La Liga sai uuden kuninkaan, mutta Lionel Messiin häntä ei kannata vielä verrata
Jude Bellingham on ottanut La Ligan tällä kaudella haltuunsa myrskytuulen lailla. Jukka Rönkä avaa Bellinghamin menestyksen taustat.
Jude Bellingham teki lauantaina jälleen kaksi maalia, kun Real Madrid kaatoi Osasunan kotonaan 4-0. Jukka, onko La Liga saanut uuden kuninkaan?
Siitä voidaan aina väitellä, kuka on jossakin sarjassa suurin tai toiseksi suurin kuningas, mutta se on ollut kiistatonta jo pitkään, että Bellingham on yksi maailman lahjakkaimmista nuorista jalkapalloilijoista.
Hän pelasi jo edellisessä seurassaan Borussia Dortmundissa loistavia otteluita, kuten myös viime talven MM-kisoissa Englannin riveissä. Bellinghamin tasosta kertoo omalta osaltaan se, että Real Madrid maksoi hänestä kesällä 133,9 miljoonaa euroa.
Puhutaan siis maailmanluokan lahjakkuudesta. Kun kyse on kaiken lisäksi kesällä vasta 20 vuotta täyttäneestä pelaajasta, niin me voimme olla todistamassa uuden cristianoronaldomaisen tarinan kehittymistä. Lionel Messin tasoon en vielä Bellinghamia vertaa, mutta kyse on joka tapauksessa poikkeuksellisesta pelaajasta.
Mikä tekee Bellinghamista näiden ylisanojen mukaisen pelaajan?
Nykyjalkapallo asettaa eri pelipaikkojen pelaajille erittäin kovat vaatimukset niin taidollisesti, taktisesti, fyysisesti kuin henkisestikin. Näiden kaikkien tekijöiden on oltava huippuluokkaa, ja Bellinghamilla ne ovat.
Bellinghamin arvoa nostaa se, että hän on joukkueensa johtavana keskikenttäpelaajana keskeisessä roolissa kaikissa pelin eri vaiheissa.
Bellingham on Real Madridin tärkein pelaaja hyökkäysvaiheen aikana – eikä vain hyökkäystä ja maalipaikkoja rakennettaessa. Bellingham on tehnyt tällä kaudella kahdeksassa La Ligan ottelussa jo kahdeksan maalia ja johtaa La Ligan maalintekijätilastoa, minkä lisäksi hän on tehnyt kaksi maalia Mestarien liigassa.
Hän on tärkeä pelaaja myös Real Madridin puolustuspelaamisessa, vaikka pelaakin hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. Hän osallistuu prässäämiseen ja hänen palloton pelaamisensa on taktisesti äärimmäisen kypsää.
Itse asiassa yksi avaintekijä Bellinghamin maaleissa on ollut juuri hänen palloton liikkumisensa. Hän nousee maalintekopaikoille boksin sisälle usein toisessa aallossa. Hiipimiseksi Bellinghamin liikkumista ei voi sanoa, mutta häntä on vaikea vartioida, sillä hän näyttää olevan usein vaarattomalla alueella, kunnes hän ilmestyykin nopean spurtin seurauksena melkein kuin tyhjästä boksin sisälle pistämään palloja sisälle. Bellingham on tehnyt kaikki maalinsa tällä kaudella juuri boksin sisältä.
Tämä kertoo Bellinghamin erinomaisesta pelinlukutaidosta ja taktisesta kypsyydestä. Sen lisäksi hänellä on erinomainen tekniikka, hyvä laukaus ja hän on äärimmäisen vahva 1 vastaan 1 -tilanteissa. Bellingham on myös 186-senttinen ja erittäin atleettinen pelaaja, ja häntä on todella vaikea horjuttaa kaksinkamppailutilanteissa.
Bellingham on tehnyt tällä kaudella jo kahdeksan maalia, kun hän teki viime kaudella koko kauden aikana kahdeksan liigamaalia Borussia Dortmundissa. Mikä tämän maalimäärien nousun selittää?
Nuorena pelaajana Bellingham kehittyy vuosi vuodelta eli todennäköisesti hän olisi tehnyt myös Dortmundissa enemmän maaleja tällä kaudella.
