Liigaa ei avata kuin korkeintaan Jokereille, vaikka Liigan puheenjohtaja mitä väittäisi

Nähdäänkö Jokerit joskus vielä Liigassa?

JääkiekkoLiiga

Liigaa ei avata kuin korkeintaan Jokereille, vaikka Liigan puheenjohtaja mitä väittäisi

Samuel Savolainen ihmettelee Jokereiden hiljaisuutta, Liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen lausuntoja Liigan avaamisesta ja sitä, kuinka Mestis on jäänyt täysin unohduksiin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.8.2022 | KUVAT All Over Press

MTV uutisoi perjantaina, että Jokereiden liigahankkeen yhdeksi keulakuvaksi on ehdolla Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja ja Urheilumuseon nykyinen johtaja Jukka-Pekka Vuori. Samuel, uskotko Jokereiden oikeasti nousevan Liiga-kuntoon lähitulevaisuudessa?

En osaa sanoa. Tällä hetkellä kukaan ei tunnu tietävän, kuka tai mikä on Jokerit, kuka sitä johtaa, missä joukkue pelaa, mistä saadaan rahoitusta edes kalliiseen liigalisenssiin ja ketkä projektia vetävät. Ei asiasta ole siinä mielessä kuulunut mitään uutta. Oikeastaan juuri kukaan ei puhu ja on vaikeaa ylipäätään sanoa, että keneltä edes asiasta kysyä.

Ei Jokereiden projektin uskottavuus huipussaan ole, jos lähinnä ainoa konkretia mitä on kuultu on juuri MTV:n uutisointi Vuoren nimestä ja Teemu Selänteen Bermuda-turnauksen haastattelusta, jossa Selänne kertoi projektin olevan viittä vaille paketissa ja että lähiviikkoina kuultaisiin lisää. Kyllä tässä aika ohuen langan varassa vielä ollaan jo uskottavuudenkin suhteen.

Tietysti tuo Vuoren nimen nostaminen framille viittaa siihen, että taustalla on tekeillä asioita, mutta toisaalta Selänteen lausunnoista on  jo kuusi viikkoa ja sen jälkeen Selänne on antanut kaiken lisäksi Twitterissä omat tyylinäytteensä.

Jokereiden paluu suomalaiseen jääkiekkoon olisi toki positiivinen ja mielenkiintoa tuova asia, mutta projektiin liittyy paljon hämyisyyttä. Ja ne eivät poistu mihinkään ennen kuin on jotain konkreettista esiteltävää. Vielä sitä ei ole.

Nyt puhutaan Jokereiden paluusta Liigaan, mutta näetkö Liigan avautuvan lähivuosina laajemminkin?

En. Vaikka Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen on sanonut julkisesti olevansa avoin Liigan avaamiselle, niin voi kysyä, että mitä konkreettista Hiltunen on sen eteen tehnyt? Ei mitään. Se kertoo, että Hiltusen lausunnot ovat oikeasti pelkkää politiikkaa.

2.25 for Canada and 3.65 for Finland to win the World U20 Championship. Check all the odds and place your bet!

Ehkä tässä voisi mediakin terästäytyä. Tällä hetkellä Hiltuselta kysytään asiasta ja kun Hiltunen sanoo vaikkapa ”katsotaan”, keskustelu tuntuu päättyvän siihen. Ylipäätään voi miettiä, miten on päästy tilanteeseen, että Sportin puheenjohtaja voi toimia Liigan puheenjohtajana ja olevan tämän asian päällä, koska Sport olisi varmuudella yksi niistä seuroista,  jotka olisivat nopeasti putoamiskurimuksen paineissa, jos Liiga avattaisiin. Eihän Sportilla ole tällä hetkellä edes uskottavaa junioritoimintaa.

Siksi jokaisen olisi syytä kysyä itseltään, miten uskottavia Hiltusen puheet sarjan avaamisesta oikeasti ovat. Hiltunen on ollut myös Sportin rahoittajia ja voi miettiä, kumpi hattu päässä hän ratkaisun tekisi? Sportin puheenjohtajan hattu vai suomalaisen jääkiekon kehittäjän hattu päässä?

Siksi Liiga on todellisuudessa auki vain Jokereille, jos se saa pakettinsa jollain tavalla kasaan.

Leijonat ja muut maajoukkueet ovat menestyneet viime vuosina loistavasti, mutta maajoukkueiden menestyksellä on yksi varjopuoli. Se on se, että suomalaisen jääkiekon kehittämistä eri tasoilla ei nähdä kiireellisen tarpeelliseksi.

Proaktiivisuutta olisi Suomi-kiekossa pohtia ja oikeasti tehdä jotain sen eteen, voisiko suomalaista jääkiekkoa ja sen suuria massoja palvella jotenkin muuten kuin ainoastaan liigaseurojen etuja palvellen. Se on se suurin kysymys, joka on Mestiksen kohtalonkysymys. Ei se, tehdäänkö tänään julkisuuteen kerrottuja kokeiluja Latvian mestarijoukkueen tuomisesta Mestikseen.