Legendaarisen jättiläisen lanaaja on erinomainen korvaaja Tim Sparville Huuhkajissa

Rasmus Schülleria pidetään raastajana, vaikka hän on parhaimmillaan päästessään pelaamaan pallollisena taiturina.

HuuhkajatJalkapallo

Legendaarisen jättiläisen lanaaja on erinomainen korvaaja Tim Sparville Huuhkajissa

Rasmus Schüller on valmis ottamaan Tim Sparvin paikan Huuhkajien keskikentällä niin syksyn MM-karsintaotteluissa kuin pidemmässäkin kaaressa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.9.2021 | KUVAT All Over Press

Suomen A-maajoukkueen päävalmentajalla Markku Kanervalla on edessään väistämätön kysymys – kuka ottaa Tim Sparvin paikan Huuhkajien keskikentän keskellä Glen Kamaran rinnalla.

34-vuotias Sparv ei ole päässyt enää fyysisesti täyteen kuntoon, mikä näkyi kesän EM-kisoissa ja mikä on näkynyt HJK:n tämän syksyn euro-otteluissa. Toki Sparv voi edelleen päästä fyysisesti riittävän hyvään kuntoon, mutta varsinaista kysymystä Kanerva ei pääse  enää pitkään pakoon-

Minulla on vastaus tuohon kysymykseen. Se vastaus on ilmeinen: Rasmus Schüller

30-vuotias Schüller on tehnyt hienon uran niin Somen kentillä kuin ulkomaillakin, jossa hän on pelannut BK Häckenissa, Minnesota Unitedissa ja nyt Djurgårdens IF:ssä.

Schüllerillä on viisi Veikkausliigan mestaruutta, kolme Suomen cupin voittoa ja Ruotsin cupin voitto. Huuhkajissa hän on pelannut 53 kertaa.

Raaka

Schüller murtautui vauhdilla FC Hongan edustusmiehistöön 2009. Se ei ollut yllätys, sillä jo edellisellä kaudella osa meistä edustusjoukkueen pelaajista oli sitä mieltä, että Schüller olisi valmis aikuisten peleihin. Hän tekikin debyyttinsä Veikkausliigassa elokuussa 2008 RoPSia vastaan.

Sain itse nauttia pelaamisesta Schüllerin kanssa useamman vuoden – ja sanon suoraan, että ne olivat urani mieluisimpia vuosia. Schüllerin rinnalla oli helppo pelata. Kentällä oli mahdollista liikkua suhteellisen vapaasti, sillä tiesin koko ajan Raden paikkaavan nousujani.

Expektillä täysi kattaus MM-karsintoihin: Suomen voitolle Kazakstanista 1.44 – Schüller tekee maalin 14.00! 

Schüller on ennen kaikkea teknisesti taitava pelaaja, jolla on hyvä pelikäsitys. Hänellä on hyvien syöttöjen lisäksi kyky haistaa vastustajan antamat syötöt, katkoa ja iskeä kovaa vastustajaan, mikäli hän ei ole vilkaissut olkansa yli ennen pallon saamista.

Schüllerillä on myös hyvä vasemman jalan laukaus. Varsinkin HJK:n kannattajat muistavat varmasti Schüllerin muutamat eurocup-maalit silloisella Sonera Stadionilla.

Me kutsuimme Schülleriä Radeksi tai Raa’aksi. Raaka-lempinimen hän sai Espanjan La Manga- turnauksessa 2009 kolattuaan jättimäisen tšekkilegendan Jan Kollerin. 202-senttinen Koller kävi tilanteessa kuumana, kunnes näki, että hänet oli teilannut pellavapäinen juniori.

Pallollinen

Schüller loistaa ensisijaisesti pallollisessa pelissä, mutta hänen kykynsä liikkua aggressiivisesti hallitsemallaan alueella on myös tärkeä ominaisuus, joka on mahdollistanut hänen monipuolisen pelaamisensa keskikentällä. Monipuolisuutensa ansiosta Schüller voi pelata monessa eri roolissa keskikentän keskellä.

On jotenkin hassua, että moni mieltää Schüllerin raastajaosaston pelaajaksi, vaikka puolustuspeli on vain yksi taito, jota Schüller on vuosien aikana kehittänyt. Huuhkajissa kyky puolustaa tulee toki useammin esiin, koska Suomi on kuitenkin enimmäkseen ollut maaotteluissa vastaanottava osapuoli eikä Suomen pallollinen peli pääasiallisesti perustu keskikentän keskustan kautta etenemiseen. Siksi Schüllerin pallokosketukset ovat olleet maajoukkueessa usein aika vähissä.

