Mies varjoista on noussut yhdeksi tämän kauden tehokkaimmista lyöjäjokereista

Petteri Kortelainen on nousemassa varjosta valoihin tällä kaudella. Koossa on jo 36 lyötyä juoksua 13 ottelussa.

PesäpalloViistopolkumies

Mies varjoista on noussut yhdeksi tämän kauden tehokkaimmista lyöjäjokereista

Petteri Kortelainen on noussut Koskenkorvan tämän kauden kasvoiksi. Se on kova temppu Kortelaiselta, joka on tahtonut jäädä urallaan aina suurten nimien varjoon.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.7.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi pesäpallokesän mielenkiintoisimmista pelaajista löytyy yllättävästä osoitteesta – Ilmajoelta.

Koskenkorvan Urheilijoiden 28-vuotias lyöjäjokeri Petteri Kortelainen on ollut vuosikausia sillä rajalla, onko hän raskaimman sarjan lyöjäjokeri vai enemmänkin kakkosviulun soittaja. Luottoa on toki löytynyt, muttei välttämättä niin paljon, että Kortelaisen varaa olisi rakennettu koko taloa.

Myös tähän kauteen Kortelainen lähti Oulun Liposta syksyllä hankitun kokeneen Marko Pelkosen haastajana. Kesällä osat ovat kuitenkin vaihtuneet. Kortelainen on vastannut haasteeseen, kuten hän on aiemminkin uralla vastaavassa tilanteessa vastannut ja paukutellut jo 36 juoksua.

Sillä juoksumäärällä Kortelainen on Superin lyöjätilastossa seitsemäntenä. Edellä on vain lyöjäjokereita, jotka kaikki nauttivat lyöjäjokereina korkeimman kaliiperin arvostusta.

Tällä vauhdilla Kortelainen voi hyvinkin tehdä yhden kauden lyöntiennätyksensä, joka on 69 lyötyä kaudella 2018 Kankaanpään Mailassa. Toinen upea kausi oli kausi 2021, jolloin Kortelainen löi Koskenkorvalla 59 juoksua 27 ottelussa

Tämän kauden ottelukohtainen keskiarvo, 2,77 lyötyä, on Kortelaisen uran kovin lukema.

***

Koskenkorvan kannalta Kortelainen on ollut kriittinen pelaaja. Koskenkorva on kerännyt tähän mennessä 16 ottelussa 16 pistettä ja niistä pisteistä vähintään kahdeksan on Kortelaisen signeeraamia pisteitä.

Myös Pelkosen rooli on ollut lähes yhtä tärkeä. Kortelainen ja Pelkonen ovat lyöneet yhdessä 64 juoksua, mikä on 70 prosenttia Koskenkorvan kaikista tämän kauden juoksuista.

Vaikka Koskenkorva on jopa pelottavan riippuvainen lyöjäjokereistaan, se on kuitenkin tällä hetkellä menossa vakaata vauhtia kohti puolivälierien karsintoja.

Imatra ja Seinäjoki ovat jääneet Koskenkorvasta jo seitsemän pistettä ja Alajärvi kahdeksan. Vaikka kaikki on edelleen mahdollista, loppukauden aikana pitäisi tapahtua ihmeitä, mikäli Koskenkorva ei selviytyisi säälipleijareihin.

Koskenkorvalla on lyöjäjokereista riippuvuuden – tai ehkä juuri siksi – toinenkin mielenkiintoinen piirre. Se on äärimmäisen vaarallinen kotijoukkue. Kossu on kaatanut kotonaan jo muun muassa Joensuun ja Mansen, ja kaksiosaisissa säälipleijareissa, joissa kaiken lisäksi lasketaan voittojen sijasta pisteet, Koskenkorva saattaa tehdä mitä tahansa kenelle tahansa.

***

Koskenkorva lähti tähän kauteen suurella pelaajaryhmällä, jota uusi pelinjohtaja Antti Kuusisto on kesän aikana trimmannut pienemmäksi. Samalla hän on löytänyt kohtalaisen vakiintuneen miehityksen ja roolituksen.

Koskenkorvan vahvuus on ennen muuta Kortelaisen ja Pelkosen ryydittämä sisäpeli. Ulkona säätämistä vielä riittää, sillä Kossun ulkokentästä on lyöty 139 juoksua, mikä on Alajärven jälkeen toiseksi eniten sarjassa.

Lauri Vuollo on vakiinnuttanut paikkansa ykköslukkarina ja Juho Hakomäki on siirtynyt vaihtajajokeriksi. Linja on keskivahva, mutta etukenttä ja toinen kopparin tontti ovat olleet haasteellisia.

Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että Kossu nähdään puolivälierien karsinnoissa eikä nykyisen sijoituksen parantaminenkaan ole mahdotonta. Eroa yhdeksäntenä olevaan Kiteeseen on vain kolme pistettä pykälää ylempänä olevaan Pattijokeen viisi pistettä.

Kauden suurin miinus Koskenkorvalla on ollut pienet katsojalukemat. Tämän kauden Koskenkorva ansaitsisi kotipeleissään koko Ilmajoen tuen. Ja miksei laajemmaltakin, sillä Koskenkorva on sarjasijoitustaan mielenkiintoisempi joukkue.