Leijonien MM-pakasta puuttuu yhä yksi nimi, joka repäisisi Nokia Arenan katon irti

Tullako vai eikö tulla? Se on kysymys, jonka Patrik Laine saattaa ratkaista jo tällä viikolla.

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Leijonien MM-pakasta puuttuu yhä yksi nimi, joka repäisisi Nokia Arenan katon irti

Leijonien uusimmasta pakasta puuttuu Samuel Savolaisen mukaan edelleen yksi nimi, joka sähköistäisi tunnelman Nokia Arenalla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.5.2022 | KUVAT All Over Press

 

Leijonat nimesi miehistön Ruotsin EHT-turnaukseen. Mukana on muassa neljä NHL-vahvistusta. Samuel, miten kommentoit nyt tehtyjä valintoja?

Kaikista mielenkiintoisin nimi on itse asiassa pelaaja, joka ei ole nyt valittujen pelaajien listalla. Columbuksen kausi on ohi, joten Patrik Laine voisi sen puolesta tulla MM-kisoihin. Jokainen osaa myös laskea, että mitä Patrik Laine, MM-kisat ja Tampere tarkoittaisivat samassa lauseessa niin kisojen sähköisyyden kannalta kuin myös Laineen itsensä kannalta, sillä Tampere on hänen kotikaupunkinsa. Lisäksi Jukka Jalonen tuntee Laineen aiemmilta vuosilta muun muassa nuorten MM-kisoista 2016 ja tuo Leijona-ryhmä kaipaa vielä Laineen kaltaista ratkaisijaa varsinkin yv-peliin.

Mutta sitten on muutama mutta. Suurin niistä on se, että Laine neuvottelee parhaillaan jatkosopimuksesta Blue Jacketsin kanssa, mikä on erittäin merkittävä paperi Laineen itsensä ja hänen uransa kannalta. Takana on myös loukkaantumisten värittämä rikkonainen kausi, joten siinäkin mielessä on hyvä kysymys, miten Laine näkee ja kokee tilanteen ja miten paljon hänen kropassaan on vielä virtaa.

Laineen ratkaisua on vaikea ennakoida, mutta toisaalta hän ei ole myöskään sanonut vielä ”ei”. Laine lupasi Ilta-Sanomien haastattelussa viikonloppuna, että hän saattaa tehdä ratkaisunsa MM-kisojen suhteen jo tällä viikolla, joten toivoa on.

Mitä sitten tulee näihin valittuihin pelaajiin, ne ovat hyvin Jukka Jalosen näköisiä valintoja. Harri Säteri oli Leijonien luottomaalivahti Pekingissä ja Henri Jokiharju ja Juho Lammikko ovat Jaloselle myös tuttuja aiemmista arvokisoista. Molemmat tietävät, miten Leijonat pelaa Jalosen alaisuudessa ja molemmat ovat sellaisia pelaajia, jotka takuuvarmasti sitoutuvat Leijonien pelitapaan.

Joel Armian, jonka pitää käydä vielä lääkärintarkastuksessa ennen kisapaikkaa, tilanne on toisenlainen, sillä takana on katastrofikausi Montrealissa. On varmaa, että jos Armia nähdään kotikisoissa, hänellä on extrasuuri motivaatio menestyä niin joukkueena kuin oman itsenäänkin MM-kisoissa.

Liigafinalisteista tulleet kolme pelaaja ovat odotettuja. Markus Nurmi pelasi sellaiset pudotuspelit, että olisi ollut yllätys, jos hän ei olisi saanut niillä esityksillä näytönpaikkaa ainakin Ruotsin EHT-turnauksella.

Jalonen on aina pyrkinyt pelaamaan arvokisoissa neljällä pakkiparilla ja tässä mielessä Otto Leskinen ja Mikael Seppälä ovat loogisia valintoja. Molemmilta löytyy myös Leijonien kannalta tärkeä ominaisuus: Leskinen on hyvä yv-pelaaja ja Seppälä hyvä av-pelaaja.

Oikeastaan ainoa yllätys oli se, että Veli-Matti Savinainen ei ole tässä porukassa. Hän on erinomainen maalinedustapelaaja ja pystyy pelaamaan esimerkiksi neliön keskellä maalin edessä tärkeässä roolissa ylivoimalla.

GM Jere Lehtinen sanoi, että Leijonat pitää ovea auki vielä mahdollisille muille NHL-vahvistuksille. Ketä ja millaisia pelaajia itse odottaisi NHL:stä?

Kuten jo totesin, ensimmäinen iso kysymys on Patrik Laineen kohtalo. Muuten kysymys on kysynnän ja tarjonnan laista eli ketä pelaajia NHL:stä voisi tulla ja ketä Jalonen haluaa joukkueeseen. Nythän suomalaisia pelaajia on menossa poikkeuksellisella jakosuhteella pudotuspeleihin. Jalonen on aiemminkin korostanut nimien sijasta sitä, että Leijonien pelitapa on pelaajien selkäytimessä ja uskon, että hän painottaa nytkin samoja asioita. Leijonat on ennenkin menestynyt Jalosen alaisuudessa hieman nimettömälläkin joukkueella ja voi menestyä nytkin.

Siksi uskon, että jos sieltä jotain pelaajia odotetaan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen putoajista, ne ovat supertähtiosastoa ja mieluusti vielä sellaisia Sebastian Ahon kaltaisia pelaajia, jotka ovat ennenkin pelanneet Jalosen alaisuudessa ja joille Leijonien pelitapa on tuttu. Ja tietysti vaikkapa esimerkiksi Miro Heiskasen kaltainen puolustaja olisi myös sellainen pelaaja, jonka Jalonen ottaisi mielellään Leijoniin.