KuPS ei pystynyt tarjoamaan Simo Valakarille samaa, mitä se itse Valakarilta sai

Simo Valakari tähyää KuPSin jälkeen ulkomaille.

JalkapalloVeikkausliiga

KuPS ei pystynyt tarjoamaan Simo Valakarille samaa, mitä se itse Valakarilta sai

Joel Perovuo näkee, että KuPSin ja Simo Valakarin teiden erkaneminen oli odotettua. Menetys on kuitenkin kova niin KuPSille kuin Veikkausliigallekin.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 13.1.2023 | KUVAT All Over Press

KuPS ja päävalmentaja Simo Valakari ovat purkaneet sopimuksensa. Joel, miksi tähän ratkaisuun on päädytty?

Mielestäni päätös on odotettu. Viime kauden aikana aistin, että Valakari haluaa enemmän ja eteenpäin. Hän haluaa kaiken irti valmennusurastaan ja se ei ehkä Suomessa ole mahdollista.

Minulle jäi tunne, että Valakari veti sellaiset johtopäätökset, että hänen työnsä on tehty ja hän tarvitsee jotain muuta.

Päätös oli lopulta kuitenkin kaikkien osapuolten kannalta hyvä, kun nyt kaikki ovat motivoituneita seuran tekemiseen.

Miksi Valakari ei halunnut jäädä KuPSiin, joka vaikuttaa olevan säännöllisesti mukana mestaruustaistelussa?

Tuntuu siltä, että KuPS ei pystynyt lopulta tarjoamaan samaa Valakarille kuin Valakari pystyi tarjoamaan KuPSille. Mielestäni Valakari teki Kuopiossa kaiken, mitä pystyi ja toi cup-voiton sekä hengitti HJK:n niskaan.

Kuitenkin varsinkin viime kaudella meininki jäi vähän vajaaksi siltä osin, ettei KuPS saanut sellaista joukkuetta kasaan, mitä olisi pitänyt saada. Eikä kesällä saatu hankittua esimerkiksi hyökkäyspäähän pelaajia, joita olisi tarvittu.

Latvian pääsarjassa pelaavaa FK Audaa pidetään Valakarin todennäköisimpänä osoitteena. Sanoit, että Valakari on jo pidempään vaikuttanut haluavan urallaan eteenpäin. Kuinka paljon Veikkausliigan vaihtumisen Latvian sarjaan voi sanoa olevan menemistä eteenpäin?

Latvian pääsarja ei sinällään ole mikään älyttömän hehkeä. Kuitenkin suomalaisvalmentajan on todella vaikea päästä ulkomaille. Niin kauan, kun saamme päävalmentajia mihin suuntaan tahansa, on se hyvä asia meille.

Pelaajia saamme kuitenkin jonkin verran liikuteltua Suomesta muualle. Päävalmentajien kohdalla on kuitenkin hyvin pitkälti lasten kengissä se, että valmentajiamme olisi ulkomailla varsinkaan uskottavissa sarjoissa.

Millaisen valmentajan KuPS tarvitsee tilalle? Ketkä ovat KuPSin vaihtoehtoja?

KuPS tarvitsee luonnollisesti laadukkaan korvaajan, mutta kuten tiedämme, heitä ei jokaisella oksalla kasva. Omat ehdokkaani olisivat Ricardo Duarte, Vesa Vasara ja jokerikorttina Jussi Leppälahti.

Toinen asia onkin kuka heistä olisi saatavilla. Voi toki olla, että KuPS katsoo ulkomaille, mutta se vaihtoehto on aina riskialttiimpi.

Millainen vaikutus Valakarin lähdöllä on Veikkausliigalle? Entä mihin KuPS on menossa?

KuPSin ja Veikkausliigan kannalta on tietysti harmi, että Valakari lähtee. Nyt KuPSilla oli hyvä tilanne, kun mestaruustaisto oli todellinen molempina vuosin Valakarin valmentaessa ryhmää. Kun Honkakin on tullut mukaan, on mestaruustaistossa ollut jännitystä.

Nyt jos KuPS ei saa Valakarin tilalle hankittua laadukasta korvaajaa, voisin antaa vahvat ennusmerkit ensi kaudelle, että Helsingissä juhlitaan mestaruutta varsinkin, jos HJK saa oman palapelinsä palaset kuntoon.

Kuopiossa yleisömäärät ovat jääneet vaisuiksi, vaikka Valakari on saanut joukkueensa pelaamaan hyvää jalkapalloa ja menestys on sitä seurannut. Kuopion kaupunkikaan ei ole saanut stadionhanketta etenemään, vaikka monet muut lajit ovat suorituspaikkansa saaneet.

Stadionasia on voinut vaikuttaa myös Valakarin lähtöön. Jos toiminta on 500 000 euroa pakkasella vuosittain eikä yleisö käy peleissä, nämäkin asiat ovat voineet vaikuttaa siihen, miksi Valakari on katsellut muualle.