Leijonat olympiafinaaliin tuskaisen punnerruksen kautta

Teemu Hartikainen kirjasi syöttöpisteen Harri Pesosen 2-0-osumaan.

JääkiekkoLeijonatPeking 2022

Leijonat olympiafinaaliin tuskaisen punnerruksen kautta

Suomi pelaa sunnuntaina olympiakullasta Pekingin jääkiekkoturnauksessa. Finaalipaikka ei irronnut kuitenkaan ilman hikistä punnerrusta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.2.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat selvitti tiensä Pekingin olympiaturnauksen finaaliin tuskaisen punnerruksen jälkeen ottelussa Slovakiaa vastaan. Leijonien voittolukemat olivat lopulta 2–0 (1–0, 0–0, 1–0). Finaalipaikka ratkesi vasta 39 sekuntia ennen ottelua loppua, kun Harri Pesonen vei kiekon Slovakian tyhjään maaliin Teemu Hartikaisen ja Ville Pokan esityön jälkeen.

Alkusarjassa Suomi kaatoi samaisen Slovakian 6–2 ja monet odottivat Leijonien menevät helposti olympiafinaaliin. Slovakia laittoi kuitenkin Suomen äärimmäisen ahtaalle ja Suomen finaalipaikka oli veitsenterällä. Kysymys ei ollut pelkästään Slovakian hyvyydestä, sillä Leijonat pelasi alle oman tasonsa. Leijonat sai puhtaat paperit vain puolustuspelin osalta. Varsinkin maalivahti Harri Säteri oli yksi kentän ehdottomista hahmoista, mikä myös kertoo siitä, kuinka tiukalle Slovakia laittoi Suomen. Säteri torjui ottelussa 28 kertaa.

Suomen johtomaali syntyi ensimmäisessä erässä 15.58, kun Sakari Manninen iski maalin kulmalta kiekon Slovakian verkkoon. Esityön Mannisen maaliin tekivät Petteri Lindbohm ja Sami Vatanen. Maali oli Mannisen neljäs olympiaturnauksessa. Lisäksi hän on kirjannut kolme syöttöpistettä.

Slovakia pysyi hyvin ottelussa mukana ja varsinkin toisessa erässä se pystyi luomaan myös vaarallisia maalipaikkoja. Suomen puolustus kesti kuitenkin Säterin johdolla Slovakin paineen.

Ottelun lopussa Slovakia haki ratkaisua ottamalla maalivahdin pois, mutta se ei saanut luotua huippuvaarallisia paikkoja. Lopulta maalivahdin pois ottaminen kostautui Leijonien toisena maalina.

Suomen finaalivastustaja selviää perjantaina kello 15.10 alkavassa toisessa välieräottelussa, jossa kohtaavat Venäjä ja Ruotsi.

Olympiafinaali on Suomelle historian toinen. Edellisen kerran Leijonat pelasi olympiafinaalissa Torinossa 2006, jolloin Ruotsi oli finaalissa parempi maalein 3–2. Torinon hopean lisäksi Suomi voitti hopeaa myös Calgaryssa 1988. Tuolloin ei pelattu kuitenkaan pudotuspelejä, vaan mitalit jaettiin sarjamuotoisen turnauksen päätteeksi.

Kahden hopean lisäksi Suomi on voittanut kolme olympiapronssia – viimeksi Sotšissa 2014.

Olympiafinaali pelataan sunnuntaiaamuna. Ottelu alkaa kello 6.10 Suomen aikaa.