Declan Rice on Arsenalilta huippukallis ja äärimmäisen julma hankinta

Declan Rice ja Saka pääsevät tuulettamaan ensi kaudella Englannin maajoukkueen lisäksi yhdessä myös Arsenalissa.

JalkapalloValioliiga

Declan Rice on Arsenalilta huippukallis ja äärimmäisen julma hankinta

Declan Rice siirtyy Arsenaliin jättiläismäisellä siirtosummalla. Jukka Rönkä pohtii, kannattaako Ricesta maksaa 105 miljoonaa puntaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.7.2023 | KUVAT All Over Press

Arsenal on saanut viimeinkin maaliin Declan Ricen jättisiirron West Hamista. Arsenal maksaa kovaa rahaa 100 miljoonaa puntaa ja sen päälle 5 miljoonaa puntaa menestykseen sidottuja bonuksia. Jukka, joko siirtoa voidaan pitää varmana?

Kuten sanoin aiemmin, siirtoa voi pitää silloin varmana, kun Fabrizio Romano sanoo kuuluisat sanansa here we go – ja nyt hän on ne sanonut.

Aivan vesivarma siirto ei kuitenkin ole ennen kuin Ricen lääkärintarkastus on valmis, sillä Arsenal ei maksa 105 miljoonaa puntaa pelaajasta, jolla olisi esimerkiksi piilevä lonkkavamma.

Mutta olisiko Rice pystynyt pelaamaan tällaisen kauden West Hamissa ja Englannin maajoukkueessa, jos hänellä olisi ollut oikeasti joku vamma? Ei olisi. Joten nyt vain odotetaan enää Arsenalin tiedotusjoukkojen tekemää videota ja viimeistä sinettiä.

Rice on Arsenalin ennätyssiirto ja vasta kolmas yli 100 miljoonan punnan siirto Valioliiga-seuraan. Maksaako Arsenal Ricesta ylihintaa?

Se on filosofinen kysymys. 100 miljoonan punnan siirtosummat kuulostavat hurjilta ja sitä ne myös rehellisyyden nimissä ovat, mutta vaa’an toiselle reunalle on laitettava, mitä sillä saa.

Arsenal pelasi loistavan kauden ja haastoi Manchester Cityn Valioliigan mestaruustaistelussa, mutta joutui lopulta kuitenkin taipumaan. Arsenal joutui ennen kesän siirtoikkunan alkua ratkaisemaan, miten joukkuetta voi vahvistaa ja miten sen pelillistä tasoa nostaa.

Vastauksia oli arjen tekemisen lisäksi kaksi: Lisätä squadin leveyttä, jotta Arsenal kestäisi paremmin loukkaantumisia, ja hankkia sen lisäksi vieläkin parempia pelaajia.

Arsenal tiedosti, ettei vieläkin parempia pelaajia saada halvalla, vaan sellaiset pelaajat maksavat.

Ja nyt se on jo nähty niin Ricen kuin 65 miljoonaa puntaa maksaneen Kai Havertzin kohdalla. Thomas Partey ja Granit Xhaka pelasivat molemmat loistokaudet, eikä heitä parempia pelaajia kasva jokaisella oksalla. Rice ja Havertz on ovat molemmat vielä astetta kovempia pelaajia kuin Partey ja Xhaka ja tässä mielessä keskikentän keskustan uusiminen oli loogista, mutta ratkaisuina se oli myös äärimmäisen kova ja monessa mielessä myös julma ratkaisu. Kiitoksen sijasta näytettiinkin ovea, mutta sitähän jalkapallo maailman huipulla on ja pitääkin olla.

Ricessa ja Havertzissa on toinenkin kriittinen tekijä – ikä. Arsenal tulee varmasti tekemään kaikkensa, että se voittaa ensi kaudella Valioliigan mestaruuden ja taistelee jopa Mestarien liigan voitosta, mutta samanaikaisesti sillä on katse myös siinä, miten prosessi etenee isommassa kuvassa ja miten tämä joukkue kehittyy myös omana itsenään.

Tässä tullaan ikään. Partey ja Xhaka ovat molemmat 30-vuotiaita ja vaikka heillä onkin varmasti vielä 3-4 hyvää pelivuotta jaloissa, Ricella ja Havertzilla niitä vuosia on  molemmilla vielä kymmenkunta, minkä lisäksi molemmat ovat omalla kehityskäyrällään vastan nousukiitovaiheessa.

Kun tämän kaiken laskee yhteen, Ricen ja Havertzin hinnoissa ei nykymarkkinoilla ole juurikaan ilmaa.

Mihin rooliin Rice tulee Arsenalissa?

Hän ottaa ilman muuta omakseen kuutospaikan eli keskikentän pohjimmaisen paikan – ja siihen rooliin hän on jo nyt Valioliigan parhaita ellei jopa paras pelaaja.

Rice voitti päättyneellä kaudella pallon omalle joukkueelleen 334 kertaa ja hän katkaisi syötön 63 kertaa. Molemmat lukemat olivat Valioliigan korkeimmat ja ylittivät esimerkiksi Rodrin lukemat Manchester Cityssa.

Rice on juniorivuosien peruskoulutukseltaan toppari, mutta hänen pelinlukutaitonsa ja teknisyytensä pallon kanssa pääsivät paremmin oikeuksiinsa keskikentällä, minkä seurauksena hänet siirrettiin uudelle pelipaikalle.

Ricen erinomainen pelinlukutaito tekee hänestä myös erinomaisen prässääjän. Hän bravuurinsa on iskeä hyvän ennakoinnin ja nopeutensa avulla kaukaa, mikä on yllättänyt vastustajat lukemattomia kertoja. Toki tällaisiin nopeisiin kaukoiskuihin liittyy myös omat riskinsä ja Ricelle on sattunut näissä myös virheitä, joiden seurauksena hän on pelannut itsensä ulos tilanteista.

Rice pystyisi pelaamaan myös hyökkäävämmässä roolissa, mutta Mikel Artetan suunnitelmissa keskikentän keskimmäisen kolmion hyökkäävämmät roolit on varattu Havertzille ja Martin Ødegaardille.

Lisäksi Rice tuo Arsenaliin johtajuutta. Hän on ollut West Hamin kapteeni ja joukkueen johtava pelaaja niin kentällä kuin pukukopissa. On myös hyvä muistaa, että Havertz nousi Bayer Leverkusenin kapteeniksi 20-vuotiaana, joten Arsenalin keskikentän keskellä pelaa ensi kaudella kolme kapteenia.