Manchester City halutaan pudottaa Valioliigasta, mutta sitä ei päätä lynkkaajien tuomioistuin

JalkapalloValioliiga

Manchester City halutaan pudottaa Valioliigasta, mutta sitä ei päätä lynkkaajien tuomioistuin

Manchester Cityn tilanne on kiristynyt Evertonin rangaistuksen seurauksena, mutta Jukka Röngän mukaan pää Cityn tuomitsemisen suhteen pitää silti pitää nyt kylmänä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.11.2023

The Daily Mail uutisoi torstaina, että Manchester Cityn 115 taloudellista väärinkäytössyytettä käsiteltäisiin vuoden päästä syksyllä ja päätös tulisi aikaisintaan kesällä 2025. Jukka, mitä tämä tarkoittaisi?

Jos asiassa edetään tällä aikataululla, silloin tämä kausi pelattaisiin normaalisti ja hyvin todennäköisesti myös seuraava kausi. Eli kun kausi päättyisi, ne juhlisivat, joihin siihen olisi aihetta, ja ne eivät, joilla ei olisi.

Aikatauluun pitää kuitenkin jättää varauksensa. Se saattaa hyvinkin lykkääntyä jo prosessin aikana ja varsinkin sen jälkeen, jos City ei olisi tyytyväinen Valioliigan riippumattoman paneelin antamiin mahdollisiin rangaistuksiin. Tällöin prosessi voisi helposti venyä jopa vuodella.

Seuraava kysymys on rangaistukset. Syytteitä käsittelevä riippumaton paneeli joutuisi päättämään paitsi mahdollisten rangaistusten suuruudesta myös siitä, kohdistuisivatko ne myös aiempien kausien saavutuksiin. Syytteet koskevat kautta 2009-2010 ja sen jälkeisiä kausia, ja teoriassa Citylta voitaisiin riistää näinä vuosina voitetut liigamestaruudet, kuten Juventuksen kohdalla tehtiin Italiassa.

Sitten on kysymys nykypäivään kohdistuvista rangaistuksista. Ennen Evertonin saamaa 10 pisteen rangaistusta taloudellisen kulutuslimiittien ylittämisestä vajaalla 20 miljoonalla punnalla, oletus Englannissa oli, että City vapautuisi tavalla tai toisella suurimmasta osasta syytöksistä ja saisi maksimissaan 20-30 pisteen rangaistuksen koskien yhtä kautta.

Nyt ilmapiiri on kuitenkin selvästi koventunut Evertonin saaman rangaistuksen perusteella ja yleinen otaksuma on, että jos suurin osa syytteistä pitäisi paikkaansa, City ei selviäisi enää pistevähennyksillä, vaan se pudotettaisiin ainakin yhtä sarjaporrasta alemmaksi ja sen lisäksi se saisi vielä pistevähennyksiä.

Esimerkiksi Juventus pudotettiin Calciopoli-lahjusskandaalin seurauksena kaudeksi 2006-2007 Serie B:hen ja siltä vähennettiin Serie B:ssä yhdeksän pistettä. Tietenkin Italia on Italia ja lahjusskandaali lahjusskandaali, mutta toisaalta en olisi yllättynyt, jos myös Cityn kohdalla käytettäisiin samanlaisia rangaistusmekanismeja, mikäli syytökset tai ainakin suurin osa niistä pitäisi paikkaansa.

Sitten kaiken päällä on syytösten aiheuttama mainehaitta Citylle ja siitä mahdollisesti johtuvat seuraukset.

Manageri Pep Guardiola on todennut, että City on syytön siihen saakka, kunnes toisin todistetaan. Niin on, mutta kun epäilyt ja Evertonin saama rangaistuksen kovuus lasketaan yhteen, on väistämätöntä, että City tulee kärsimään asiasta jo ennen lopullista tuomiota.

Mainehaitassa ei ole kysymys vain siitä, mitä Cityn tai muiden seurojen kannattajat ajattelevat asioista, vaan miten pelaajat ja muut seuran työntekijät suhtautuvat asioihin.

Juventuksen tapauksessa muutamat pelaajat Gianluigi Buffonin johdolla halusivat seisoa oman seuransa rinnalla myös vaikeuksien ja erittäin raskaiden tuomioiden keskellä, mutta epäilen suuresti, missä Cityn suurimpien tähtien ja Guardiolan lojaalisuuden rajat kulkisivat, jos City esimerkiksi pudotettaisiin sarjaporrasta alemmaksi.

Tai mitä Cityn nykyiset tai Cityn siirtomarkkinoilla tavoittelemat pelaajat miettivät tilanteesta? Haluavatko esimerkiksi pelaajat siirtyä näinkin vahvojen epäilysten alla olevaan Cityyn nyt, kun Evertonin tapauksesta on saatu varoittava signaali, että Citya saatetaan oikeasti rangaista jopa armottoman raskaalla kädellä – tai haluaako esimerkiksi Erling Braut Håland pistää nimeään uuteen jatkosopimukseen ennen kuin tilanne selkeää.

Mikä sinusta olisi oikea rangaistus Citylle?

Kiusaus vastata olisi toki kohtalainen, mutta jätän siitä huolimatta vastaamatta. On odotettava, että ensin selvitetään, mihin City on oikeasti syyllistynyt ja vasta kun se tiedetään, on tuomioiden aika.

Nyt Citya ollaan lynkkaamassa porukalla ja vaikka urheiluun kuinka kuuluu tunteenpalo, tämän tyyppisten syytteiden kanssa pää on pidettävä kylmänä.

Ymmärrän toki, että Citya on omistajataustansa vuoksi helppo vihata ja se on luikerrellut ennenkin juristiarmeijansa avulla irti vastaavanlaisista syytteistä, mutta se ei oikeuta silti Cityn lynkkaamista. Haiskoon tunkio kuinka epäilyttävälle tahansa, pelkän hajun perusteella Citya ei pidä tuomita. On löydettävä myös vedenpitävät todisteet väärinkäytöksistä.

Jos sitten Citya vastaan löytyy riittävän vahvat näytöt, rangaistusten pitää olla sen mukaiset – ja silloin myöskään sarjasta pudottamista ei pidä kavahtaa.