Lista parhaista suomalaisista jääkiekkovalmentajista on tehtävänä julmin mahdollinen

Jukka Jalosen toinen pesti Leijonien päävalmentajana päättyy MM-kisojen jälkeen.

Jääkiekko

Lista parhaista suomalaisista jääkiekkovalmentajista on tehtävänä julmin mahdollinen

Tiistaiseura listasi kaikkien aikojen parhaat suomalaiset jääkiekkovalmentajat. Vaikeinta ei ollut löytää listalle kymmentä valmentajaa. Vaikeinta oli karsia siltä pois useita huippuvalmentajia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Kaikkien aikojen suomalaiset jääkiekkovalmentajat

1. Jukka Jalonen

Suomen kaikkien aikojen valmentaja on myös Suomen kaikkien aikojen jääkiekkovalmentaja – sitä Jalosen näyttöjen perusteella on vaikea kenenkään kumota: Kolme miesten maailmanmestaruutta, olympiakulta, nuorten maailmanmestaruus ja HPK:n luotsaaminen Suomen mestariksi 2006. Ja kaiken päällä ja takana Jalonen oli keskeinen voima voitokkaan Meidän pelin kehittäjänä ja luojana.

2. Raimo Summanen

Raimo Summanen oli tulisieluinen pelaaja ja sama vimma piiskasi häntä myös valmentajana. Suurten otsikoiden ja kohujen takana Summanen oli taktinen nero ja ylivertainen pelin kehittäjä. Hän oli Erkka Westerlundin oikea käsi HIFK:n mestaruuskaudella 1997-1998 ja johti Jokerit mestariksi kaudella 2001-2002.

Leijonat Summanen luotsasi – jälleen raivopäisen kohun keskellä – maailmancupissa sensaatiomaisesti hopealla syksyllä 2004. KHL:ssä Summanen valmensi Avangard Omskin kaudella 2011-2012 KHL:n loppuotteluun.

3. Hannu Jortikka

Hannu Jortikka on kuuluisa kuudesta sormesta, jotka kertovat, kuinka monta Suomen mestaruutta hän on valmentajana voittanut.

Jortikan ensimmäinen kultakausi TPS:ssä ajoittui 1989-1991, jolloin hän johti Turun vuorineuvoksen kolmesti peräkkäin Suomen mestareiksi. Toinen kultakausi TPS:ssä ajoittui vuosille 1999-2001, jolloin Jortikka luotsasi turkulaiset jälleen kolmesti peräkkäin Suomen mestariksi.

Turun vuosien väliin mahtui erilaisia seikkailuja, joista kohutuin oli HPK:n johtaminen SM-liigan välieriin keväällä 1993. Jortikka sai kuitenkin ennen välieräsarjaa potkut. Syistä liikkuu edelleen useampia versioita.

Jortikka olisi ansainnut näyttöpaikan myös Leijonissa, mutta suomalaisista jääkiekkojumalista suurin ja kaunein ei sitä koskaan hänelle suonut.

4. Kari Jalonen

Kari Jalonen on menestynyt kaikkialla siellä, missä hän on valmentanut – myös ulkomailla. Suomessa Jalonen on voittanut päävalmentajana kolme Suomen mestaruutta Kärpissä ja yhden HIFK:ssa. Ulkomailta Jalonen on hakenut kaksi Sveitsin mestauutta, minkä lisäksi hän luotsasi Lev Prahan keväällä 2014 KHL:n loppuotteluun. Lisäksi meriittilistaan kuuluu kolme Suomen mestaruutta TPS:ssä Hannu Jortikan kakkosena vuosina 1999-2001.

Jalonen valmensi Leijonia kaksi kautta vuosina 2014-2016 ja johti Suomen MM-hopealle keväällä 2016. Tšekin maajoukkueen Jalonen valmensi MM-pronssille 2022.

5. Erkka Westerlund

Erkka Westerlund on suomalaisen jääkiekkovalmentamisen Musta käsi, joka vetelee edelleen naruja yllättävissä yhteyksissä.

Valmentajana Westerlund puhkesi todelliseen loistoonsa muodostaessaan toisiaan täydentävän työparin Raimo Summasen kanssa ensin U18-maajoukkueessa ja sen jälkeen HIFK:ssa. Tuolta ajalta on myös Westerlundin ainoa päävalmentajana voittama Suomen mestaruus HIFK:ssa kaudella 1997-1998.

Leijonissa Westerlundin tähtihetkiä olivat olympiahopea Sotšissa 2014 ja olympiapronssi Torinossa 2006 sekä kaksi MM-hopeaa ja yksi MM-pronssi.

