KuPS menetti luottamuksensa Simo Valakariin – mutta luottaako se nykyiseen laastarilappuunsakaan?

Pasi Tuutti joutuu täyttämään suuret saappaat KuPSin päävalmentajana.

JalkapalloVeikkausliiga

KuPS menetti luottamuksensa Simo Valakariin – mutta luottaako se nykyiseen laastarilappuunsakaan?

Joel Perovuo näkee KuPSin uuden päävalmentajan vuoden sopimuksen kertovan siitä, että seurajohto heitti Pasi Tuutin mereen ja toivoo tämän kelluvan.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 19.1.2023 | KUVAT Juha Tamminen / All Over Press

KuPS kertoi solmineensa Simo Valakaria seuraavan Pasi Tuutin kanssa vuoden 2023 loppuun asti kestävän päävalmentajasopimuksen. Joel, mitä ajattelet Tuutin palkkauksesta?

Valmentajana Tuutti on sinänsä toki ihan kokenut, mutta päävalmentajana Veikkausliiga-tasolla hän on auttamatta silti kokematon. Tilanne on kuitenkin se, että hän joutuu HJK:n jälkeen Suomen toiseksi kovimpaan paikaan suhteellisen vähäisellä päävalmentajakokemuksella ja nyt mitataan mihin Tuutilla vauhti riittää.

Ainakin Tuutti on ollut kuuntelemassa vierestä ja valmentamassa yhdessä Simo Valakarin kanssa KuPSissa ja Toni Koskelan kanssa RoPSissa. Kovilta valmentajilta hän on päässyt imemään oppia.

Toivon mukaan hänelle on kehittynyt oma kristallinkirkas prosessi mielessään, kun on tällaisissa ympäristöissä saanut olla. Tärkeää olisi, että hänellä on silti omia ideoita sekä ajatuksia prosessista, mitä otetaan vaikka näiltä herroilta vaikutteina ja mitä mausteita itse voi tuoda. Matkimalla kun ei voi lopulta pelkästään menestyä.

Tuutti on kuitenkin toiminut apuvalmentajana, nyt haaste on aivan erilainen. Onko hän psykologiselta profiililtaan päävalmentaja? Ja onko hänellä päävalmentajan kykyjä?

Tuo on se iso kysymys. On täysin totta, että jotkut ovat enemmän apuvalmentajia kuin päävalmentajia, vaikka olisi kenen kanssa töitä urallaan tehnyt. Se on aivan eri tilanne kuitenkin vastata kaikesta ja olen nähnyt omallakin peliurallani tapauksia, joissa hyvä apuvalmentaja ei päävalmentajana pysty toimimaan uskottavasti eikä osaaminen riitä. Esimerkkejä tosiaankin löytyy.

Nyt puhutaan kuitenkin aivan eri tason vaatimuksista paineensietokyvystä ja vastuun kantamisesta kaikista päätöksistä. Se on iso muutos Tuutille. Mutta pian KuPS alkaa jo pelaamaan ensimmäisiä pelejä, joten pääsemme näkemään miten Tuutin johdolla lähdetään liikkeelle.

Yksi elementti tässä ratkaisussa on myös se, että Tuutin sopimus on vain vuoden mittainen. Kertooko se luottamuksesta vai itse asiassa sen puutteessa? Miten suuri luottamus Tuuttiin voi olla, jos diili on vuoden loppuun saakka?

Se kielii seuran puolelta siitä, että Tuutti heitettiin nyt mereen ja nyt katsotaan kelluuko hän päävalmentajana. Kun esimerkiksi mistään optiosta ei nyt kerrottu, niin vähän epäilen, että taloudellisesti tämä on maltillinen ja turvallinen diili ja ratkaisu KuPSille. Se tarkoittaa samalla sitä, että jos kaikki menee vihkoon, voidaan nopeasti ja taloudellisesti kivuttomasti hankkia uutta valmentajaa tilalle.

Ja samalla se tarkoittaa sitä, että kovaan paineeseen Tuutti nyt joutuu. Prosessia täytyy kiihdyttää, sillä työsuojaa ei takana nyt ole. Tuloksia vaaditaan heti.

Toivon tietysti, että Tuutti onnistuisi ja pystyy pitämään KuPSin HJK:n kannassa. Ei Veikkausliiga tule kehittymään niin, jos HJK on ainoa, joka voittaa mestaruuksia ja menee Euroopassa pitkälle. Ei niin sarjaa saada seuraavalle tasolle.

Mutta onko Tuutti nyt valmentaja, jonka KuPS halusi – vai valmentaja, jonka KuPS tässä tilanteessa tarvitsi?

Se nähdään. Historiastaan Tuutilla on parisenkymmentä peliä päävalmentajana RoPSista neljän vuoden takaa. Silloin kausi oli hyvin vaikea. Toisaalta lieventävänä asianhaarana Tuutilla ei ollut kovin erikoinen joukkue, mutta nyt hän pääsee operoimaan hyvällä ryhmällä. Tekosyihin ei ole mitään aihetta, miksi KuPS ei voisi pärjätä Veikkausliigassa.

Tietysti joukkueen rakentaminen on käynnissä ja yksi kysymys on, että miten kiinnostava nimi Tuutti on pelaajien silmissä ja millaisia pelaajia saadaan hankittua. Täytyy jäädä odottelemaan ensimmäisiä otteluita. Ennen Veikkausliiga-kauden alkua voidaan vetää jo paremmin johtopäätöksiä siitä millaisen valmentajan käsiin KuPS ensi kautensa antoi.