Kyyninen ja kyttäävä Englanti huusi Saksan kumoon ja itsensä yhdeksi kisojen suursuosikeista

Harry Kane sai maalitilinsä viimeinkin auki EM-kisojen neljännessä ottelussa. 2-0.

EM2021Jalkapallo

Kyyninen ja kyttäävä Englanti huusi Saksan kumoon ja itsensä yhdeksi kisojen suursuosikeista

Englanti otti Saksasta kuolemattoman 2-0-voiton Saksasta ja eteni kahdeksan parhaan sakkiin. Jussi Leppälahti kertoo, miten se tempun teki.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.6.2021 | KUVAT All Over Press

Englanti otti kotiyleisönsä edessä Wembeyllä taianomaisen 2-0-voiton Saksasta. Jussi, avaa tämän Englannin iso filosofia – mikä heudän logiikkansa on ja miten se näkyi tässä pelissä?

Gareth Southgate ja hänen taustallaan oleva tiimi on tutkinut, miten arvokisoissa menestytään. Iso huomio on ollut se, että omaa pää pitää olla säpissä. Nyt Englanti toteuttaa maalinestojalkapalloa, jonka tavoitteena on syödä vastustajan teho pois. Pelata lähtökohtaisesti ottelu 0-0, ja luottaa siihen, että heidän taitavat yksilöt ratkaisevat ottelut hyvillä yksittäisillä hetkillä. Kuten tänään.

Keskiiviikkona Englanti oli sitä, mitä Southgate haluaa. Englanti oli matchannyt Saksan muodon ja puolusti 5-2-3-muodolla sen pois. Pelaajia seurattiin pitkälle ja Saksa jäi aseettomaksi Englannin vartiointipelaamisen kanssa.

Tällaisten otteluiden takia Englannilla on keskikentän pohjalla kaksi todella defensiivistä pelaajaa. Kaikki hyökkäyspelissäkin on organisoitu vain oman maalin puhtaus silmälläpitäen. Englanti hyökkää säästeliäästi ja pitää viisi pelaajaa jatkuvasti pallon alapuolella.

Mihin Englannin 2-0-voitto perustui? Ottelun maaliodotteet olivat kuitenkin tasan 1,34 vs. 1,33?

No sepä se. Ihan tasainen pelihän tämä oli. Tämä ottelu olisi voinut päättyä miten vain. Thomas Müllerin läpiajo sisään niin peli olisi ollut taas uusi.

Iso asia oli se, että Englanti pystyi pitämään Saksan tuossa hieman yli yhden maalin odotusarvossa. Se on puolustuksellisesti hyvä suoritus.

Englanti on pelannut nyt neljä ottelua. Se on voittanut niistä kolme, tehnyt neljä maalia eikä se ole päästänyt yhtään maalia. Miten analysoit Englannin näiden kisojen kuvassa?

Englanti on yksi voittajasuosikeista. Toki sieltä on tulossa samantyylisiä kyynisiä joukkueita vastaan. Esimerkiksi Joku Belgia on todella viheliäinen vastustaja Englannille. Englannin pelit ovat tällaisia kyttäyksiä. On todella, todella mielenkiintoista nähdä, miten vastustajat nyt lähtevät Englantia vastaan jatkopeleissä pelaamaan. Saksa antoi Englannille tilaa iskeä, ja jos niin teet, niin Englanti iskee. Esimerkiksi niissä maaleja edeltäneissä tilanteissa Raheem Sterling ja kumppanit saivat liikaa tilaa. Englantia vastaan pitää osata olla aktiivinen, mutta vastata kyttäämiseen kyttäämisellä.

Mitä tämä ottelu ja nämä kisat kertoivat Saksasta?

Joachim Löwin yritys oli hyvä, mutta ehkä tässä on nyt juuri sopiva paikka uudelle projektille. Kaikesta huokui se, että Saksan identiteetti on vahva ja pelimalli on potentiaalinen, mutta se kaipaa nyt uutta veturia. Saksalaista prässipelaamista pitää nyt taas uudestaan jäsentää ja jalostaa.

Lisäksi Saksan pitää viedä sukupolvenvaihdos loppuun asti. Pelaajia kyllä riittää. On todella jännää nähdä, ketä Saksan riveissä pelaa muutaman seuraavan vuoden aikana.

Englanti

Auf Wiedersehen!