6. Alpo Suhonen

Alpo Suhonen on profiloitunut suomalaisen jääkiekon suureksi ajattelijaksi, jonka ajatuksellista runomittaa lätkäjätkien on ollut välillä vaikea seurata.

Suhonen nousi valmentajana otsikoihin johtamalla Suomen U18-maajoukkueen Euroopan mestariksi 1978 ja luotsaamalla sen jälkeen Leijonia vuosina 1982-1986. Sen lisäksi Suhosen meriittilistalta löytyvät Klotenissa vuosina 1995 ja 1996 voitetut kaksi Sveitsin mestaruutta.

Suhosen todellista suuruutta valmentajana ei mitata kuitenkaan voitoilla, vaan saavutuksilla. Hänestä tuli vuonna 2000 ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja NHL:ssä, kun Chicago Blackhawks palkkasi Suhosen päävalmentajakseen. Sen lisäksi Suhonen toimi apuvalmentajan Winnipeg Jetsissä ja Toronto Maple Leafissa. Lisäksi hän valmensi Pohjois-Amerikassa AHL:ssä ja IHL:ssä – sekä useissa suomalaisseuroissa.

7. Kalevi Numminen

Kalevi Numminen on suomalaisen jääkiekkovalmennuksen suuria pioneereja, joka toi Suomi-kiekkoon kovan fyysisen harjoittelun. Numminen haki oppeja myös maailman huippuvalmentajilta, sillä jääkiekkovalmennus haki 1970-luvulla Suomessa vasta muotoaan.

Numminen nosti Tapparan tavallisten kuolevaisten kerhoksi 70-luvun johtavaksi seuraksi, joka voitti Suomen mestaruuden vuosina 1975, 1977 ja 1979.

Numminen valmensi kahteen eri otteeseen myös Leijonia. Kotikisoissa Suomi olisi ilman Stig Wetzellin dopingkäryä voittanut historiansa ensimmäisen mitalin. Suomen 5-2-voitto Tšekkoslovakiasta käännettiin kuitenkin Wetzellin käryn myötä Suomen 0-5-tappioksi. Numminen katsoi, ettei Jääkiekkoliitto puolustanut riittävästi Wetzelliä ja erosi kisojen jälkeen.

8. Rauno Korpi

Rauno Korpi hankki itselleen legendaarisen maineen armottomista fyysistä harjoituksistaan. Tahdon portaat sekä hurjat juoksuvedot ja punttitreenit olivat tapparalaista arkea Korven kulta-aikana 80-luvulla.

Myös tulos seurasi Korpea. Hän valmensi Tapparan neljästi Suomen mestariksi, ensin 1982 ja sen jälkeen kolmesti peräkkäin kausilla 1986-1988.

Siinä välissä Korpi luotsasi Leijonat 40 sekunnin päähän historian ensimmäisestä MM-mitalista. Tuo historiallinen mitali suli kuitenkin karmealla tavalla, kun Masken Carlsson nosti kahdella maalillaan Ruotsin 4-4-tasapeliin Leijonia vastaan ja tragedia oli valmis.

9. Jussi Tapola

Tapparasta kasvoi 2000-luvulla suomalaisen jääkiekon suurin dynastia, jonka keskeisimmät aivot toimitusjohtaja Mikko Leinosen ohella olivat Jukka Rautakorpi ja Jussi Tapola. Rautakorven ansiot valmentajana ja valmennuslinjan luojana ovat kiistattomat, mutta saavutuksilla mitattuna kisälli ajoi mestarin ohi.

Rautakorpi voitti Tapparassa yhden mestaruuden lisäksi kuusi SM-hopeaa, mutta Tapolan alaisuudessa kirvesrinnoista tuli myös voittava kone. Tapolan kaksi ensimmäistä mestaruutta tulivat 2016 ja 2017 ja kaksi viimeisintä 2022 ja 2023. Kauden 2022-2023 kruunuksi Tappara voitti myös CHL:n.

10. Hannu Aravirta

Hannu Aravirta oli mukana suomalaisen jääkiekon kaikissa suurissa käänteissä 1990- ja 2000-luvun alussa. Hän voitti Jokereissa kaksi Suomen mestaruutta 1994 ja 1996, minkä lisäksi hän oli elintärkeässä roolissa Curt Lindströmin kakkosvalmentajana kevään 1995 ikimuistoisessa Globenin MM-keväässä ja vuotta aiemmin annetussa myrskyvaroituksessa Lillehammerin olympialaisissa.

Aravirta hyppäsi Lindströmin jälkeen Leijonien päävalmentajaksi. Viiden kauden aikana Leijonat voitti Aravirran johdolla kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin. Saavutuksista kovin oli kuitenkin Naganon olympiapronssi 1998, sillä olympialaisissa pelasivat Naganossa ensimmäisen kerran myös NHL-pelaajat.