Liverpool-tähden ihmeellinen rooli on esimerkki Gareth Southgaten sokeasta silmästä

Trent Alexander-Arnold on maailman parhaita laitapuolustajia.

JalkapalloValioliiga

Liverpool-tähden ihmeellinen rooli on esimerkki Gareth Southgaten sokeasta silmästä

Liverpoolin ja Leedsin kohtaamisessa kannattaa seurata erityisesti Trent Alexander-Arnoldia ja miettiä, miksi hänen pitäisi muka pelata keskikentällä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 12.9.2021 | KUVAT All Over Press

Leeds-Liverpool

Sunnuntai 12.9. klo 18.30, Elland Road

Asetelma

Leedsin kauden alku ei ole ollut tuloksellisesti säkenöivä. Manchester United kuritti Leedsiä peräti 5-1. Evertonia ja Burnleya vastaan saldona oli kaksi tasapeliä.

Marcelo Bielsan joukkueen ongelma on ollut puolustaminen. Manchester United teki joukkueen verkkoon viisi maalia, Everton kaksi ja Burnley yhden. Leedsin lähes totaaliseen vartiointiin perustuva puolustuspelisapluuna voi revetä, jos vastustaja vaihtelee tehokkaasti paikkoja ja keskikentältä juostaan pystyyn. Leeds lähtee otteluun siis haavoittuneena, muttei totaalisen ilman aseita.

Maistuisiko Expektin 4.60 Leedsin kotivoitolle? Hmm… 

Liverpoolin kauden alku on ollut vahvahko. Chelsean kanssa se pelasi tasan, mutta voitot napsuivat Burnleysta ja Norwichista. Liverpool ei ole taktisesti esittänyt kovinkaan paljoa uusia asioita, mutta se on tehnyt tutut jutut viime kautta tuoreemmilla jaloilla. Virgil van Dijkin paluu takalinjoille on tilkinnyt puolustuslinjan todella hyvin. Van Dijkilla on joukkueessa eniten onnistuneita purkupalloja ja toiseksi eniten vetojen blokkeja. Liverpool on tässä ottelussa iso suosikki.

Pelaajatilanne

Leedsin Mateusz Klich ja Junior Firpo saattavat olla koronaongelmien takia pois. Leedsin uusi hankinta, Daniel James, saattaa jopa aloittaa sunnuntaina. James tuo hurjaa nopeutta Leedsin hyökkäykseen.

Liverpoolilla on monia epävarmoja pelaajia. Roberto Firmino ja James Milner ovat näiden joukossa. Heidän poissaolonsa heikentäisi Liverpoolia. Toki Thiago, Fabinho ja Jordan Henderson muodostaisivat ihan toimivan keskikentän ja Jotalla on riittävästi laatua jopa syrjäyttämään Firmino pysyvästi avauksesta.

Analyysi

Liverpoolin suosikkiasema ottelussa perustuu siihen, että kaikista Valioliigan joukkueista juuri se pystyy teoriassa tuhoamaan Leedsin totaalisesti.

Esimerkiksi Leedsin laitapuolustajat tulevat olemaan kovilla. Jotta joukkueen prässipeli toimisi, pitäisi kollektiivin pystyä pumppaamaan linjoja ylös. Samalla laitapuolustajien pitäisi pystyä kontrolloimaan Mohamed Salahia ja Sadio Manéta niin, että puolustuslinjan selustassa on isoja tiloja. Nämä match-upit saattavat olla Leedsille vaikea pala – etenkin, kun hyökkääjänä todennäköisimmin pelaava Diogo Jota houkuttelee Leedsin toista topparia jatkuvasti irtoamaan puolustuslinjasta. Tähän kun lisää Liverpoolin nousevat laitapuolustajat, joita Leeds varmasti haluaa seurata, niin Elland Roadin laitakaistoilla on viikonloppuna vilskettä.

Todennäköisin skenaario on, että Liverpool yrittää satuttaa Leedsiä siis vastaliikkein, joissa Firmino tulee palloa vastaan ja laidasta laitahyökkääjä tai laitapuolustaja sinkoaa selustaan.

Toisaalta Leeds pelasi viime kaudella tasaisesti Liverpoolia vastaan. Anfield Roadilla se hävisi joukkueiden välille hyvinkin loogisen maali-ilottelun, mutta Elland Roadilla tuloksena oli tasapeli. Bielsa tietää, että Liverpoolin puolustuslinja pelaa korkealla. Leedsin ylimmät pelaajat tulevat syöksymään useasti puolustuslinjan selustaan ja Leeds viljelee todennäköisesti ainakin joitakin suoria murtoja topparilta läpi juoksevalle hyökkääjälle.

Joka tapauksessa odotettavissa on isojen maaliodotteiden peli.

Pelaaja: Trent Alexander-Arnold

Maaotteluviikonloppuna nousi pienimuotoinen kohu, kun Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate peluutti Trent Alexander-Arnoldia keskikentällä. Southgaten mielestä Liverpoolin huikealla oikealla laitapuolustajalla on pallollista talenttia pelata keskikentällä, jossa hän pääsee Southgaten mukaan rytmittämään peliä enemmän, kuin laidassa.

Ihmettelen samaa kuin Liverpoolin valmennuskin ihmetteli Leeds-ottelun alla – miksi maailman parhaimpiin kuuluvasta laitapuolustaja halutaan tehdä keskikenttäpelaaja?

Alexander-Arnoldin esiintyminen keskikentällä jätti toivomisen varaa. Hän ei löytänyt oikeanlaisia peliasentoja, eikä oikeita tiloja keskikentältä. Hän päätyi koskettamaan palloa vähemmän, kuin oikean laitapuolustajan paikalla.

Leedsiä vastaan Alexander-Arnold on jälleen Andy Robertsonin kanssa avainasemassa. He tulevat nousemaan laidalla todella paljon ja aiheuttamaan taustanousuillaan ongelmia Leedsin laitapuolustamiselle. Viime kaudella vastaavassa ottelussa Liverpool teki johtomaalinsa pitkästä diagonaalisesta läpisyötöstä Alexander-Arnoldille.