessa tilanne tarkoittaa sitä, että asetelmia haetaan nyt uudestaan. Kaikki joukkueet saivat eräänlaisen ”mini-preseasonin” alle. Ne, jotka onnistuivat hyödyntämään tämän ajan ja harjoittelemaan hyvin, hyötyvät. Jos se saadaan näkymään heti telineistä lähdettäessä tulokseksi, se voi aiheuttaa isojakin muutoksia.

Viimeinen asia on tietysti loukkaantumiset. Jos ajattelemme vaikka kärjessä olevan Arsenalin tilanne, niin Gabriel Jesusin tasoisen hyökkääjän poissaolo satuttaa ehdottomasti. Ja voi olla, että satuttaa jopa ratkaisevasti. Niin tärkeä pelaaja hän on sarjakärki Arsenalille ollut.

Kaiken kaikkiaan ollaan uudenlaisen, mutta kiinnostavan tilanteen äärellä Valioliigan jatkuessa. Siksi on melko vaikeaa antaa vielä tarkkaa analyysiä missä nyt todella mennään, kunnes peli on näyttänyt hieman eteen.

Millaisena tällä hetkellä näet mestaruustaistelun, onko se kahden kärjessä olevan joukkueen – eli Arsenalin ja Manchester Cityn – kauppa?

Arsenal tosiaan menetti Jesusin ja useampia pelaajia oli mukana Qatarissa. Citylla oli tietysti kaikista eniten pelaajia kisoissa, mutta uskon kuitenkin, että molempien seurojen prosessit ovat laadukkaita, joten en usko, että mitään shokeeraavia romahduksia ainakaan nähdään.

Newcastlen en usko sinnittelevän loppuun saakka mestaruuskisassa, mutta Mestarien liigan paikoissa se on kiinni kyllä.

Tottenhamia en vielä liputtaisi lopullisesti varikolle mestaruustaistosta. Siihen on kuitenkin yksi reunaehto ja se liittyy siihen, mitä tapahtuu tammikuun siirtoikkunassa. Antonio Conte varmasti haluaa vielä vahvistaa joukkuettaan, eikä hän voi olla tyytyväinen syksyllä nähtyyn peli-ilmeeseen, vaikka tuloksia tuli raavituksi kohtuullisen hyvin.

Tässä on papereissani kuitenkin se kolmikko, joka mestaruuden ratkaisee.

Entäpä putoamiskamppailu?

Sarjan tyvipäästä on tulossa mielenkiintoisempi kuin aikoihin. Putoamistaistelu voi olla jopa 7-8 joukkueen mittainen melko pitkään. Nyt ei nimittäin ole selvähköä kolmikkoa, joka sarjasta suostuu kivuttomasti poistumaan.

Jos nyt pitää joku kolmikko heittää arviona, niin se voi olla Nottingham, Southampton ja jopa Everton. Ralph Hasenhüttlin Southampton on pelannut upporikasta ja rutiköyhää jalkapalloa, ja se voi nyt maksaa vielä hintaa.

Evertonin putoaminen olisi todellinen jättipaukku, mutta huolta joukkueen otteista täytyy kantaa. Tuohon paukkuun kannattaa kuitenkin varautua, sillä mahdotonta se ei ole.

Pian avautuu myös tammikuun siirtoikkuna. Millä seuroilla uskot olevan ostohousut jalassa?

On mielenkiintoista nähdä, mitä Arsenal tekee. Nyt ollaan mestaruustaistelussa ja ykköshyökkääjä Gabriel Jesus loukkaantui. Jos nyt ei vahvisteta hyökkääjäosastoa, milloin sitten?

Ja kuten sanottua, myös Conte ei varmasti ollut täysin tyytyväinen siihen, mitä nyt on jalkeilla. Pohjoislontoolaiset haluavat varmasti tehdä peliliikkeitä, eri asia kuitenkin on se, mitä lopulta jää haaviin.