Toni Koskelalle lähtöpassit – HJK vaihtoi erittäin vaikean tilanteen totaaliseen katastrofiin

Toni Koskelan viimeiseksi otteluksi Klubin päävalmentajana jäi Mestarien liigan karsintaottelua Larnea vastaan. Myös Koskelan apuvalmentajat Mikko Lignell ja Tuomas Silvennoinen saivat mennä.

JalkapalloVeikkausliiga

Toni Koskelalle lähtöpassit – HJK vaihtoi erittäin vaikean tilanteen totaaliseen katastrofiin

HJK erotti Toni Koskelan ja palkkasi loppukauden ajaksi hänen tilalleen Toni Korkeakunnaksen. Joel Perovuo ei voi ymmärtää Korkeakunnaksen palkkaamista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.7.2023 | KUVAT All Over Press

HJK ilmoitti erottaneensa päävalmentaja Toni Koskelan ja palkanneensa hänen tilalleen loppukauden ajaksi Toni Korkeakunnaksen. Joel, miten kommentoit?

Jos asian tiivistää lyhyesti, niin HJK vaihtoi erittäin vaikean tilanteen totaaliseen katastrofiin. On täysin käsittämätöntä, miten Suomen valtaseura palkkaa edes väliaikaiseksi valmentajaksi Toni Korkeakunnaksen kaltaisen valmentajan.

Erään Veikkausliiga-seuran urheilujohtaja kysyi pari vuotta sitten minulta näkemystä, kenet heidän kannattaisi valita päävalmentajaksi. Hän kertoi, että eräs seuran hallituksen jäsen oli kysynyt häneltä, mites Korkeakunnas. Ja mitä tämä urheilujohtaja oli vastannut? Hän oli sanakaan sanomatta lyönyt luurin hallituksen jäsenen korvaan.

Korkeakunnassa on toki istunut pitkään lihapatojen ääressä ja hän osaa puhua jalkapallosta oikeilla termeillä, mutta Korkeakunnaksella ontuu käytännön toteutus. Hän on niin sanottuna rikkovan jalkapallon valmentaja. Hän osaa organisoida kohtalaisen hyvin puolustuspelivaiheen, mutta hyökkäyspelin organisointi on hänen valmentamillaan joukkueille ollut heikkoa.

Korkeakunnaksen palkkaaminen on siinäkin mielessä koomista, että HJK:n suurin heikkous tällä kaudella on ollut hyökkäyspelin organisointi ja sen kuntoon laittaminen olisi uuden päävalmentajan ensimmäinen asia. Nyt sitten palkataan rikkovan ja ilkeän jalkapallon valmentaja. FC Lahdelle tällainen jalkapallo voi sopiakin, mutta nyt puhutaan suomalaisen jalkapallon suurimmasta ja kauneimmasta seurasta. On pakko kysyä, kuka ihme näistä valmentajavalinnoista Klubissa päättää.

Tekikö HJK oikean ratkaisun erottaessaan Koskelan?

Ymmärrän HJK:n ratkaisun siinä mielessä, että Koskelan ja HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden välit olivat käytännössä täysin poikki. Riihilahti ei luottanut Koskelaan eikä Koskela Riihilahteen ja hänen tukeensa ja sitoutumiseensa.

Kaksikon välinen juopa alkoi jo viime vuonna ja synkkeni entisestään tämän kauden aikana. Lopulta oltiin tilanteessa, että Riihilahti ei enää hankkinut sellaisia pelaajia, joita Koskela olisi halunnut saada joukkueeseen. Ymmärtääkseni Klubilla on valmiiksi neuvoteltuna 1-2 uutta hankintaa, mutta niistä siirroista puuttuu Riihilahden puumerkki.

Onko kysymys vain sattumasta vai harkitusta sattumasta – eli haluttiinko HJK:ssa ensin ratkaista päävalmentajakysymys ja hommata vasta sen jälkeen nämä hankinnat. En olisi yllättänyt, jos Klubilta tulisi aika pikavauhtia uusia tiedotteita, joissa kerrottaisiin uusista pelaajista.

Kun tilanne oli kärjistynyt näin pahaksi, oli ymmärrettävää, että tämä näytelmä vihellettiin päättyneeksi. Se on sitten eri kysymys, oliko ajoitus oikea ja oliko varsinkaan hänen seuraajansa valinta oikea. Minusta ei. Koskela olisi paljon todennäköisemmin saanut tämän vaikean tilanteen ratkaistua kuin Korkeakunnas.

Valmentajanvaihto voi tuoda hetkellisen piristyksen joukkueen henkiseen ilmapiiriin, mutta kuten sanoin, nyt ollaan mieluumminkin totaalikatastrofin edessä kuin, että Klubin kurssi kääntyisi dramaattisesti. Toki voinhan minä olla väärässäkin, mutta jos Korkeakunnas saa Klubin kriisin laukaistua, olisin todella yllättänyt

Koskela tiesi HJK:hon tullessaan, että hän tulee Suomen kovapaineisimmalle päävalmentajan paikalle ja jos tulokset eivät ole maksimaalia kuukaudesta toiseen, kynnys potkuille madaltuu saman tien.

Siitä voidaan aina keskustella, missä kohtaa tulosten suhteen raja kulkee, mutta Koskelan potkuissa ei voida katsoa pelkästään tuloksia. On myös katsottava sitä tulehtunutta haavaa, joka oli ennen kaikkea Koskelan ja Riihilahden välissä. Ilmeisesti haava alkoi mätiä jo niin pahasti, ettei normaali työntekeminen ollut enää kaksikon välillä mahdollista.

Tällainen tilanne heijastuu väistämättä myös kentälle. Hyvä esimerkki on Antonio Conten viime kausi Tottenhamissa. Kukaan ei kyseenalaista Conten osaamista, mutta seurajohdon ja Conten tulehtuneet välit heijastuivat kentälle ja tuloksiin ja johtivat lopulta Conten potkuihin.

Näen tässä Koskelan tilanteessa paljon samaa. Valmentajan on todella vaikea tehdä päivittäistä työtään, jos välit seurajohdon kanssa ovat samalla tavalla tulehtuneet kuin ne olivat Contella Tottenhamissa ja Koskelalla HJK:ssa.