Formula 1

Las Vegasin F1-kisa ajetaan vaarallisissa ääriolosuhteissa – viimeksi näin kylmä kisa 1978

Las Vegasin F1-kisa ajetaan viikonloppuna poikkeukselliseen kellonaikaan ja poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Las Vegasin F1-kisa voidaan joutua ajamaan viikonloppuna ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan poikkeuksellisissa ja kuljettajien kannalta haasteellisissa ääriolosuhteissa.

Las Vegasin ja Nevadan alueelle on luvattu vuodenajalle tyypillisesti kylmää säärintamaa. Päivälämpötilat liikkuvat sääennusteiden mukaan 7-9 asteen tuntumassa, mutta Vegasin kisa ajetaan paikallista aikaa lauantaina kello 22, jolloin lämpötila laskee usealla asteella.

”Tässä on pakko kysyä, unohtiko F1-kisaorgansaatiolta unohtunut se, että Nevadassa on marraskuussa usein jopa pakkasasteita”, Mustakari miettii.

”Pakkasasteita Las Vegasiin ei ole viikonlopuksi luvattu, mutta ilma on hyvin viileää. Lämpötila voi jäädä kisan aikana +5 asteen tienoille. Niillä lukemilla oltaisiin F1-ennätyksen liepeillä. F1 on kesälaji, mutta Kanadassa ajettiin vuoden 1978 GP vain viiden asteen lämpötilassa”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan viileässä ilmassa ajamiselle on monia arvaamattomia ja jopa vaarallisia seurauksia.

”Jos kisa ajetaan noin viileässä tai edes jossain kymmenen asteen seutuvilla, vaihtuvat kuljettajien kehoa jäähdyttävät jääliivit toppavaatteisiin. Jokainen voi kuvitella, millainen cocktail viileästä syysilmasta ja parhaimmillaan yli 300 kilometrin tuntivauhdista syntyy.”

”Erityistä ongelmaa viileä sää tuo kuitenkin F1-autojen renkaille, niiden lämmöille ja sitä kautta autojen pidolle. On todella haasteellista saada renkaat lämpimiksi ja toimiviksi noin viileässä olosuhteessa.”

”Pirelliltä on jo myönnetty, että viileä sää tuo lisähaasteita kisaan ja pitoa tulee puuttumaan. Radan profiilia katsoessa tulee mieleen, että kisassa saattaa hyvinkin kolista paljon tällaisilla viileysasteilla. Radalta löytyy sellaisia mutkia, jotka eivät anna renkaille anteeksi”, Mustakari sanoo.

Las Vegasissa on kisattu F1-autoilla viimeksi vuonna 1982. Kisa oli suomalaisille ikimuistoinen, sillä Keke Rosberg sijoittui kisassa viidenneksi ja varmisti samalla historiallisen maailmanmestaruuden.

Nyt sarja tekee paluun maailman kuuluisimpaan pelikaupunkiin. Vuoden 1982 kisa ajettiin Caesars Palacen katuradulla. Nyt kisa ajetaan Stripin katuradalla. Kisasta odotetaan massiivista amerikkalaisen maun mukaista show’ta, johon sää tuo oman värinsä.

Vegasin kisa käydään normaalilla F1-formaatilla. Aikataulussa on kolmet treenit, aika-ajo ja itse GP. Kauden sprinttikisat on jo paketissa.

”Treenit tulevat tarpeeseen, vaikka ei kylmä olisikaan. Ensimmäisellä kerralla radalla kuin radalla voi aina sattua jotain yllätyksiä. Vegasin F1-kisasta odotetaan aivan eritystä spektaakkelia ja jättimäistä showta Amerikan malliin. Se tietää kaikenlaista kissanristiäisiä ja sivuohjelmaa kuskeille, joten viikonloppu on heille raskas ja haasteellinen ilman kylmää säätäkin.”

”Itse kisassa Red Bullin Max Verstappen on tuttuun tapaan ennakkosuosikki. Voitto ei ole näiden olosuhteiden valossa kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä kisassa on näitä arvaamattomia muuttujia enemmän kuin omiksi tarpeiksi.”

Valtteri Bottaksen pisteet Las Vegasissa ovat jälleen tiukassa, mutta erityiset olosuhteet ja koko viikonlopun show saattaa kuitenkin luoda sellaisia mahdollisuuksia myös Valtterille, jota ei pysty ennalta keksimään”, Mustakari sanoo.

Las Vegasin kisa alkaa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 8, jolloin Las Vegasissa ollaan vielä lauantai-illan puolelle (kello 22). Aika-ajot alkavat Suomen aikaa lauantaina kello 10.