SJK oli matkalla kohti katastrofikautta, kunnes se kääntyi oikealle tielle ja pelastui

Jake Jervis on ollut keskeinen pelaaja SJK:n uudessa tulemisessa tällä kaudella.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

SJK oli matkalla kohti katastrofikautta, kunnes se kääntyi oikealle tielle ja pelastui

SJK:n kausi oli menossa kohti katastrofia, kunnes Jóaquin Gomez teki kriittisen muutoksen joukkueen pelaamisessa. Jake Jervis on muutoksen kasvot.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 24.8.2022 | KUVAT All Over Press

 

SJK on saanut heinäkuun aikana juonesta kiinni Veikkausliigassa ja on noussut mukaan pelaamaan paikasta ylemmässä loppusarjassa. Euroopassa kaatui FC Flora, mutta norjalainen Lilleström oli liian kova pala Konferenssiliigan karsinnoissa. Näin SJK saa keskittyä pelkästään Veikkausliigaan loppusyksyn ajan.

SJK on 19 pelatun kierroksen jälkeen Veikkausliigassa tasapisteissä AC Oulun ja Hakan kanssa. Kolmikko jakaa sijat 4-6. Inter on jäänyt kolmikosta kolme pistettä ja Ilves viisi.

SJK:n pelaaminen oli alkukaudella kohmeista. Nyt epäonnistunut staattinen ja pallonhallintaan pyrkivä pelitapa on saatu osin haudattua ja – yllätys, yllätys –, päävalmentaja Jóaquin Gomez on suoraviivaistanut SJK:n pelaamista. Se sopii hyvin etenkin joukkueen yläalueen pelaajille. Lisäksi yhtenä tekijänä on ollut Josepablo Monrealin pudottaminen penkille.

Pelin suoraviivaistaminen on ollut keskeisessä roolissa SJK:n parantuneissa tuloksissa. Suoraviivaistaminen on lisännyt SJK:n pallonhallintaa vastustajan kenttäpuoliskolla. SJK:n yläalueen pelaajat ovat voittaneet hyvin juoksukilpailuita, kun SJK pyrkinyt toimittamaan palloa maalille nopeammin ja useammin.

It’s a hectic week in eurocups – including Nordic classic between Silkeborg and HJK on Thursday. Check the odds and play – now or live at Expekt!

Samalla myös virheet alhaalla ovat vähentyneet. Se on tärkeä asia SJK:n kannalta, sillä joukkue on edelleen virhealtis avatessaan peliä lyhyellä. Kun syöttösuuntia on vähän ja pelaajien etäisyydet ovat usein liian suuria, SJK on menettänyt ja menettää edelleen palloja avatessaan peliä lyhyillä. Esimerkiksi AC Oulu oli armollinen vierailija Seinäjoella, kun se jätti hyvistä yläalueen riistoista maalit tekemättä.

Gómezin tekemä muutos on siis sinällään fiksu. Jos joukkuetta ei saa organisoitua pelinavaamisvaiheessa avaamaan lyhyellä ja etenemään hyvin sitä kautta, on mietittävä jotain muuta.

***

SJK:n tekemän positiivinen muutos on vaatinut myös tekijöitä – ja yksi keskeinen avainhahmo kentällä on ollut kokenut hyökkääjä Jake Jervis.

30-vuotias britti on parhaimmillaan tekemässä aloitteita vastustajan selustaan. Hän osaa myös liikkua maalin edessä vapaaksi oikea-aikaisesti. Jarvisin tehot – kolme maalia ja yksi maalisyöttö – eivät tee oikeutta hänen merkitykselleen SJK:n tulemisessa. Jervis on toki tuhlaillut muutaman avopaikan, mutta ne kymmenet loistavat peliteot hyökkäyskolmanneksella ja aloitteet, jotka ovat luoneet hänelle itselleen tai joukkuekaverille mahdollisuuksia, ovat olleet korvaamattomia SJK:n noustessa suosta kuivattelemaan ainakin joksikin aikaa .

Jervis on vahva, nopea ja teknisesti riittävän hyvä. Voittomaali KuPSia vastaan oli malliesimerkki Jervisin vahvuuksista. Keskitys oikealta välikaistalta, johon Jervis tuli ennen topparia tuplaliikkeellä. Sen jälkeen aikainen ponnistus korkealle ja teknisesti upea pusku takakulmaan.

Voittomaali oli yhdeksäs piste, jonka Jervis toi maalillaan tai syötöllään SJK:lle.

Myös nuoret Tuomas Kaukua, Pyry Hannola ja Norjaan lähtenyt Daniel Håkans ovat olleet isossa roolissa SJK:n positiivisessa muutoksessa. Vahvaa laitapeliä ja juoksuvoimaa on täydentänyt chileläinen pikkumies Diego Rojas, joka pyörittää SJK:n peliä linjojen välissä ja antaa monesti hyviä avaavia syöttöjä laitoihin.

***

Mikäli SJK pystyy vielä kehittämään pelaamistaan, on vastustajilla varmasti vaikeita iltoja tiedossa. Tällaista monipuolisesti pelaavaa joukkuetta vastaan on aina haastavampaa pelata.

Jervisille tämä uusiutunut SJK sopii, enkä olisi yllättynyt, jos Jervis hätyyttelisi tällä kaudella Veikkausliigassa vielä jopa kymmenen maalin rajapyykkiä terveenä pysyessään.

Kiinnostavinta SJK:n kaudessa on se, pysyykö sen paketti kasassa vai onko tämä vain hetkellinen positiivinen muutos paineettomassa tilassa?