Lionel Messi jätti jäähyväiset Barcelonalle – vuosisadan rakkaustarina päättyi kyyneliin

JalkapalloMuut sarjat

Lionel Messi jätti jäähyväiset Barcelonalle – vuosisadan rakkaustarina päättyi kyyneliin

Lionel Messi piti sunnuntaina Camp Noulla tiedotustilaisuuden, jossa hän vahvisti hänen Barcelonan uransa olevan ohi.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 8.8.2021 | KUVAT All Over Press

Lionel Messi ilmoitti Camp Noulla sunnuntaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hän jättää Barcelonan. Jukka, joko Messin lähtöön on nyt uskottava?

Niin uskomattomalta kuin ajatus tuntuu, niin pakkohan se on uskoa, että suuren ja mahtavan päivät Camp Noulla ovat luetut. Urheilun historiassa on nähty monenlaisia tiedotustilaisuuksia, mutta kyllähän tämä menee sinne kaikkien ikonisimpien tiedotustilaisuuksien joukkoon. Messi on kuitenkin kaikkien aikojen jalkapalloilija, mutta se, mikä tekee hänen lähdöstään poikkeuksellisen, on, että tätä eivät kumpikaan osapuoli mitä ilmeisemmin halunneet.

Messi vakuutti tiedotustilaisuudessa, että Barcelona oli hänen ja hänen perheensä koti, ja hän oli halunnut jatkaa uraansa Barcelonassa. Tässä mielessä siirto on jopa harvinainen. Yleensä joko pelaaja tai seura haluaa päättää avioliiton, mutta tässä avioliitossa talouden realiteetit pakottivat osapuolet eroamaan.

Ymmärrän hyvin, miksi vuosisadan rakkaustarinan päättyminen tällä tavalla oli Messille tunteikas asia.

Sanoit edellisessä jutussasi, ettei tässä näytelmässä kannata luottaa sokeasti yhteenkään sanaan ja lauseeseen. Onko tässä vielä jotain sellaista, johon kehotat suhtautumaan varauksellisesti?

Lionel Messi

Lionel Messi piti tunteikkaan tiedotustilaisuuden sunnuntaina.

On, mutta kyllä tuo tiedotustilaisuus vakuutti, että Lionel Messi olisi aidosti halunnut jatkaa uraansa Barcelonassa. Viime ja tänä kesänä puhuttiin paljon siitä, että vuosi sitten Messi ei olisi ollut enää loppuaikoina tyytyväinen kaikkeen siihen, mitä Barcelonassa tapahtui. Varmasti näin olikin, mutta aika harvoin vaihtoehtoina ovat, että ollaan joko tyytyväisiä kaikkeen tai ei mihinkään. Messi ei varmasti ollut tyytyväinen kaikkeen, mutta kysymys on siitä, milloin lähtemisen kynnys ylittyy ja milloin ei.

Ymmärrän hyvin, että Messillä on ollut korkea kynnys lähteä Barcelonasta, sillä hän muutti Barcelonaan jo 13-vuotiaana poikana ja suhde oli alusta pitäen poikkeuksellinen, sillä Barcelona maksoi Messin hormonihoitoja, jotka uhkasivat hänen kasvamistaan ja kehittymistään teini-iässä. Sen jälkeen hän teki jalkapallon historian uskomattomimman uran, ja kun sellainen ura 21 vuoden jälkeen päättyy vastentahtoisesti, en ihmettele yhtään, miten kova paikka se on Messille – kuten tiedotustilaisuudessa nähtiin.

Mutta mitä kaikkea kulisseissa on tapahtunut, sitä emme vielä aukottomasti tiedä. Hyvinkin arvostetut sisäpiirilähteet kertoivat kesän aikana ja vielä viime päivinä, että Messi ja hänen taustajoukkonsa eivät olleet maailman helpoimpia neuvottelukumppaneita. Kysymys ei niinkään ollut siitä, mitä he neuvotteluissa vaativat, vaan siitä, että näiden väitteiden mukaan Messin leiri muutti jatkuvasti omia vaatimuksiaan ja tämä puljaaminen närästi Barcelonaa.

Seuraava iso kysymys on se, mihin Lionel Messi siirtyy. Onko Messin uusi seura PSG?

Messi sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänestä ovat useat seurat kiinnostuneet ja mitään ei ole vielä ratkaistu, mutta kaikki merkit ja puheet viittaavat, että hänen uusi seuransa on PSG. Itse asiassa ratkaisu voi tulla hyvinkin nopeasti, sillä Messit – siis Messi itse ja hänen isänsä, joka neuvottelee Messin sopimukset – tietävät, mitä he haluavat ja niitä seuroja, jotka pystyvät Messien vaatimukset täyttämään niin urheilullisesti kuin taloudellisesti, ei viime kädessä ole montaa. PSG on näistä seuroista yksi ja olisi yllätys, jos Messin uusi seura olisi joku muu kuin PSG.

Olisiko Messin siirto PSG:hen jalkapalloilullisesti järkevä?

Jussi Leppälahti purkaa siirron pelilliset vivahteet, mutta jalkapallossa järkevyys on tänä päivänä aina kokonaisuuden summa: on pelaaja, on joukkue ja sen peli – ja on se, miten nämä kaksi asiaa kättelevät toisiaan.  Messin henkilökohtaiset taidot eivät varmasti yhdessä viikossa muutu, mutta kuten olemme nähneet Argentiinan maajoukkueessa, Messi ei ole maajoukkueessa läheskään yhtä maaginen pelaaja kuin Barcelonassa.

Katso Lionel Messin seuraavan seuran kertoimet Expektiltä!

Tässä mielessä on mielenkiintoista nähdä puhtaasti jo jalkapalloilullisessa mielessä, miten hyvä Messi on PSG:ssä. PSG:n päävalmentaja Mauricio Pochettino on itse argentiinalainen ja ymmärtää varmasti, miten Messin hyöty joukkueelleen maksimoidaan, mutta PSG:ssä on muutama muukin pelaaja, jonka taidot ja osaaminen pitäisi osata maksimoida.

Neymar ja Messi pelasivat jo Barcelonassa yhdessä ja on muistettava, että yksi syy Neymarin lähtöön oli, että hän jäi Barcelonassa Messin varjoon. Jos Kylian Mbappé jää myös PSG:hen, hän on myös yksi pelaaja, joka ei mielellään kavenna omaa rooliaan. Vaikka varmasti kaikkien PSG:n pelaajien unelmana on voittaa tällä kaudella Mestarien liiga, heidän mahduttamisensa samaan joukkueeseen ja kaikkien pitäminen rooliinsa tyytyväinen ei ole helppoa halailtiin kentällä miten paljon tahansa maalien jälkeen.

Miten Barcelonalle käy Messin lähdön jälkeen?

Messin lähtö on Barcelonalle valtava takaisku, varsinkin, kun joukkueen päävalmentajana on nyt Ronald Koemannin tasoinen päävalmentaja, ja kun seura on sen lisäksi taloudellisesti vaikeassa sillassa. Barcelona oli jo viime kaudella haalea kopio takavuosien Barcelonasta ja jos viime kauden joukkueesta otetaan vielä Messi pois, niin edessä on haastava kausi.

Olisin yllättänyt, jos Barcelona voittaisi tällä kaudella La Ligan Mestarien liigasta puhumattakaan – ja olisin yllättynyt, jos Koemann olisi vielä kauden lopussa Barcelonan valmentajana.