Romania-ottelu näyttää kriittisen asian Markku Kanervan suunnitelmista

Markku Kanerva ja Nikolai Alho olivat perjantaina Bukarestissa median tentattavana.

HuuhkajatJalkapallo

Romania-ottelu näyttää kriittisen asian Markku Kanervan suunnitelmista

Joel Perovuo haluaa nähdä Romania-ottelussa tuloksen lisäksi ennen muuta sen, joko Markku Kanerva on oikeasti haudannut 5-3-2:n.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.6.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi kohtaa lauantaina Kansojen liigan kolmannessa ottelussaan Romania vieraskentällä. Joel, mitä odotat Huuhkajilta illan ottelussa?

Romania on hävinnyt kaksi avauspeliään ja on niiden perusteella kenties lohkon heikoin joukkue. Siksi odotan paitsi Suomen voittoa, myös kontrolloitua peliesitystä ja Romanian juoksuttamista vieraskentällä.

Ottelu on Huuhkajille jo kolmas ottelu kahdeksassa päivässä, joten varmasti kokoonpanoa taas muutetaan ja pelaajia kierrätetään. Voisin kuvitella, että tänään kentällä voidaan nähdä hieman erikoisempi kokoonpano, mutta tämän kesäkuun setin viimeisessä ottelussa tiistaina Bosniaa vastaan tiistaina kehiin lyödään kentälle sitten paras mahdollinen kokoonpano.

Boosted odds by LeoVegas: Finland & Ukraine & Scotland to win their matches 11/6/2022. Odds – 15.00!

Tietenkin tänään pelataan myös tuloksesta, sillä vaikka Kansojen liigan kautta pääsyä vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen onkin muutettu ja vaikeutettu, Kansojen liigan kautta jaossa on edelleen kolme ylimääräistä kisapaikkaa. Lisäksi vuoden 2024 EM-kisojen varsinaisen karsinnan arvontakorit määräytyvät Kansojen liigan rankingin mukaan ja Suomelle voisi olla jopa mahdollisuus päästä toiseen arvontakoriin, mikä olisi EM-kisojen kannalta tavoittelemisen arvoinen asia. Tässä mielessä jokaisella pisteellä on näissä Kansojen liigan lohkopeleissä merkitystä.

Sanoit Montenegron ottelun jälkeen, että Markku Kanervan pitäisi nyt viimeinkin haudata hänen suosimansa 5-3-2-muoto?

Toivon mukaan Montenegro-ottelu oli Kanervalle ja Huuhkajien valmennusjohdolle viimeinen silmät avannut oppitunti, miksi Suomen pitäisi luopua 5-3-2:sta ja jättää puolustaminen vastustajan vastustajalle. Montenegron pelaaminen oli täydellinen esimerkki, mikä 5-3-2:n heikkous on, jos joukkueella ei ole pelitapaan täydellisesti sopivia pelaajia. Siksi olisi tärkeää, että Kanerva tosiaankin ymmärtäisi viimeinkin luopua 5-3-2:sta.

Montenegro-ottelun 3-4-3-muoto on Kanervalta raikas veto, jossa oli paljon erittäin hyviä puolia – kuten esimerkiksi se, että tämä pelimalli mahdollistaa Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo pelaamisen toimivalla ja tosiaan täydentävällä tavalla samanaikaisesti, mikä tähän saakka on ollut ongelma.

Tärkeintä olisi nyt nähdä, että Huuhkajat kehittäisivät prosessiaan johdonmukaisesti – ja siihen johdonmukaisuuteen kuuluu se, että tänään nähtäisi taas tämän prosessin kanssa linjassa oleva ottelu, vaikka kokoonpanoa muutettaisiin.

Viikon takaisessa Bosnia-ottelussa positiivista oli, että Huuhkajille oli hyvin selkeä ja mietitty konkreettinen ottelusuunnitelma ja vaikka toteutuksessa olikin ongelmia, ottelusuunnitelmassa oli korjattu aivan oikeita asioita. Montenegro-ottelu ja sen 3-4-3-muoto olivat sitten jo selvästi parempi ottelu ja isompi askel eteenpäin tässä prosessissa – olkoonkin, että Montenegro oli Bosniaa verrattuna helpompi vastustaja ja siksi Suomen oli myös hieman helpompi loistaa.

Pukki, Pohjanpalo, Alibec or Puscas? Pick the player or players, who scores at least two goals in Romania vs Finland match on 11/6/2022, and place your bet at Expekt!

Se, miksi nyt olisi tärkeää pysyä johdonmukaisella kehityksen tiellä, on, että olipa muoto mikä tahansa, Huuhkajien pelissä on paljon vielä sellaista, mihin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Yksi tällainen asia on wing-backien pelaaminen varsinkin ylöspäin ja heidän yhteistyönsä niin keskikentän kuin ylimpien pelaajien kanssa. Nikolai Alho pelasi Bosniaa vastaan yhden parhaista maaotteluistaan ja oli erinomainen oikealla sivustalla. Jere Urosen puoli oli sen sijaan ylöspäin pelatessa tukossa. Montenegro-pelissä molempien laitojen osallistuminen jäi sen sijaan vähälle.

Siksi tämä asia pitäisi ottaa suurennuslasin alle, koska wing-backit ovat varsinkin 3-4-3:ssa isossa roolissa hyökätessä. Suomen hyökkäyspelin kannalta olisi iso asia, jos Huuhkajat saisi peliinsä sen elementin mukaan, että Huuhkajilta tulisi enemmän murtautumisia laitojen kautta ja vahvempaa tukea meidän ylimmälle linjalle.

Eli voitto tänään hyvällä ja kontrolloidulla esityksellä 3-4-3:la ja jälleen steppi eteenpäin Huuhkajien prosessissa.