Urho Nissilän siirto Etelä-Koreaan kuulosti aluksi pilalta

HuuhkajatIl PinturicchioJalkapallo

Urho Nissilän siirto Etelä-Koreaan kuulosti aluksi pilalta

Urho Nissilä siirtyy ensi kaudeksi Etelä-Korean liigaan Suwon FC:hen. Onko siirrossa järkeä vai ei?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.12.2021 | KUVAT All Over Press

Urho Nissilä siirtyy Savon Sanomien ensimmäisenä julkaiseman uutisen mukaan Etelä- Korean K-Liigaan Suwon FC:hen. Savon Sanomat uutisoi myös, että Nissilä saa eteläkorealaisseurassa jättimäisen palkan.

Juuri tällaista siirtoahan me kaikki suomifutiksen ystävät odotimmekin!

Ei kun vakavasti: Kun kuulin ensimmäisen kerran siirrosta, ajattelin, että tämän on oltava pilaa. Nissilä pelasi loistavan kauden, teki sensaatiomaisen läpimurron Suomen A-maajoukkueessa ja siirtyi sitten Etelä-Koreaan. Porttien piti olla auki johonkin Skandinavian hyvään seuraan tai Eurooppaan.

Alkujärkytyksestä toivuttuani siirtoon alkoi tulla kuitenkin myös oma järkensä.

Suwon FC on Transfermarktin mukaan arvoltaan 11,08 miljoonaa euroa. Se on vähän vajaa 3,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vaikkapa Rasmus Schüllerin edustaman Djurgårdens IF:n arvo. Etelä-Korea on markkinana toki vieras meille eurooppalaisille ja pelkästään seuran arvoa ei tässä kannata tuijottaa. Suuntaa se kuitenkin antaa ja kertoo, ettei seuralla ole loputtomia resursseja. Näin ollen puheet Nissilän jättimäisestä sopimuksesta voidaan kyseenalaistaa – tai ainakin suhteuttaa. Nissilä olisi päässyt hyville palkoille myös Euroopassa, joten toivon todellakin, että Suwonin sopimus on rahakas.

***

Pelaajasiirroissa voidaan puhua ainakin kolmesta keskeisestä asiasta, joita pelaajan on hyvä miettiä vaihtaessaan maisemaa. Jokainen tietenkin painottaa asioita aina omalta kantiltaan. On myös vaikea arvioida, varsinkin näin tuntemattoman sarjan ja seuran kohdalla, seuran tilaa ja jalkapalloa, jota joukkue pelaa.

Kun siirryin itse Djurgårdeniin 2010, seura oli juuri käynnistämättä ainakin jo kolmannen kerran uutta projektia noustakseen Ruotsin huipulle. Oli uudet valmentajat ja oli siksi vaikea arvioida, millaisella tasolla näistä kulmakiviasioista ensimmäinen, urheilullinen puoli ja kenttätoiminta, olisi seurassa.

Kaksi muuta kulmakiviasiaa, sijainti ja raha, olivat sen sijaan kunnossa. Tukholma ei paikkakuntana esittelyjä tarvitse ja olin tyytyväinen sopimukseeni myös taloudellisesti.

Silloinen agenttini, Ville Lyytikäinen, sanoi, että jos kaksi noista kolmesta kulmakiviehdosta täytyy, silloin siirto kannattaa harkita. Jos kaikki kolme asiaa ovat kunnossa, silloin kannattaa pakata saman tien.

***

Nissilän siirto Etelä- Koreaan on todennäköisesti rahallisesti kannattava, mutta asettaisin kysymysmerkit sijainnin ja urheilulliseen puolen päälle.

Yli kahden miljoonan asukkaan Suwon sijaitsee lähellä Soulia. Kaupunki vaikuttaa hienolta, mutta sopeutuminen eteläkorealaiseen kulttuuriin on oma asiansa. Nostankin juuri sopeutumisen Nissilän siirron onnistumisen kannalta keskeiseksi asiaksi.

Entä sitten se urheilullinen puoli?

Nissilä ei siirry mihinkään hupiliigaan. Jalkapallo on mielettömän suosittua Aasiassa ja puitteet ovat kunnossa, joissakin seuroissa jopa huippuluokkaa. Vaikka täällä Suomessa tuntuu siltä, että Nissilä siirtyy jonnekin jalkapallon kehitysmaahan, niin todellisuushan on se, että Suomi on se kehitysmaa jalkapallossa.

Suwon FC sijoittui lokakuussa päättyneellä sarjakaudella K-Liigassa viidenneksi. On vaikea sanoa, miten hyvällä tasolla Suwonin urheilullinen puoli on. Mutta jos se on – kuten toivoa sopii – hyvällä tasolla, silloin Nissilänkin siirron kohdalla täyttyisi kaksi noista kolmesta kriteereistä.

On myös hyvä muistaa, että tärkeintä tässä asiassa on, mitä Nissilä itse ajattelee ja miten hänen näkee siirtonsa palvelevan uraansa. Me olisimme toki halunneet nähdä Nissilän Kuopiossa tai jossain päin Eurooppaa ensi kaudella, mutta Nissilä teki ratkaisunsa ja meidän on syytä onnitella häntä.

Nissilän pöydällä oli varmasti muitakin vaihtoehtoja, ja hän valitsi niistä itselleen parhaimman. Niin kauan kun pelaaja itse on tyytyväinen siirtoonsa ja pelaajalla on aito halu siirtyä valitsemaansa paikkaan, ei valintaa voi oikein kukaan kritisoida. Pelaajan siirtyessä itselleen epämieluisaan paikkaan, ollaan lähes poikkeuksetta katastrofin äärellä.

Siksi jokaisen suomalaisen jalkapallofanin kannattaa toivottaa Nissilälle onnea ja menestystä.

Nissilän menestyminen Suwonissa olisi myös Suomen maajoukkueen etu.