Djokovic kävelee Wimbledonin finaaliin, Nadalin vetäytymistä turha surkutella

Wimbledon 2022

Djokovic kävelee Wimbledonin finaaliin, Nadalin vetäytymistä turha surkutella

Nick Kyrgios eteni Wimbledonin finaaliin, kun Rafael Nadal luovutti jo ennakkoon vatsalihasvamman takia. Janne Eerikäinen arvioi, että toinen välierä on lähinnä muodollisuus.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.7.2022 | KUVAT All Over Press

Janne, miten koet sen, että Rafael Nadalia puolivälierässä haitannut vatsalihasvamma aiheutti jo päivää ennen välierää luovutuksen, jolla Nick Kyrgios eteni Wimbledonin finaaliin?

Ei se ole asiaa kummempi, ja oikeastaan se, että Nadalin kroppa petti jossain kohtaa tätä vuotta myös Grand Slam -kisassa, oli tavallaan looginen juttu. Hän on kärsinyt niin paljon vammoista, että on silkka ihme, kuinka hän kykeni venymään kauden kahden ensimmäisen Grand Slamin voittoon. Ennen Australian avoimia oli ollut vaikeita kuukausia, ja Australian ja Ranskan avointen välissä oli pitkä loukkaantumistauko. Tavallaan itsestäänselvyys, että tämän piti nyt tapahtua myös Grand Slam -kisassa. Tenniksessä on totta kai se ikävä puoli, että avauskierroksen jälkeen vaihtomiestä ei ilmesty kehiin, vaan sitten luovutetaan ja ottelu jää pelaamatta.

3.90 for Novak Djokovic to win 3-1 against Cameron Norrie. Play now at Expekt! 

Olisi totta kai ollut mielenkiintoista nähdä Nadalin ja Nick Kyrgioksen ottelu, koska vastakkain olisi ollut niin erityyliset ja eri mentaliteettien pelaajat. Se olisi ollut huima tennisottelu isolla panoksella, mutta tämä on urheilua, enkä ainakaan minä näitä jää surkuttelemaan. Grand Slam -kisat ovat armottomia tapahtumia fyysisesti, ja niiden loppuvaiheissa osa pelaajista on aina täysin loppu, minkä vuoksi ottelut voivat myös olla täysiä pannukakkuja. Ja ääritilanteessa sitten luovutetaan.

Mitä tämä tarkoittaa Nadalin uralle?

Jotenkin on tuntunut pitkin vuotta siltä, että tämä on Nadalin viimeinen vuosi. Hän on niitä jääräpäitä, jotka jatkaisivat vaikka eläkeiässä, jos se olisi mahdollista, mutta järki sanoo, että kannattaa lopettaa.

Nadalilla on valtava omaisuus ja luulisi hänen haluavan nauttia siitä elämänsä toisella puolikkaalla. Tässä on uhattuna suunnilleen hänen kävelykykynsä, jos hän vain jatkaa pelaamista pysyvällä jalkaterävammalla. Ja muitakin vammoja koko ajan tulee.

Nyt hän on vielä voinut vetää vanhoilla pohjilla, kun ei enää pysty harjoittelemaankaan joka päivä. Ennen pitkää tämäkin yhtälö kävisi mahdottomaksi. On aika erikoista, jos ura jatkuu ensi vuoden puolella tai ainakin läpi ensi vuoden. Ranskaan avoimiin lopettaminenhan olisi jopa hänen uraansa kuvaava tapa päättää pelaaminen kokonaan.

Nick Kyrgios Grand Slam -finaalissa. Mitä ajatuksia?

Ainakin minä sen hänelle suon. Varmaan puoli maailmaa suo ja puolet ei. Olen kauan, kauan sitten jossain yhteydessä kirjoittanut, että Kyrgios voisi äärimmillään voittaa Wimbledonin. Tämä on ollut aika ilmeistä kauan, jos hän pystyisi oman potentiaalinsa mukaan pelaamaan.

En ole sen kummemmin kenenkään puolella tenniksessä, mutta tykkään valmentajan mentaliteetillanikin nähdä sen, että pelaaja kuin pelaaja löytää oman maksiminsa. Kyrgios sen nyt löysi, ja pääsee jopa pelaamaan Grand Slam -voitosta.

Kyrgios on taitavimpia pelaajia nykytenniksessä, ja hänen luontainen fysiikkansa on erittäin kovaa. Vaikka hänen kulmikas persoonallisuutensa jakaa mielipiteitä, niin on hienoa, että näin taitava pelaaja pääsee urallaan tavoittelemaan myös kaksinpelin Grand Slam -mestaruutta.

On myös ollut hienoa huomata, kuinka hän on nöyrtynyt selkeästi ja on ymmärtänyt, että hänen laivansa meinasi jo seilata ohi kaikkien maailman satamien.

Toisessa välierässä kohtaavat 20-kertainen Grand Slam -mestari ja 6-kertainen Wimbledon-mestari Novak Djokovic sekä kotiyleisön rajusti kannustama Cameron Norrie. Mitä ajatuksia?

Norrien menestys on Andy Murrayn menneiden vuosien Wimbledon-sankaritekojen jälkeen jotain sellaista, jota brittiyleisö tietenkin on janonnut. Hänen urakiitonsa on ollut huimaa viimeisen vuoden aikana. Ja on hienoa, että Norrie sitten myös eteni jopa koti-Grand Slamissä voittotaistoihin saakka.

Mutta pahoin pelkään, että ottelusta Novak Djokovicia vastaan tulee tuloksellinen pannukakku.

Eikö Norrie kuitenkin ole monipuolinen pelaaja, jonka eri peruslyöntipuolten erilaiset lyönnit sotkevat vastustajia? Päälle vasurisyöttö?

Djokovicin, Nadalin ja Roger Federerin aikakaudelta täytyy muistaa yksi asia: Tämä kolmikko on täytynyt lyödä ulos kentältä, minkäänlaisella niin sanotulla monipuolisuudella heitä ei juuri ole voitettu.

On totta, että Norrien voimakkaan yläkierteinen kämmen ja umpisuora rysty ovat hyvä yhdistelmä, mutta ne ovat top-100:ssa hyvä yhdistelmä ehkä 97 prosenttia pelaajista vastaan. Nyt kohdataan sitä kriittistä vähemmistöä.

Se, että Norrie tarjoilee matalaa, suoraa rystyä kohti oikeakätisen kämmentä, on normaalille kovalle tennispelaajalla haaste. Mutta Novak Djokovicissa ei ole mitään normaalia. Hän tulee kaivamaan nämä pallot nöyrästi painavalla yläkierteellä peliin, eikä tällainen sekoittelu häneen pure.

Eikä vasurisyöttökään Djokovicille sen kummempi juttu ole. Hän ehkä palauttaa sitä aavistuksen lähempää kuin oikeakätisen syöttöä ottaakseen sivujengan kulmat pois, ja syö tämänkin syötön elävältä.

Kun sitten saadaan pallo peliin ja rakennetaan pistettä, niin en kyllä näe Norriella mitään etulyöntiasemia. Djokovicin pirullinen ”pikkuliikuttelu” hyvillä marginaaleilla ja paikoista, eli Norrien lyhyeksi jäävistä lyönneistä, peruslyönneillä hyökkääminen tekevät tässä tuhojaan.

Tulee menemään kolmessa erässä, jopa ihan kävellen tämä hoituu Djokovicilta.