KuPS on tehnyt oikeitakin ratkaisuja, mutta päätöksissä ei ole mitään yhtenäistä logiikkaa

Sixten Boström on KuPSin uusi kakkosvalmentaja.

JalkapalloVeikkausliiga

KuPS on tehnyt oikeitakin ratkaisuja, mutta päätöksissä ei ole mitään yhtenäistä logiikkaa

KuPS ilmoitti palkanneensa kokeneen Sixten Boströmin Jani Honkavaaran kakkosvalmentajaksi. Oikea ratkaisu - tällä kertaa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.5.2023 | KUVAT All Over Press

Kuopion Palloseuran kaudesta ei ole puuttunut vauhtia ja vielä vauhdikkaampia käänteitä.

Kun KuPS oli kerännyt kolmesta ensimmäistä sarjaottelustaan vain yhden pisteen, Simo Valakarin seuraajaksi tammikuussa palkatulle Pasi Tuutille näytettiin tylysti ovea. Hänen tilalleen palkattiin kauden 2019 mestarivalmentaja Jani Honkavaara, jonka alaisuudessa KuPS on voittanut kaikki pelaamaansa viisi liigaottelua.

Perjantaina nähtiin taas uusi käänne, kun KuPS ilmoitti palkanneensa Honkavaaran kakkosvalmentajaksi Örebron, HJK:n ja SJK:n entisen päävalmentajan Sixten Boströmin.

Olin heti tuoreeltaan sitä mieltä, että Tuutin erottaminen ja Honkavaaran palkkaaminen hänen tilalleen olivat oikeita ratkaisuja. Pidän myös Boströmin palkkaamista Honkavaaran kakkosvalmentajaksi oikeana ja perusteltuna ratkaisuna.

En siis kritisoi itse ratkaisuja, mutta on pakko kysyä, millä ihmeen logiikalla KuPS näitä päätöksiä vetelee?

***

Pidin Tuutin erottamista perusteltuina siksi, että häneltä puuttui selkeästi työkalupakistaan sellaisia palikoita, joita Veikkausliigassa päävalmentajana toimivalta valmentajalta vaaditaan. Sen näyttivät tulokset ja peli – ja sen on todistanut se, että Honkavaaran alaisuudessa samainen KuPS on voittanut kaikki viisi ottelua ja noussut vakavasti otettava mestariehdokkaaksi HJK:n rinnalle.

On kuitenkin kysyttävä, eikö Tuutin puutteita päävalmentajana nähty häntä palkattaessa?

KuPSin kevään toimista voisi päätellä, että puutteet kyllä nähtiin, sillä ulospäin tilanne on näyttänyt klassiselta: Tuuttiin samanaikaisesti luotettiin ja oltiin luottamatta.

Tuutilla ei ollut lainkaan kakkosvalmentajaa, saati, että se olisi ollut Boströmin tasoinen raskaansarjan valmentaja. Muutenkin KuPS näytti Tuutin aikana operoivan niukkasbudjetilla. Nyt sitten rahaa löytyykin Boströmin tasoisen kakkosvalmentajan palkkaamiseen. En olisi yllättänyt, jos Honkavaaran ja Boströmin palkkakulut sivukuluineen olisivat yhteensä helposti yli 10 000 euroa kuukaudessa.

Veikkausliiga on kilpaurheilua ja siksi Tuutin on turha surra potkujaan. Sitä hän voi kuitenkin perustellusti kysyä, miksi hänelle ei palkattu kakkosvalmentajaa, mutta Honkavaaralle sellainen palkattiin?

***

KuPS on viime viikkojen ratkaisujen myötä väistänyt sitä uhkaavan luodin ja sillä on kaikki mahdollisuudet taistella tosissaan Veikkausliigan mestaruudesta. Toivottavasti KuPSin seurajohto ymmärtää kuitenkin mennä sen verran itseensä, että he ottavat tapahtumista opikseen.

Oikeita ratkaisuja voi tehdä myös vahingossa, mutta jos osaamisen sijasta ratkaisuja tehdään arpomalla, silloin Valakarin ja Honkavaaran kaltaisten voittavien arpojen sijasta saattaa yhtä hyvin nousta Tuutin ja Arne Erlandsenin kaltaisia arpoja, joissa ei ole kuin tappioita.