Liigan kurinpidon kausi alkoi huonoimmalla mahdollisella tuomiolla

Mathias Trettenes on sivussa HPK:n tiistain kotiottelusta Jukureita vastaan pelikiellon takia.

JääkiekkoLiiga

Liigan kurinpidon kausi alkoi huonoimmalla mahdollisella tuomiolla

Mathias Trettenesin yhden ottelun pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta Marko Anttilaan oli huonoin mahdollinen tuomio, mitä Liigan kurinpito saattoi antaa.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 26.9.2022 | KUVAT Tommi Jokela / All Over Press

Liigan kurinpitodelegaatio antoi ensimmäisen tuomionsa alkaneella kaudella, kun päähän kohdistuneesta taklauksesta pelirangaistuksen lauantain liigakierroksella saanut HPK:n Mathias Trettenes sai yhden ottelun pelikiellon.

Tapaus ei ole helppo. Kuten Liigan kurinpitopäätöksessä lukee, Trettenes ei suorita tilanteessa varsinaista taklausliikettä. Samaan aikaan Trettenes kuitenkin omalla huolimattomuudellaan aiheuttaa osuman kiekottoman Marko Anttilan päähän.

Liiga tarkensi täksi kaudeksi linjaustaan päähän kohdistuviin taklauksiin annettavista pelikielloistaan. Vähintään viiden ottelun pelikiellosta on mahdollista tinkiä, jos esimerkiksi tilanne on tulkittavissa ”ei selväksi taklaustilanteeksi”. Sellaisesta tässäkin tapauksessa lienee kyse.

Kuitenkin kurinpito laskee osuman Trettenesin vastuulle, vaikka Anttila muuttaakin suuntaansa viime hetkellä avaussyöttöä katkaistakseen. Kurinpitopäätöksen mukaan Anttila on Trettenesin havaittavissa.

Liigan kurinpitodelegaation perustelujen mukaan teko ei siis toisin sanottuna ole tahallinen, mutta selvästi tuottamuksellinen se on.

Olisi helppo sanoa, että yhden ottelun pelikielto on hyvä kompromissi. Näin ei kuitenkaan ole.

Liigalla on ollut jo pitkään yksi massiivinen ongelma. Kukaan ei tiedä, mitä kaukalossa saa tehdä ja mitä ei. Pelaajien mieliä kaukalossa kalvaa epävarmuus siitä, mikä johtaa pelikieltoihin ja niistä johtuviin ansionmenetyksiin.

Esimerkiksi Ilta-Sanomien ennen kauden alkua liigajoukkueiden kapteeneille tekemässä kyselyssä viidestätoista kapteenista kaksitoista ei pitänyt Liigan kurinpitolinjaa selvänä. Kaksi varauksin piti ja yksi ei osannut sanoa.

Yhden ottelun pelikielto on tuomiona omiaan lisäämään tällaista epävarmuutta pelaajien keskuudessa. Kurinpitopäätöksestä tuoksuu läpi pelko siitä, ettei sillä haluta ottaa kantaa mihinkään.

Jos kurinpitopäätös olisi ilmoittanut viiden ottelun pelikiellosta, olisi yleisöstä varmasti kuulunut meteliä liian kovasta tuomiosta. Eihän se vain sopisi, että vahingosta tulisi noin raju rangaistus. Eihän kyse ollut edes taklauksesta.

Jos taas Trettenes olisi jätetty kokonaan ilman pelikieltoa, olisi toinen puoli yleisöstä saattanut hyvinkin älähtää siitä, että eikö aivovammoja enää Liigassa otettaisikaan tosissaan. Kun päähän osui, pitäisi pelikieltoa ehdottomasti tulla.

Viiden ottelun pelikielto tai kokonaan tapauksen tuomitsematta jättäminen olisivat molemmat olleet yhden ottelun pelikieltoa parempia vaihtoehtoja.

Nyt olisi ollut mahdollisuus linjata, että pääosumat kitketään kovalla kädellä pois ja jatkaa sillä linjalla kauden loppuun. Samoin olisi ollut mahdollisuus linjata, että vahingoista ei pelaajia rangaista ja siitäkin linjasta olisi voinut pitää kiinni kevääseen asti.

Liigan kurinpito kuitenkin päätti piiloutua ja nyt jokaista yksittäistä kurinpitopäätöstä saa jännittää erikseen, kun tuomio voi olla mitä tahansa.