Liverpool näyttää tulevalla kaudella julmasti kieltään Manchester Citylle

Kaksi uutta kasvoa: Darwin Núñez ja Fabio Carvalho tuulettivat Community Shieldissa villisti Núñezin 3-1-osumaa.

JalkapalloValioliiga

Liverpool näyttää tulevalla kaudella julmasti kieltään Manchester Citylle

Kaikki ennusmerkit Valioliigassa viittaavat yhteen asiaan - siihen, että liigamestaruutta juhlitaan keväällä Anfieldilla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.8.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliiga 2022-2023: Liverpool

Viime kausi

Liverpool ajoi viime kaudella takaa hurjaa unelmaa – Valioliigan, Mestarien liigan, FA Cupin ja Liigacupin voittoa.

Se pääsi unelmassaan piinaavan lähelle. Liigacupin ja FA Cupin voittokannut Liverpool kävi hakemassa, mutta Mestarien liigan finaalissa se kaatui kauden sensaatiojoukkueelle Real Madridille 0-1

Valioliiga-kausi päättyi, jos mahdollista, vieläkin lähemmäksi maalia, sillä Liverpool hävisi mestaruuden vain pisteellä Manchester Citylla. Tai tosiasiassa kahdella, sillä tasapisteissä City olisi ollut mestari. Yhden tasapelin kääntäminen voitoksi olisi kuitenkin riittänyt Liverpoolille.

Lyö vetoa Valioliigan mestarista – saat LeoVegasilta nyt erikoisbonukset!

Monet sanoivat, että Liverpool hävisi mestaruuden pelattuaan toukokuussa 1-1-kotitasapelin Tottenhamia vastaan. Todellisuudessa se hävisi mestaruuden kuitenkin syyskaudella, jolloin se jäi Cityn kyydistä kuusi pistettä.

Kesän siirtoikkuna

Liverpool aloiti joukkueen hallitun muuttamisen jo tammikuussa, jolloin se osti kolumbialaisen laiturin Luis Díazin 37,5 miljoonalla punnalla Portosta. Díazin alta ei myyty ketään, mutta kesällä Anfieldilla liikahti ensimmäinen mannerlaatta, kun Jürgen Kloppin vallankumouksen yksi keskeisimmistä kulmakivistä, Sadio Mané, siirtyi Bayern Müncheniin.

Myös Mohamed Salahin tulevaisuus oli pitkään tapetilla, kunnes egyptiläinen teki heinäkuun alussa kolmivuotisen jatkosopimuksen Liverpoolin kanssa.

3.45 for Liverpool to win the Premier League 2022/2023. Bet now at Expekt!

Liverpool ei jäänyt suremaan Manén lähtöä, vaan teki aggressiivisen ja nopean peliliikkeen siirtomarkkinoilla maksamalla yhdestä viime kauden sensaatiosta, Benfican maalitykistä Darwin Núñezista 64 miljoonaa puntaa. Siirtosumma voi nousta kaikkien bonuspykälien jälkeen jopa 85 miljoonaan puntaan.

Fulhamista hankittu Fábio Carvalho ja Aberdeenista napattu Calvin Ramsay ovat enemmän hankintoja tulevaisuuteen.

Manén lisäksi Liverpool tyhjensi jonkin verran kesän aikana varastojaan. Divock Origi siirtyi AC Milaniin, Takumi Minamino Monacoon, Neco Williams Nottinghamiin, Ben Davies Rangersiin ja Tom Clayton Swindoniin. Myös vuoden 2018 Mestarien liigan finaalin surullisen hahmon ritari, maalivahti Loris Karius, jätti viimeinkin Anfieldin, kun Liverpool ei enää tarjonnut hänelle jatkosoppimusta.

Tulleet:

Logo rinnassa vaihtui, väri paidassa. Clvin Ramsay tuli Liverpooliin Aberdeenista.

Darwin Núñez, Benfica, £64,0m

Fábio Carvalho, Fulham, £5,0m

Calvin Ramsay, Aberdeen,  £4,2m

Arvio: Núñez oli Liverpoolilta rohkea veto, mutta uruguaylaisessa saattaa piillä myös jättipotti. Carlvahossa on myös kiistatonta potentiaalia.

