Liverpoolin päällä on niin monta muuttujaa, että koko Anfield natisee liitoksistaan

Liverpoolin tuska helpottui maanantaina, kun se kaatoi kotiottelussaan Evertonin 2-0.

JalkapalloValioliiga

Liverpoolin päällä on niin monta muuttujaa, että koko Anfield natisee liitoksistaan

Liverpoolilla on Jukka Röngän mukaan niin haastava remontti, että sen asema yhtenä Valioliigan ja Euroopan kärkiseurana on vaarassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.2.2023 | KUVAT All Over Press

Liverpool on ollut yksi Valioliiga-kauden suurista pettymyksistä ja nyt Englannissa ennakoidaan, että Liverpoolilla olisi edessään iso remontti. Jukka, onko Liverpoolin kannattajien syytä varautua suureenkin remonttiin?

On. Niin hyvää työtä kuin Liverpool on viime vuosina tehnyt Jürgen Kloppin ja entisen urheilujohtaja Michael Edwardsin johdolla, se on tehnyt yhden raskaan virheen, jonka seuraukset ovat nyt Kloppin sylissä: Liverpool antoi liigamestaruuden ja Mestarien liigan voittaneen tähtijoukkueen vanheta käsiin.

Joukkueen vakioavauksen pelaajista peräti 6-7 pelaajaa on jo yli kolmekymppisiä, mikä on ikävä kyllä alkanut näkyä. Esimerkiksi Mohamed Salah voitti viime kaudella Valioliigan maalikuninkuuden 23 maalilla. Tällä kaudella Salah on tehnyt vasta kahdeksan maalia ja hänen ottelukohtainen maalimääränsä on pudonnut 0,66 maalista 0,38 maaliin, mikä on hänen heikoin keskiarvonsa koko Liverpool-uran aikana. Kaiken lisäksi Salahin keskiarvo oli viime kauden alkupuoliskolla lähes maalin luokkaa, kunnes egyptiläinen hyytyi Afrikan mestaruusturnauksen jälkeen pystyyn.

Eikä Salah ole ollut ainoa avainpelaaja, jonka hehku on heikentynyt. Virgil van Dijk on pelannut myös heikoimman kautensa Liverpoolissa. Samoin Fabinhon, Jordan Hendersonin ja James Milnerin kaltaiset sotaratsut ovat olleet kaukana parhaiden päiviensä loistosta ja Joel Matip on ollut suorastaan katastrofaalisen heikko.

Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin ollut Trent Alexander-Arnoldin sekavat peliesitykset. Hän oli 2-3 vuotta sitten Valioliigan parhaita, ellei peräti paras oikea pakki, mutta nyt hänen peluuttamisensa on likimain riski. Sen jotenkin ymmärtää, että yli kolmekymppisten pelaajien käyrät kääntyvät jossain kohtaan laskuun, mutta Alexander-Arnold on vasta 24-vuotias ja miehen alamäki sen kuin vain jyrkkenee.

Mutta eikö Liverpool ole kärsinyt tällä kaudella myös loukkaantumisista, mikä on yksi selitys sen heikkoon kauteen?

On totta kai – ja se selittää ison osan tämän kauden heikosta menestyksestä, mutta se ei poista sitä, että Liverpoolin avainpelaajilla alkaa olla ikää ja se ikä on alkanut näkyä.

Tämän takia ratkaisu ei ole se, että ensi kaudella saadaan loukkaantuneet pelaajat takaisin, vaan joukkuetta on pakko uudistaa ja ennen kaikkea nuorentaa.

Ensimmäinen iso haaste on se, että loistotyötä tehnyt ja monien pelaajien hankinnassa ratkaisevassa roolissa ollut Michael Edwards erosi vuosi sitten ja hänen seuraajansa ja oikea kätensä Julian Ward jättää tehtävänsä kesällä oltuaan tehtävässä vain vuoden.

Klopp on loistava valmentaja, mutta hän olisi esimerkiksi halunnut kesällä 2017 ostaa Salahin sijasta Julian Brandtin. Vain Edwardsin arvovalta ja aukoton data saivat Kloppiin muuttamaan mieltään. Tietenkään emme saa koskaan tietää, millainen pelaaja Brandt olisi ollut Liverpoolissa, mutta Salahista kaikilla on viiden ja puolen vuoden näyttö – ja se näyttö on mykistävä.

Kenen silmällä, kenen analysoimalla datalla ja kenen arvovallalla uusista hankinnoista päätetään jatkosta – se on ensimmäinen iso kysymys.

Toinen kysymys ja samalla haaste on se, millä aikataululla ja miten rajusti joukkuetta voidaan uudistaa. Arsène Wenger totesi aikoinaan, että joukkueeseen voidaan ajaa kerralla maksimissaan 2-3 uutta kenttäpelaajaa kauden aikana tai muuten riskit nousevat. Minkä strategian Liverpool valitsee? Rajumman remontin jo ensi kaudeksi vai esimerkiksi 3-4 siirtoikkunaa kestävän hitaamman prosessin?

Kolmas haaste on Mestarien liiga. Esimerkiksi Darwin Nunez ilmoitti vuosi sitten, että hän siirtyy vain sellaiseen seuraan, joka pelaa Mestarien liigassa.

Valioliiga-kautta on toki pelaamatta vielä lähes puolet ja Mestarien liigan jatkopelit ovat vasta alkamassa, mutta Liverpoolin selviytyminen ensi kaudeksi Mestarien liigaan ei ole mitenkään varmaa. Pikemminkin päinvastoin.

