Manchester City mittaa sunnuntain trillerissä, onko Tottenhamin hyvä kesä kangastusta

Son aloittanee sunnuntaina Tottenhamin kärjessä - ja Harry Kane penkillä.

JalkapalloValioliiga

Manchester City mittaa sunnuntain trillerissä, onko Tottenhamin hyvä kesä kangastusta

Tottenham ja Manchester City iskevät yhteen sunnuntain huippuottelussa. Soursin peli on ollut kesällä valmiimpaa kuin Cityn, mutta Citylla on paremmat pelaajat.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 15.8.2021 | KUVAT All Over Press

TottenhamTottenham-Manchester City

Sunnuntai 15.8. klo 18.30 Tottenham Hotspur Stadium, Lontoo

Asetelma

Tämä ottelu on pitkän valioliigakauden avausottelu, joten kummankaan peli ei tule olemaan niin terävää kuin mitä se tulee olemaan talven ja kevään kuukausina. Valioliiga onkin sarja, jossa palkitaan ne joukkueet, joiden kehityskäyrä on pitkä ja tasaisesti nouseva läpi kauden.

Tottenhamin pre-season on ollut vähintäänkin lupauksia herättävä. Tulokset ovat olleet kohtalaisia. Viimeisessä harjoitusottelussa Tottenham voitti Arsenalin kotikentällä lukemin 1-0, kun Son Heung-min maalasi hienon hyökkäyksen päätteeksi kymmenestä metristä alanurkkaan.

Manchester Cityn kesän ottelut ovat olleet Tottenhamia sekavampia. Kovia tähtiä oli viime viikonloppuna vielä ulkona pelistä, kun Pep Guardiolan suojatit hävisivät Leicester Citylle Community Shieldissä. Toisaalta edeltävissä harjoitusotteluissa on kurmotettu alasarjajoukkueita varmoin hyökkäyspelillisin ottein.

Jos jotain pitäisi arvioida, niin Tottenhamin peli on valmiimpaa, mutta Manchester Cityn pelaajamateriaali perustaso ovat korkeampia.

Pelaajatilanne

Jack Grealish saapui Manchesteriin, joten hän vahvistaa jo valmiiksi vahvaa pelaajaryhmää huikealla taidollaan. Iso osa kesän EM-kisoissa pelanneista pelaajista on aloittanut harjoittelun myöhemmin, kuin muut, joten he eivät ole parhaassa iskussaan. Kevin De Bruyne ja Phil Foden ovat loukkaantuneina. Aymeric Laporte on koronakaranteenissa altistuttuaan lennolla koronavirukselle.

Tottenhamin pelaajatilanne on Cityn tavoin hieman sekalainen. Pahimmat siirtospekulaatiot Harry Kanen ympärillä ovat vähän laantuneet, mutta edelleen City on kiinnostunut Kanesta. Kane on nyt harjoitellut Tottenhamin kanssa ja Nuno Espírito Santo kertoi Kanen pelaavan todennäköisesti sunnuntaina. Näin ollen Son Heung-min aloittanee kärjessä. Aloituskokoonpano lienee samankaltainen ainakin hyökkäyspään osalta, kuin viimeisessä harjoitusottelussa Arsenalia vastaan.

Analyysi

Manchester City pelasi Leicester Cityä vastaan viime viikonloppuna 4-3-3-muodolla, joka hyökätessä oli uusi sovellus Pep Guardiolan positional play’sta. City toi laitapuolustajansa pelintekoalueen sisäkaistoille ja levitti laitahyökkääjänsä sivurajoille. Näin muoto oli hyökätessä 3-2-5, kun kympit nostivat taskuihin ja kärkipelaaja Ferran Torres pyrki tuomaan peliin syvyyttä.

Tottenhamin kotivoitolle Expektiltä kerroin 5,40 ja Newcastlen 3,20! Kokeilun paikka?

Benjamin Mendy ei ole kentän sisäkaistalla parhaimmillaan, joten Guardiola saattaa muovata pelaamista vasemman puolen osalta niin, että Mendy liikkuu sisäkaistan ohella myös leveyteen – vasempana hyökkääjänä todennäköisesti pelaavan Jack Grealishin tullessa leveydestä myös sisään.

Tottenhamin leirissä on varmasti katsottu Cityn Leicester-ottelu tarkasti. Tottenham on käyttänyt kesän aikana suorien linjojen 4-3-3-puolustusmuotoa, mutta tähän otteluun kaksi keskikentän pohjaa puolustamaan Cityn taskusyöttöjä saattaisi olla paikallaan. Näin ollen Oliver Skipp ja Pierre-Emile Højbjerg saattaisivat pelata keskikentän pohjakaksikkona.

Avainasia tässä ottelussa on se, löytääkö City tehoja. Ferran Torres kärjessä ei ole vakuuttanut – ja Nuno osaa vastavalmentaa Cityn viiden kaistan etenemistä vastaan. Nuno tietää, että heidän pitää kontrolloida Cityn leveydessä olevia ohittajia sekä taskuista alijuoksuihin lähteviä kymppejä.

Pelaaja: Jack Grealish

Tottenham

Jack Grealish esiteltiin Cityn kannattajille maanantaina.

Community Shield-ottelussa vaihdosta sisään tullut laituri väläytteli taitojaan, muttei kyennyt luomaan tehoja. Nyt kun sarja alkaa, on Jack Grealishin tehtävänä tehdä tehoja. Hän pelannee vasempana laitahyökkääjänä.

On erittäin mielenkiintoista, käskyttääkö Pep Guardiola hänet pysymään sivurajassa kiinni vasemman puolustajan miehittäessä sisäkaistaa vasemman kympin kanssa. Vai hakeeko Grealish tiloja enemmänkin taskuista kentän sisäkaistalta Mendyn leikatessa ulkokautta leveyteen?

Joka tapauksessa Grealish – oli avauksessa tai ei – tulee aiheuttamaan Tottenhamille ongelmia. Hänen kykynsä kuljettaa palloa, ohittaa ja antaa ratkaisusyöttöjä vastustajan rangaistusalueen liepeillä ja sisällä on poikkeuksellista.

Grealishia vastaan saattaa pelata oikeana puolustajana Japhet Tanganga. Viime kaudella vain kuusi valioliigaottelua pelannut nuori brittipuolustaja joutuu isoon testiin Grealishia vastaan.

Lue myös: Tottenhamilla on tulevalla kaudella paljon tärkeämpi kivijalka kuin Harry Kane