Vimpeli näytti voimansa, mutta Sotkamo on pelottavan riippuvainen kahdesta asiasta

Janne Mäkelä iski torstaina Hiukassa Vimpelin 6-5-voittojuoksun.

Pesäpallo

Vimpeli näytti voimansa, mutta Sotkamo on pelottavan riippuvainen kahdesta asiasta

Vimpeli sai kunnian korkata Sotkamon uuden pesäpallostadionin voitolla. Ottelu kertoi Vimpelin vahvuudesta ison tarinan. Jymyn tilanne on sen sijaan haavoittuvampi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.6.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpeli voitti Sotkamon uuden pesäpallostadionin avausottelussa Jymyn 1-0 (1-1, 6-5). Pekka, otetaan ensin kiinni otteluun. Miten analysoisit sen?

Peli ei välttämättä ole tasollisesti mikään aivan huippuottelu vaikeissa ja vaihtelevissa olosuhteissa, mutta ottelu oli tapahtumarikas ja sitä kautta viihdyttävä. Ja vaikka ottelussa tuli muutamia virheitä, siinä nähtiin myös hyviä suorituksia niin sisä- kuin ulkopelissäkin, ja varsinkin Vimpelin juoksuista suurin osa tuli hyvillä lyönneillä.

Vimpeli oli vahvempi joukkue tänään ja ansaitsi voittonsa. Jymy pysyi ottelussa mukana ja meni toisella jaksolla jopa kahdesti johtoon hieman onnekkaasti. Aapo Komulaisen lyönti kolmannen aloittavalla oli yhden juoksun arvoinen, mutta kakkoskoppari Mikko Vihriälä yritti kokemattomuuttaan täysin turhaan syöksykoppia ja yhden juoksun sijasta siitä tulikin kolme juoksua.

You can use your €100 free bet, offered by LeoVegas, to any sport including baseball!

Vimpelin suuruutta oli se, ettei se hätkähtänyt siitä, vaan tuli seuraavassa vuoroparissa tasoihin. Ja kun Jymy meni toisen jakson viimeisessä vuorossa uudelleen Matias Rinta-ahon harhaheitolla vielä kerran johtoon, Vimpeli tuli taas takaa tasoihin ja lopulta ohi. Toki 5-5-tasoitusjuoksu oli onnekas pallon kimmottua kypärästä maisemaan, mutta Janne Mäkelän voittojuoksu oli vastustamaton kumura kakkoskoppari eteen.

Mitä tämä ottelu kertoi Sotkamosta ja Vimpelistä isommassa kuvassa?

Vimpelin tilanne näyttää todella hyvällä ja on väistämätöntä, että se tulee olemaan erittäin vahvoilla runkosarjassa.

Sisäpeli on todella vahvaa, sillä Vimpelillä on kaksi hyvää kärkeä ja se pelaa niillä molemmilla. Sen päälle tulee siten kaksi superkovaa lyöjäjokeria, Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä. Mikko Kanala on myös pitelemättömässä kunnossa mailassa ja kun hän palaa ulkopeliin, hänet majoitetaan varmasti tavalla tai toisella ykköskärkeen. Tänään Vimpelin nuori kärki ei ollut parhaimmillaan, mutta Kanala ja loistovireinen Elmeri Anttila paikkasivat hyvin kärjen haparointia. Tämä ottelu näytti myös sen, että Vimpeliä on vaikea horjuttaa, koska se tietää, että siltä löytyy tilanteentekovoimaa leveältä rintamalta ja pohjakorttina on sitten Superin kovin kotiutusosasto.

Ulkopeli on myös erittäin hyvissä kantimissa. Teemu Kinnusen lukkaroinnista on puhuttu paljon ja totta kai Vimpelin etukenttä joutuu pelaamaan todella edessä, mutta se on vain yksi osa-alue Kinnusen lukkaroinnissa. Hän on taktinen lukkari ja sai sotkettua torstainakin Jymyn sisäpeliä.

Mikko Vihriälälle sattui tänään paha arviointivirhe, mutta ei hänenkään suhteen tarvitse olla huolissaan ja kun Kanala palaa linjaan, sekin vahvistuu vain entisestään.

Sotkamo tulee ilman muuta olemaan yksi viidestä suuresta, mutta Jymyn tilanne on selvästi haavoittuvampi kuin Vimpelillä. Ulkopeli kyllä kestää, mutta sisäpelissä Jymy on – kuten oli jo ennen kautta nähtävissä – pelottavan riippuvainen Roope Korhosen ja ykköskärjen onnistumisesta. Tänään Roopella ei ollut paras päivänsä, mutta Komulainen sai paikattua tilannetta hieman onnekkaalla läpilyönnillään. Se ei kuitenkaan muuta sitä, että kun Roopella ei kulje, Jymyn pitäisi löytää muita ratkaisijoita Komulaisen lisäksi – mutta ketä?

Ykköskärki on myös kivikova ja vaikka Joni Rytköselle tulikin Kouvolassa musta peli, niin kyllä ykköskärki kestää. Ongelmana vain on, että sisäpeli tukehtuu helposti, jos sisäpeli pyörii pelkästään ykköskärjen varassa. Ja varmaan sillekin tulee heikompia pelejä, koska ei heiltäkään – kuten ei Roopeltakaan – voida vaatia jokaisessa ottelussa 100-prosenttista onnistumista.

Ottelu oli ensimmäinen Hiukan uusitulla stadionilla. Miltä uusi stadion vaikuttaa?

En ota katsomoon muuta kantaa kuin, että komealtahan se näyttää. Mikä sen sijaan on pelin kannalta oleellista ja onnistunut muutos, on kentän muuttaminen avarammaksi. Takakentältä ja kolmospuolelta on tasoitettu pois penkereet ja purettu juoksuradan pohjat ja tolpat ja takakentän mainosaidat on saatu vietyä todella taakse.

Nyt kenttä on todella avara ja pallo voi mennä todella kauaksi. Hyvä esimerkki oli se Matias Rinta-ahon harhaheitto kolmospesälle, joka meni ilmeisesti Sapsojärveen asti. Tässä mielessä muutokset ovat onnistuneet pelin kannalta. Hiukassa tullaan näkemään todella värikkäitä otteluita, joissa pelin hallinta aaltoilee puolelta toisella, kuten tänäänkin.