Jos Liverpool ei pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa, mikä on se vetovoima kesän siirtoikkunassa? Saisiko se esimerkiksi Dortmundin Jude Bellinghamin ja Napolin Victor Osimhenin kaltaisia ykköskorin pelaajia vai joutuisiko se ostamaan pelaajia Harrodsin sijaan Marks & Spenceriltä?

Ja jos Liverpool joutuu ostamaan kesällä kakkoskorin pelaajia, saako se silloin kasattua niin kovan joukkueen ensi kaudeksi, että se menisi Mestarien liigaan kaudeksi 2024-2025, vaikka Valioliigasta pääseekin ensi kaudella yksi joukkue enemmän Mestarien liigaan?

Ja sitten on vielä neljäs kysymys: Kuka omistaa jatkossa Liverpoolin?

Fenway Sport Group on ilmoittanut haluavansa myydä Liverpoolista joko pienemmän osakkuuden tai jopa koko seuran? Jos FSG jää käyttämään suurinta valtaa, silloin Liverpool jatkanee samalla kurssilla kuin tähänkin saakka, mutta entä jos kesällä Anfieldilla valtaa käyttäisivät jo uudet omistajat? Mikä heidän strategiansa olisi ja miten paljon he olisivat valmiit sijoittamaan rahojaan Liverpooliin?

En nyt maalaa piruja seinälle, mutta Liverpoolissa on monta muuttujaa ja niissä monta kysymysmerkkiä, joihin emme tiedä vielä vastausta. Se ei tarkoita, etteikö Liverpool voisi vastata kysymyksiin oikein ja juhlat jatkuisivat Kapernaumissa, mutta jokaiseen kysymysmerkkiin vastaaminen on aina riski – ja näin kovien riskien keskellä Liverpool ei ole ollut moneen vuoteen.

Onko Jürgen Kloppin asema koskematon?

Kyllähän 30 vuoden tauon jälkeen viimeinkin saavutettu liigamestaruus, Mestarien liigan voitto ja kaksi Mestarien liigan finaalipaikkaa antavat Kloppille sellaisen suojan, että aika moni lautta ehtii Merseysiden ylittää ennen kuin Klopp erotetaan. Mutta jos Kekkosellekin löytyi taluttajat, kyllä ne silloin voivat löytyä Kloppillekin.

Jos FSG säilyy vallassa, Kloppin asema on tukevalla pohjalla. Mahdollisista uusista omistajista ei koskaan tiedä. Jos sieltä tulee Todd Boehlyn kaltainen upporikas Pelle Hermanni, silloin Kloppin asema voi muuttua yhdessä yössä.

Myös Klopp saattaa itse nostaa jossain vaiheessa kytkintä, kuten hän teki aikoinaan Dortmundissa. Jos meno Anfieldilla muuttuu sellaiseksi, ettei se sovi Kloppin pirtaan, ottajista – Real Madridista alkaen – ei olisi puutetta.

Mutta katsotaan nyt. Kloppin ja Liverpoolin haasteet ovat suuret, mutta ne molemmat edelleen ovat jaloillaan ja pystyvät myös ratkomaan ongelmansa.

Keiden pelaajien asema Liverpoolissa on tulevassa remontissa vaakalaudalla ja ketä Liverpool on hankkimassa?

Helpoin on vastata, keiden pelaajien asema on vaakalaudalla. En sano, että järjestys on oikea, mutta oven suussa ovat jonossa kaikista vahvimmin Naby Keita, Joel Matip, Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner sekä muutama Nat Phillipsin kaltainen marginaalipelaaja.

Toisessa päässä eli koskemattomia pelaajia ovat Alisson, Darwin Nunez, Luis Diaz, Cody Gakpo ja Stefan Bajetic. Olisin myös todella yllättänyt jos Liverpool luopuisi Sadio Manen viime kesäisen virhemyynnin jälkeen Virgil van Dijkista tai edes Mohamed Salahista, vaikka he molemmat ovatkin ratsastamassa kohti ilta-aurinkoa. Uskon myös, että Trent Aleander-Arnoldin, Andy Robertsonin ja  Diogo Jotan kaltaiset runkopelaajat jatkavat Liverpoolissa.

Sitten välimaastoon jää Jordan Hendersonin, Thiagon, Roberto Firminon, Konstantinos Tsimikasin ja Ibrahima Konaten kaltaisia pelaajia, joiden kohtaloa on vaikeampi ennustaa.

Hankinnat ovat vielä hataralla pohjalla, sillä ensin on tiedettävä, pelaako Liverpool ensi kaudella Mestarien liigassa vai ei. En jaksa millään uskoa, että Liverpool saisi kuumimpia ykköskorin miehiä tulemaan Anfieldille ilman Mestarien liigan jalkapalloa, mutta Liverpoolin onneksi laatu ei lopu tänä päivänä ykköskoriin. Jo yksistään Valioliigassa pelaa tällä hetkellä valtava määrä huippupelaajia, jotka eivät pelaa Mestarien liigassa, ja kun tietää Valioliigan seurojen maksukyvyn, kuokittavaa kasvimaata löytyy Euroopasta ja maailmalta riittämiin.

Mikä on sinun prognoosisi Liverpoolin tulevaisuudesta?

Sitä on vaikea ennustaa, sillä muuttujia on niin paljon liittyen Liverpooliin itsensä ja sen päälle kilpailutilanne muuttuu koko ajan haastavammaksi.

Tässä on ollut muutama vuosi helppo ennustaa, että Liverpool säilyttää asemansa yhtenä Valioliigan ja Euroopan valtaseuroista. Toki se on edelleen mahdollista ja jopa todennäköistä, mutta ei enää niin varmaa kuin muutamana viime vuotena. Liverpoolin päällä on tällä hetkellä niin monta muuttujaa, että koko Anfield natisee liitoksistaan.