Legendaarinen F1-talli on kuihtunut säälittäväksi rusinaksi johtajuusvajeen vuoksi

McLaren harjoitteli oikein urakalla varikkopysähdyksiä surkuhupaisassa F1-kauden avauksessaan.

Formula 1

Legendaarinen F1-talli on kuihtunut säälittäväksi rusinaksi johtajuusvajeen vuoksi

McLaren on hyytynyt F1-tallien nokkimisjärjestyksessä alemmas ja alemmas hampaattomaksi haastajaksi. F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan katseet on käännettävä johtoportaan suuntaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.3.2023 | KUVAT imago sport / All Over Press

Legendaarisen F1-talli McLarenin kauden 2023 alku oli lähes katastrofi.

Tallin kohulla hankkima rookie-kuski Oscar Piastri joutui keskeyttämään Bahrainin GP:n 17 kierroksen jälkeen sähkövikaan ja tallin ykköskuski Lando Norris teki peräti kuusi varikkostoppia ja tuli ruutulipulle lopulta hilkunkilkun ja sijalla 17. Hän lähti kisaan ruudusta 11.”Jo testit antoivat osviittaa siitä, että McLarenilla ei kaikki mene nyt kauden alussa putkeen. Kisassa Piastri kärsi sähköongelmasta, joka oli syvemmällä systeemissä kuin aluksi ajateltiin ja sitten Norrisin auto nikotteli pneumaattisen (paineilma) ongelman kanssa”, F1-asiantuntija Erkki Mustakari kertaa.”Jos he haluavat muistella kisaa hyvällä, niin ainakin tuli varikkopysähdysharjoitusta riittämiin”, Mustakari hymähtää.

 

Hampaaton haastaja

McLaren käy läpi turbulenttista muutosta tallin johtoportaassa. Andreas Seidl siirtyi viime kauden päätyttyä Sauberille ja McLarenin tallipäällikön tehtävät otti vastaan italialainen Andrea Stella, jolla on kokemusta myös Ferrarilta.”Kommenteista päätellen Stella otti päällikön tehtävät vastaan realistisin odotuksin, mutta näin massiiviset ongelmat heti ensimmäisessä F1-kisassa ovat kiusallisia ja tuovat lisäpainetta.””Tallista ilmoitettiin jo ennen avauskisaa, että autoon tulee tärkeä päivitys Bakun GP:hen huhtikuun lopulla. Stellan kommenttien mukaan isoin ongelma liittyy näistä kisatuloksista huolimatta kuitenkin aerodynamiikkaan ja downforceen.”Stella on jo puolustautunut sanomalla, että historia tuntee monta tapausta eri talleista, jossa alkukauden heikko auto on saatu kilpailukykyiseksi kauden aikana.”Tottahan tuokin on. Mutta McLaren on ollut jo aika pitkään hampaaton haastaja. Se oli viime kaudella valmistajien sarjan viides. Viimeksi tämä yli 900:n GP:n talli on voittanut valmistajien sarjan vuonna 1998 ja kuljettajien sarjan 2008.”

 

”Johdon laadulla on väliä”

Stellan lisäksi McLarenia johtaa toimitusjohtaja Zak Brown.”Jotenkin vaikuttaa, että tallista on puuttunut sellainen inspiroiva kokoava voima jo jonkun aikaa. Uskon, että monella iäkkäämmällä McLaren-fanilla on jopa ikävä aikanaan ulos savustettua Ron Dennisia, joka johti tallia karismaattisesti tosi pitkään. Johdon laadulla on väliä. Katsokaapa Christian Horneria ja Red Bullia. Hyvin pyyhkii!”