Lewis Hamiltonin ja Charles Leclercin hylkääminen oli puhtaasti ammattitaitokysymys
Lewis Hamitlonin ja Charles Leclercin hylkääminen Austinin GP:n jälkeen ei saa Erkki Mustakarilta minkäänlaista empatiaa.
Yhdysvaltojen GP päättyi katastrofiin Mercedeksen ja Ferrarin osalta, kun toiseksi ajanut Lewis Hamilton ja kuudenneksi ajanut Charles Leclerc hylättiin. Hamiltonin hylkäyksen seurauksena McLarenin Lando Norris ja Ferrarin Carlos Sainz nousivat pykälän ylöspäin sijoille 2 ja 3.
Molemmilla hylätyiksi tulleilla kuskeilla auton pohjalevy ei ollut kisan jälkeen siinä kunnossa, että se olisi läpäissyt lopputarkastusta.
ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei muista milloin tällaista olisi aiemmin tapahtunut, mutta muistuttaa, että kyse on myös turvallisuustekijästä.
”Yhden sentin paksuinen puinen pohjalevy on ollut autoissa jo pitkään. Sillä säädetään auton ajokorkeutta, ettei kukaan saa liikaa downforce-etua. Kun tullaan maaliin, pohjalevy saa olla kulunut noin yhden millin. Jälkitarkistuksessa on yleensä neljä autoa ja kaikki arvaa, etteivät ne ainakaan takarivin kaaroja ole”, Mustakari avaa.
”Downforce on hyvin tärkeä asia Austinin radan mutkissa ja on selvää, että kaikki Red Bullien takana hakee menopeleihinsä sellaisia säätöjä, joilla saisi Max Verstappenin ylivoimaista kärkiautoa edes piirun kiinni. Nämä molemmat tallit ovat tässä hakeneet varmasti ihan ääriviritystä.”
”Pohjalevyn kulumisen vuoksi on F1-kisoissa ollut vuosien varrella hyvin vähän rikkeitä. Oikeaa ajokorkeutta kunnioitetaan, sillä se on myös turvallisuusasia. Tämä sääntö on ollut olemassa jo pitkään. Aiemmin kuitenkin esimerkiksi auton paino on ollut myös suuri puheenaihe. Alipainon vuoksi on tehty paljon mittauksia.”
Mustakarin mukaan sillä, että kyseessä oli sprinttiviikonloppu, ei ole asian kanssa turhan suurta merkitystä.
”Tietysti, kun ajetaan vain yhdet harjoitukset ja kaikki muu on oikeaa kisaamista, on autojen säätöaika hyvin lyhyt. Silti kokeneet tallit tuntevat radat ja tietävät niiden pomppuisuuden ja muut erityispiirteet. Lopulta kyse on ammattitaidosta. Kun haetaan aivan kovinta mahdollista maksimia säädöissä, voi helposti lipsahtaa myös yli. Tallien insinöörit virittävät autojen säädöt. Kuskit kuitenkin kärsivät rangaistukset, koska miten insinööriä voisi mistään rankaista?”
Tärkeä downforce voi kääntyä myös kohtalokkaaksi.
”Paljon on vuosien varrella pohdittu downforce-näkökulmia myös Ayrton Sennan kuolonkolarissa. Niiden taakse olen itsekin taipuvainen kääntymään. Siinä Imolan kisassa vappuna 1994 ajettiin pitkään ensin hiljaisella vauhdilla kisan alun toisen kolarin vuoksi ja autojen renkaiden jäähtymisen myötä niiden ilmanpaine laski.”
”Kun kisa jatkui, saattoi Sennan auton pohja ottaa odotettua enemmän kiinni maahan pomppujen vuoksi ja silloin renkaista katosi pito ja autosta ohjattavuus. Senna sinkosi tangentin suunnassa päin seinää.”
”Pohjalevy on ollut käytössä erityisesti Sennan onnettomuuden jälkeen. Puinen levy on kiinni metallisilla kiinnikkeillä auton alla ja silloin kun näemme, kuinka matalalla kiitävästä autosta lentää kipinäsuhiku, raapaisevat pohjalevyn kiinnikkeet rataan.”
”Hamiltonille ja Leclercille kisan pisteiden menetys oli varmasti harmittavaa, mutta nyt vain sitten uutta matoa koukkuun ja säädöt paremmin kohdilleen.”