Leeds palkkasi mielenkiintoisen, mutta samalla riskialttiin seuraajan jumalalle
Leeds United palkkasi Jesse Marschin Marcelo Bielsan seuraajaksi. Jukka Rönkä pitää valintaa mielenkiintoisena, mutta siihen liittyy myös riskinsä.
Leeds United palkkasi sunnuntaina erotetun Marcelo Bielsan tilalle Jesse Marschin. Jukka, mikäs mies tämä Marsch on?
Marsch on 48-vuotias yhdysvaltalaisvalmentaja, joka on tehnyt valmennusuransa pitkälti Pohjois-Amerikassa. Hän on ollut Bob Bradleyn kakkosmies USA:n maajoukkueessa ja toiminut päävalmentajana Montreal Impactissa ja New York Red Bullissa. Tuo Red Bull -kytkös heitti hänet sitten RB-perheessä Euroopan puolelle – ensin vuodeksi Ralf Rangnickin kakkosmieheksi RB Leipzigissa, josta hän siirtyi RB Salzburgin päävalmentajaksi.
Viime kesänä Marsch sai sitten elämänsä tilaisuuden, kun hänet nimitettiin Julian Nagelsmannin seuraajaksi RB Leipzigin päävalmentajana. Se rakkaustarina ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Marsch ja Leipzig sopivat yhteisymmärryksessä joulukuussa, että Marsch jättää tehtävänsä.
Leipzig ehti pelata Marschin alaisuudessa 14 Bundesliigan ottelua, joista se voitti vain viisi, pelasi kolmesti tasan ja hävisi kuudesti. Hyvä vertailukohta Leipzigin tasosta on se, että Marschin potkujen jälkeen pelaamistaan kymmenestä liigaottelusta Leipzig on voittanut seitsemän.
Millaisen managerin Leeds saa Marschista?
Mielenkiintoisen. Häntä pidetään uuden sukupolven modernina valmentajana, joka tutkii paljon peliä, pohtii peliin liittyviä taktisia kysymyksiä ja hyödyntää paljon dataa. Pelifilosofisessa mielessä hän kuuluu monen muun valmentajan tavoin rangnickalaiseen koulukuntaan. Hän uskoo kovaan prässäämiseen ja vauhtijalkapalloon.
Tässä mielessä hän on paperilla linjakas valinta Marcelo Bielsan seuraajaksi, sillä Bielsa teki Leedsista vauhtijalkapallon ja juoksemisen ME-joukkueen.
Käytitkö sanaa ”paperilla” tietoisesti vai vahingossa?
Siinä mielessä tietoisesti, että monet valmentajat ovat hurmanneet seurajohtajat ja valmentajapalkkauksista päättävät tahot teoreettisilla tiedoilla. Osataan puhua pelistä oikein ja oikeilla termeillä ja osataan sanoa sellaisia asioita, joita halutaan kuulla. Historia on kuitenkin osoittanut, että teoreettinen tieto ei vielä riitä. On myös osattava siirtää tieto ja kauniit puheet peliin ja kentälle.
Tässä on myös Marschin ensimmäinen haaste Leedsissa. Hänen on saatava muutettua tietotaitonsa hyvin nopeasti tuloksiksi, sillä tilanne Leedsissa on kriittinen monessa mielessä.
Leeds on ensinnäkin suuressa vaarassa pudota Valioliigasta ja sillä on enää jäljellä 12 liigaottelua. Siksi tulosten olisi korjaannuttava nopeasti ja se ei ole helppoa. Leeds on hävinnyt kuudesta edellisestä ottelustaan viisi ja saalistanut vain yhden tasapelipisteen.
Toinen haaste on se, että Leeds on päästänyt 26 Valioliigan ottelussa peräti 60 maalia. Kun aika on kortilla, uudet valmentajat pyrkivät aina laittamaan ensin puolustuspelin kuntoon. Marschia pidetään kuitenkin enemmän hyökkäysvoittoisen jalkapallon osaajana. On mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti hän saa organisoitua Leedsin puolustuspelin siihen moodiin, että se antaisi Leedsille mahdollisuuden voittaa otteluita.
Kolmas haaste on Marcelo Bielsan haamu. Katsoin illalla pitkästä aikaa The Damned Unitedin, joka kertoo siitä, kuinka vaikeaa Brian Cloughin oli aikoinaan astua Don Revien suuriin saappaisiin. Menemättä sen enempää elokuvaan,, Marschilla on hieman samankaltainen haaste kuin Cloughilla. Bielsa ehti kasvaa Leedsissa kulttijumalaksi, josta piirrettiin muraaleja talojen seiniin. Myös Leedsin pelaajien reaktiot Bielsan potkuihin kertovat syvästä kunnioituksesta Bielsaa kohtaan.
Marschilla on kova työ ottaa Bielsan paikka pelaajien ja kannattajien silmissä, eikä hänen tilannettaan helpota se, ettei hänellä ole samanlaista suojaa kuin tunnetuilla valmentajilla tai ikonisilla entisillä pelaajilla. Marsch elää Leedsissa vain ja ainoastaan tuloksilla.
Kuulostat skeptiseltä Marschin valinnan suhteen?
Marschin valinta on ilman muuta riskivalinta, siitä ei ole kahta sanaa. Olen myös skeptinen sen suhteen, saako Marsch organisoitua Leedsin puolustuspelaamisen niin nopeassa aikataulussa sellaiseksi, että se antaisi pohjan Leedsin säilymiselle. Toki putoamistaistelu on kiharainen, mutta Leeds on ilman muuta yksi niistä joukkueista, joiden joukosta putoajat löytävät.
Marschin mahdollisuus on siinä, että hänen yhtenä vahvuutena pidetään hänen johtamistaitojaan. Vaikka Bielsasta pidettiin Leedsissa, hän oli myös erittäin vaativa, ehdoton ja kuluttava valmentaja. Jos Marsch saisi hieman vapautettua ilmapiiriä ja pystyisi sen lisäksi parantamaan pienillä korjausliikkeillä Leedsin pelaamista, silloin Leedsilla voisi olla toivoa.
Sitten kokonaan eri kysymys on, mikä oli Leedsin strategia Marschia palkatessa. Haettiinko tässä nopeaa fiksaajaa, joka estäisi Leedsin putoamisen vai ajateltiinko tässä hieman pidemmän tähtäimen strategiaa. Kolmivuotinen sopimus viittaisi siihen, että Marschille on kaavailtu hieman suuremman ja pidemmän aikavälin projektia, mikä voisi kestää jopa sen, että Leeds tippuisi tällä kaudella. Tämän strategian logiikka olisi siinä, että Marsch tuntee Red Bull -filosofian ja voisi tuoda sen opit myös Elland Roadille.
Mutta katsotaan nyt. Seuraavat ottelut ovat kriittisiä Marschin ja Leedsin kannalta.