Liiga on saanut uuden jättiläisen, jolla on kuitenkin vielä vakava puute

Ilves ja Tappara pelasivat ensimmäinen paikallisottelun Nokia Arenalla joulukuussa.

JääkiekkoLiiga

Liiga on saanut uuden jättiläisen, jolla on kuitenkin vielä vakava puute

Tampereen Ilveksen uudet talousluvut kertovat Samuel Savolaisen mukaan sen, että Liiga on saanut uuden jättiläisen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.6.2022 | KUVAT All Over Press

Ilves torstaina hurjia lukuja viime tilikaudestaan. Ilves-Hockey oy:n liikevaihto oli 11,1 miljoona euroa ja yhtiö teki voittoa 2,4 miljoonaa euroa. Samuel, nyt taidetaan puhua kivikovista luvuista? Mutta mistä ne luvut kertovat isommassa kuvassa?

Puhutaan hämmästyttävän kovista luvuista. Se tarkoittaa isossa kuvassa sitä, että jos yleensä Liigassa on puhuttu ”suurten” keskuudessa tyypillisesti HIFK:sta Kärpistä, Tapparasta, TPS:stä ja kenties Lukostakin, niin tuohon joukkoon eturiviin kiilaa nyt Ilves.

Tällainen liikevoitto on historiallisen kovaa luokkaa, kun kontekstina on suomalainen urheiluseura. Se myös kertoo siitä, että oikeita asioita tekemällä markkinoinnista, sosiaalisesta mediasta, rohkeasta otteesta ja kannattavista investoinneista alkaen, tällainen tarina on mahdollista Suomen mittakaavassa isolla talousalueella. Se kertoo myös siitä, että kun Ilveksen koti on nyt Suomen parhaassa areenassa, ei tälle tarinalle ole mitään syytä nähdä loppua.

Mikko Rantanen & Nikita Kucherov both to score in Game 5 on 25/06/2022 – boosted odds 7.00 at LeoVegas!

Vielä hurjemman tarinan tästä tekee se, että ei siitä ole kuin alle 10 vuotta, kun HIFK-fanit heiluttelivat ”Kom igen, Ilves” -kylttejä talousvaikeuksissa riutuneelle tamperelaisseuralle.

Nyt Ilves on sellainen talousmahti, että ilman esimerkiksi Helsinki Gardenin valmistumista, Liigassa valtikka tullee pysymään Tampereella vielä pitkään. Ja se herättää myös kysymyksen siitä, että kasvavatko jatkossa isojen ja pienten erot tästä?

Pienemmässä kuvassa voi tietysti sivumainintana sanoa sen, että kun on seuraillut muidenkin seurojen lukuja ja niiden saamia kustannustukia, voi tässä myös pohdiskella ääneen sitä, että kun seurat huusivat kovaan ääneen valtiota apuun, niin näyttää myös siltä, että aika hyvin ovat liigaseurat saaneet myös kustannustukia.

Mutta se ei ole nyt ydin Ilveksen tarinassa. Ydin on se, että Ilves on nyt Liigassa kasvanut vaikeiden vuosien jälkeen jättiläiseksi.

Mutta urheilussa raha ei ole ainoa mittari, todelliseen suuruuteen urheiluseurana nousee vasta jos rahaa osaa käyttää oikein urheilullisen menestyksen kannalta.

Miltä näyttää Ilveksen tulevaisuus urheilullisesti?

Hyvältähän se näyttää, mutta kysymys kuuluu nyt, että näyttääkö se loistavalta? Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Ilveksellä ole kaikki eväät olla top4-joukkue jatkossakin. Mutta nyt Ilves on noussut taloudellisesti sellaiseen luokkaan, että sympaattinen pronssi, kova tsemppi pudotuspeleissä tai vahva runkosarja ei kauaa enää riitä.

Kovin mittari Ilvekselle löytyy nimittäin samasta hallista. Nyt puhutaan tietysti Tapparasta, jolla on selkeä oma identiteetti. Jollain tavalla silmissäni tämä uusi Ilves kuitenkin hakee vielä joiltain osin omaa identiteettiään, ja ehkä eniten juuri peli-identiteetiltään.

3.30 Tampa Bay to win Game 5 and 10.00 to win the Stanley Cup at LeoVegas. Play now! 

Onhan se kysyttävä, että onko Jouko Myrrä se valmentaja, joka palauttaa menestyksellä kullatun historian ja nykyisten talousmahdollisuuksien edellyttämällä tavalla luvattuun maahan vai onko hän vain se valmentaja, joka vie Ilveksen melkein sinne. Siinä välissä on iso ero. Nyt on kuitenkin rauta kuumaa ja jokainen harha-askelkausi vie prosessia harhaan, jos askeleita ei oteta oikeaan suuntaan.

Näin Stanley Cup -finaalien aikaan voi pohtia vaikka sitä, että jos Tappara on ollut kuin Tampa Bay viime vuosina NHL:ssä, voisiko Ilves luodanahkansa esimerkiksi Liigan Colorado Avalancheksi? Jos Tappara on kuin kone, voisiko Ilves olla nuori, luisteluvoimainen, pirskahtelevampi ja eri tavalla taktinen, joka voisi lyödä laudalta omalla tavallaan vakavamman ja välillä jopa hieman autoritaarisemman kuvan itsestään luoneen Tapparan?

Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka, niin äärimmäisen kova Tapparan suoritustaso on viime vuosina Liigassa tasaisesti ollut. Sille tasolle ei onnistu pääsemään vain loistavia pelaajia rekrytoimalla.