Suurin syy on kuitenkin hänen roolinsa Real Madridissa. Carlo Ancelottia pidetään vanhan koulukunnan valmentajana, mutta hän ymmärtää pelin peruslainalaisuudet – ja yksi asia, jossa se on näkynyt tällä kaudella, on ollut tapaus Bellingham.
Kun Real Madrid menetti kesällä Karim Benzeman ja se jäi odottamaan Kylian Mbappén tuloa ensi kesänä, Ancelottin piti ratkaista jotenkin maalintekemiseen liittyvät haasteet. Benzema teki viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 31 maalia, joten haaste ei ollut pieni, varsinkin, kun Real Madridilla ei ole tällä hetkellä suoraa maailmanluokan korvaajaa Benzemalle.
Ancelotin ratkaisu on ollut antaa Bellinghamille hyökkäävämpi ja vapaampi rooli. Tämä on sopinut hyvin Bellinghamille. Hän on liikkunut isolla säteellä ja pyrkinyt olemaan aina siellä, missä tapahtuu.
Real Madrid on tehnyt La Ligassa tällä kaudella 20 maalia, joista Bellingham on tehnyt 40 prosenttia. Lisäksi Bellingham on antanut kaksi maalisyöttöä, joten hän on ollut mukana joka toisessa Real Madridin liigamaalissa.
Bellinghamin viimeistelytaidoista kertoo paljon myös se, että hän on ollut maaliodotteen tehokkaampi 3,25 maalia. Myös hänen konversionsa on erinomainen, sillä Bellingham on laukonut La Ligassa tähän mennessä 20 kertaa ja niistä laukauksista joka neljäs eli 25 prosenttia on mennyt maaliin.
Viime kaudella vain viisi pelaaja Euroopan pääliigoissa viimeisteli paremmalla konversiolla – ja heistäkin Mbappén konversio oli 26 prosenttia ja Jonathan Davidin 27 prosenttia. Victor Osimhenin konversio oli viime kaudella samainen 25 prosenttia ja esimerkiksi Robert Lewandwoskin konversio 21 prosenttia.
Bellingham on vasta 20-vuotias, joten miten hyväksi hän ehtii ja pystyy vielä kehittymään?
Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikea taiteenlaji ja siksi Bellinghamin urakaarta on mahdoton piirtää etukäteen.
Jalkapallossa on paljon muuttujia, jotka voivat sotkea pelaajan kehitystä. Voi tulla loukkaantumisia, voi tulla sellaisia valmentajia, jotka eivät saa kaivettua pelaajasta täyttä potentiaalia esille tai voi tulla vain pelaajan parhaaseen rooliin ja parhaalle pelipaikalle vieläkin parempi pelaaja, joka kaventaa pelaajan omaa roolia.
Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että Bellingham on huippulahjakkuus. En kuitenkaan tuijottaisi liiaksi hänen ikäänsä, sillä hän on kehittynyt fyysisesti ikäisiään aikaisemmin. Kokemus toki karttuu tulevina vuosina ja varmasti hän kehittyy myös fyysisesti, mutta mitään suurta hyppyä fyysisellä puolella tuskin tapahtuu.
Real Madrid on siinä mielessä hyvä paikka pelata, että jos Bellingham pystyy ankkuroimaan itsensä joukkueen pelin ytimeen – kuten tällä hetkellä –, hän voi hyvinkin pelata Real Madridissa seuraavat 12-15 vuotta, ellei pitempääkin. Tämä tietenkin vähentää seuravaihtoihin liittyviä riskitekijöitä.
Jos Bellingham välttää pahat loukkaantumiset ja muut mahdolliset karikot, hän voi tehdä todella loisteliaan uran. Tuleeko hänestä joku päivä maailman paras jalkapalloilija, on kuitenkin mahdoton vastata, sillä nykyisten supertähtien lisäksi sieltä puskee Lamine Yamalin johdolla koko ajan uusia satumaisia lahjakkuuksia – eivätkä Mbappén, Erling Hålandin, Vinicius Juniorin ja Bukayo Sakan kaltaiset nuoret supertähdet ole vielä mitään ikämiehiä.