Lähteneet:

Sadio Mané, Bayern München £27,4m

Neco Williams, Nottingham, £17,0m

Takumi Minamino, Monaco, £12,9m

Ben Davies, Rangers, £4,0m

Tim Clayton, Swindon

Divock Origi, AC Milan, ilmainen

Sheyi Ojo, Cardiff, ilmainen

Ben Woodburn, Preston, ilmainen

Loris Karius, sopimus päättyi, ilman seuraa

James Balagizi, Crawley Town, laina

Marcelo Pitaluga, Macclesfield, laina

Owen Beck, Famalicao, laina

Rhys Williams, Blackpool, laina

Tyler Morton, Blackburn, laina

Arvio: Manén lähtö on pienessä kuvassa menetys, mutta joukkuetta on pakko uskaltaa myös uudistaa – ja siinä Klopp on ollut toistaiseksi maltillinen. Tässä mielessä Manén päästäminen oli tervettä metsänhoitoa. Muut lähdöt eivät tee kipeää.

Tuleva kausi

Liverpoolilla meni Valioliigan mestaruuden jälkeinen kausi 2020-21 pitkälti loukkaantumisten vuoksi pipariksi, mutta viime kaudella Klopp sai punakoneensa käymään jälleen hurjilla tehoilla. Erityisen vakuuttava Liverpool oli kevätkaudella, jolloin se aidosti tavoitteli kaikkien mahdollisten pokaaleiden voittoa.

Liverpoolin kevään hurjan lennon häikäisevyyttä lisäsi se, että joukkueen tärkein pelaaja, Mohamed Salah, oli vuoden alussa Afrikan mestaruusturnauksessa ja sieltä palattuaan vain varjo syksyn Salahista. Salah teki Afrikan mestaruusturnauksesta palattuaan vain seitsemän liigamaalia, kun ennen turnausta hän oli osunut Valioliigassa 16 kertaa.

12.00 for Darwin Nunez to score most goals in the Premier League 2022/2023! Bet now at Expekt!

Ja juuri tässä Liverpoolin tulevan kauden huikea mahdollisuus: Mitä tapahtuu, jos ja kun Salah palaa entiselle tasolleen – kuten kesän harjoitusottelut indikoivat – ja Liverpool saa ajettua onnistuneesti sisään jo viime kevätkaudella hehkuneen Díazin ja kesällä tulleen Núñezin?

Alisson on maalilla Valioliigan eliittiä, samoin Virgil van Dijkin mestaroima puolustuslinja ja Thiagon ja Fabinhon hallitsema keskikenttä. Toki toisen topparin kysymys on edelleen kysymysmerkki ja laitapuolustajien hyökkäysinnokkuus maksaa joskus maaleja, mutta kokonaisuus toimii – kunnes tullaan kolmen hyökkäyslinjaan.

Jo kuinka se toimii?

Manchester Citylla on maagisia hyökkäyssuunnan pelaajia, mutta niin on Liverpoolilla. Kaikki kulminoituu nyt siihen, millaisessa lennossa Salah, Núñez, Díaz, Robert Firmino ja Diogo Jota ovat oikeasti tulevalla kaudella. Paperilla lennolla on sellainen aikataulu, että alta pois.

Siirtoikkuna on vielä auki vajaan kuukauden, mutta Liverpool tuskin tekee enää mitään suurta, sillä Manéakaan ei ole vain korvattu. Hänen on tuplakorvattu.

Arvio

Liverpoolin materiaali ja sen potentiaali sekä Jürgen Kloppin raivoisasti käyttämä, ajama ja vaatima pelitapa muodostavat sellaisen yhtälön, että Valioliigan mestari tulee todennäköisesti vaihtumaan tulevalla kaudella. Ero voi olla hyvinkin sitä luokkaa, että Anfieldilla tuuletetaan jo ennen viimeistä liigakierrosta.

Liverpool

Tässä on tämän kauden kuva. Mies punaisessa hymyilee ja vaaleansininen suree selän takana.