Tässä kuvassa on tärkein syy Ville Peltosen jatkosopimukseen – ja HIFK:n yksi heikkous

Ville Peltonen on HIFK:n seurahistorian suurimpia legendoja - ja viimeisin mestaruuspokaalin nostanut kapteeni. Kuva keväältä 2011.

JääkiekkoLiiga

Tässä kuvassa on tärkein syy Ville Peltosen jatkosopimukseen – ja HIFK:n yksi heikkous

Ville Peltonen teki HIFK:n kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen. Samuel Savolaisen mukaan kovin moni valmentaja ei olisi näillä näytöillä jatkosopimusta saanut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.10.2023

HIFK julkisti tehneensä Ville Peltosen kanssa kevääseen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen. Samuel, oikea vai väärä ratkaisu?

Sanotaan näin, että näillä näytöillä, jotka Peltosella on HIFK:ssa, kovin moni muu valmentaja ei olisi saanut jatkosopimusta. Esimerkiksi Peltosen edeltäjä Jarno Pikkarainen joutui etsimään töitä muualta, vaikka hän johti kaudella 2020-2021 IFK:n mitaleille.

Peltonen on ollut nyt IFK:n päävalmentaja reilut kaksi kautta. Putoamista puolivälierissä keväällä 2022 ja jäämistä neljänneksi viime kaudella ei voi pitää tuloksellisesti IFK:n resursseilla toimivassa seurassa kovin ihmeellisenä näyttönä päävalmentajalta.

Myöskään IFK:n pelillinen taso ei puolla sitä, että Peltosen kanssa olisi pitänyt tehdä jatkosopimus. Hän on pystynyt organisoimaan joukkueen puolustuspelaamisen hyvälle tasolle, mutta IFK:n hyökkäyspelaaminen on ollut enemmän tai vähemmän keskinkertaista – varsinkin, jos hyökkäyspelin tasoa verrataan siihen, millaiset pelaajat Peltosella on ollut käytössään.

Miksi IFK teki kuitenkin Peltosen kanssa jatkosopimuksen?

Siihen on yksi syy ylitse muiden: Peltonen on IFK:ssa seuralegenda, jolla on seuralegenda suoja.

Esimerkiksi Pikkaraisella tuota vastaavaa suojaa ei ollut ja silloin yhdellä pronssilla ei ollut mitään arvoa hänen jatkosopimusta mietittäessä.

Peltonen on IFK:ssa pyhä mies. Ne kuvat, joissa hän nostaa mestaruuskannua tai kantaa ylpeänä IFK:n toveripaitaa, ovat ifk-laisessa muistissa ikuisia asioita, joita mikään ei pyyhi sieltä pois. Nyt vanhat valokuvat ja vanhat muistot toivat Peltoselle jatkosopimuksen ilman korkeimman luokan näyttöjä.

Toisaalta tämä ei ole mitenkään uutta ja poikkeuksellista IFK:ssa. Jos esimerkiksi joku pelaaja saavuttaa tietyn ifk-laisen statuksen, hän saa käytännössä pelata IFK:ssa ilman huolta niin pitkään kuin haluaa.

Kärjistän ehkä hieman, mutta esimerkiksi Micke-Max Åsten on pelannut jo yli kymmenen vuotta IFK:ssa nelosketjun jyränä. Monessa muussa seurassa miestä olisi jo vaihdettu, mutta kerran IFK, aina IFK.

Tai toinen esimerkki: puolustaja Johan Motin on päässyt myös ihmeelliseen kulttiasemaan ja Motinin asema on ollut vuosikausia koskematon, vaikka hänen peliesityksensä eivät olekaan Liigan eliittiä. Hän tekee säännöllisesti esimerkiksi syöttövirheitä, mutta niitä ei ilmeisesti katsota kovinkaan tarkkaan.

Ymmärrän hyvin, että tällainen lojaalisuus ja omiensa kunnioittaminen on yksi IFK:n identiteetin keskeisistä arvoista, mutta se kääntyy helposti myös itseään vastaan. Kysymys on kuitenkin huippu-urheilusta, jossa vallitsevat omat lainalaisuutensa ja oma logiikkansa – ja ainakin sitä voidaan kysyä, kumman logiikan mukaan Peltosen jatkosopimusta tehdessä toimittiin.

On myös hyvä kysymys, miten paljon Peltosen jatkosopimukseen vaikutti myös urheilujohtaja Tobias Salmelaisen oma asema. Salmelainen tuli IFK:n urheilutoimenjohtajaksi marraskuussa 2017, mutta missä ovat hänen tuloksensa?

Vaikka IFK on syytänyt Liigan mittakaavassa tähtitieteellisiä summia joukkueeseen, IFK ei ole voittanut Salmelaisen aikana yhtään mestaruutta tai edes pelannut kertaakaan finaaleissa. Kuitenkin tänä aikana mestaruutta on juhlittu sellaisissa metropoleissa kuin Hämeenlinnassa ja Raumalla ja finaaleita pelattu Lahdessa.

Jos Salmelainen olisi vienyt hallitukselle sellaisen esityksen, että tämän kauden jälkeen tarvitaan uusi päävalmentaja, hän olisi eräällä tavalla samalla myöntänyt, että Peltosen valinta päävalmentajaksi oli virhe. Peltosen jatkosopimuksen viesti on sen sijaan se, että ei se mikään virhe ollut, vaan Peltonen on erinomainen päävalmentaja.

Näetkö Peltosen prosessissa mitään sellaisia signaaleita, että HIFK voisi hänen alaisuudessaan voittaa kauan kaivatun liigamestaruuden?

Suurin osa medioista ja muista asiantuntijoista oli ennen kautta sitä mieltä, että IFK voittaa tämän kauden joukkueeseen tehtyjen rajujen satsauksien jälkeen heittämällä mestaruuden tällä kaudella. Itse olin skeptisempi enkä ole vielä nähnyt IFK:n pelaamisessa minkäänlaisia perusteita sille, että mestaruus tulisi heittämällä.

En kuitenkaan sano, etteikö IFK voisi voittaa myös Peltosen johdolla mestaruutta. Pidän edelleen Tapparaa ja Ilvestä tällä kaudella vahvimpina mestarisuosikkeina, mutta kuten viime vuosina on nähty, monet muuttujat voivat heilauttaa voimasuhteita kauden ja myös kevään ratkaisupelin aikana.

IFK on tamperelaisten haastajaryhmässä ja voi nousta sieltä jopa finaaliin ja miksei jopa mestariksi, varsinkin nyt, kun siellä ei samanlaista estettä, jolloin Tappara oli viime ja toissa kaudella Jussi Tapolan alaisuudessa.

Itse en usko näkemäni perusteella rehellisesti sanoen IFK:n voittavan Peltosen alaisuudessa mestaruutta, mutta jos IFK vastoin odotuksiani voittaisi Peltosen johdolla mestaruuden, nostaisin ensimmäisenä käteni pystyyn ja sanoisin, että olin väärässä.