Schüller pystyy pelaamaan myös hyökkäävämmässä roolissa – kuten aikoinaan HJK:ssa. Esimerkiksi kaudella 2013 hän viimeisteli HJK:ssa kahdeksan maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Hyökkäävämpi rooli antoi Schüllerille mahdollisuuden käyttää vahvuuksiaan enemmän myös hyökkäyssuuntaan.

Huuhkaja

Schüller siirtyi viime syksynä HJK:sta Djurgårdens IF:ää. DIF:ssä tehtiin muutama vuosi sitten organisaation täysremontti ja nyt seura on täysin eri tasolla kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin itsekin pelasin Djurgårdensissa. Se on Schüllerin ja koko joukkueen kannalta hyvä uutinen. Tukholmalaisseura on yksi Allsvenskanin kärkipään joukkueista, mikä on Schüllerin kannalta tärkeä asia.

Schüller pelaa Djurgårdensissa pääasiassa linjan edessä puolustavassa roolissa. Sama rooli hänelle on ollut Kanervan aikana tarjolla myös Huuhkajissa.

Maajoukkueessa Schüller on hiukan kärsinyt siitä, että hän ei ole ollut ykkösvalinta avaukseen. Hän on avannut enimmäkseen tuuratessaan muita tai silloin, kun pelaajia on kierrätetty. Tällainen asetelma johtaa helposti siihen, että pelaaja ei välttämättä pysty pelaamaan rennosti. Pelaajan kannalta tilanne ei ole optimaalinen tilanne, sillä maaotteluiden vaatimustaso on niin kova, että hänen olisi kyettävä pelaamaan maajoukkuepeleissä omalla maksimaalisella tasollaan.

Schüller on kuitenkin pelannut monia hyviä maaotteluita, ja kesän EM-kisoissa hän oli harvoja huuhkajia, jotka pystyivät pelaamaan omalla tasollaan.

Toinen Schüllerin maajoukkuepelien tasoon vaikuttava asia on luonnollisesti joukkueen suoritus ja ottelusuunnitelma, jolla otteluun lähdetään. Pelaajan on vaikea pelata hyvin, jos joukkueen taktinen lähestyminen peliin on epäonnistunut tai konkreettista taktiikkaa ei ole. Silloin pelaajat joutuvat ikään kuin selviytymään tahoillaan, varsinkin, jos vastassa on laadukas vastustaja.

Toki Schüllerin pelaamisessa maaotteluissa on myös parannettavaa. Hänen olisi pystyttävä karsimaan pelistään muutamat helpot virheet ja pitämään kiinni siitä itsevarmasta pelaamisesta, jossa hän pystyy pyörittämään peliä laadukkaasti ja olemaan puolustussuuntaan tehokas riistäjä.

Elmotv:ssä on ruodittu paljon Huuhkajien pelaamista ja erityisesti sen pallollisen vaiheen puutteita. Esimerkiksi EM- kisoissa moni pelaaja törmäsi pelipaikallaan niin sanotusti seinään, kun Huuhkajilla ei tuntunut olevan selkeää suunnitelmaa pallollisessa vaiheessaan.

Schüller pystyi tästä huolimatta syöttämään Venäjää ja Belgiaa vastaan yli 80 prosentin tarkkuudella ja tekemään keskikentällä eniten katkoja Venäjää vastaan. Belgia-ottelussa Schüller voitti kaikki kaksinkamppailunsa.

Varpunen

Schüllerin rooli ja asema on yksi syksyn MM-karsintaotteluiden mielenkiintoisimmista pelaajatason kysymyksistä. Tim Sparvin pelikunto on kysymysmerkki ja Schüllerillä on hyvä mahdollisuus saada ja ottaa iso rooli Huuhkajien keskikentällä.

Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään Schülleristä, sillä ulosmitatakseen oman potentiaalinsa, hänen ja muiden keskikenttäpelaajien olisi saatava enemmän palloja. Itse asiassa tämän pelillisen kysymyksen ratkaiseminen on Huuhkajien kannalta melkein oleellisempi asia kuin pelaajavalinnat. Jos Huuhkajien pallollisen pelin rakenteet saadaan paremmalle tolalle esimerkiksi pelaajien roolituksen ja sijoittumisen kautta, se olisi iso kehitysaskel eteenpäin Huuhkajien pelaamisessa.

Siitä hyötyisivät Schüllerin kaltaiset pallollisesti taitavat pelaajat – mutta ennen kaikkea koko joukkue.

Suomi kohtaa Kazakstanin MM-karsintaottelussa lauantaina Olympiastadionilla kello 16.