Liverpoolin suurin uhkakuva löytyisi tältä videolta, jos videon näkymään voisi uskoa

Liverpool suunnitteli uuden stadionin rakentamista, kunnes kallistui Anfieldin remontoimiseen pala palalta.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Liverpoolin suurin uhkakuva löytyisi tältä videolta, jos videon näkymään voisi uskoa

Everton on uhkaavan kuilun reunalla, mutta sillä on hihassaan valttikortti, jota Liverpoolin punaisella puolella kannattaa katsoa tarkkaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.4.2024 | KUVAT Darren Brown

Evertonin 70 vuotta jatkunut yhtäjaksoinen putki Englannin pääsarjassa on vaarassa katketa tällä kaudella dramaattisella tavalla.

Evertonia on rangaistu jo kahdesti kauden aikana pistemenetyksillä – ensin kuudella pisteellä kausia 2019-2022 koskeneiden kuluylitysten seurauksena ja sitten kahdella pisteellä viime kauden lisäylityksestä. Kuuden pisteen vähennys on hakattu jo kiveen, mutta kahden pisteen rangaistuksesta Everton on jättänyt valituksen.

Everton on tällä hetkellä vain kaksi pistettä putoamisviivan paremmalla puolella. Tilanne on siis äärimmäisen tiukka riippumatta siitä, miten Evertonin valituksen käy.

Tilanne ei ole uusi Evertonille. Se välitti viime kaudella putoamisen hiuksenhienosti ilman pistevähennyksiäkin. Yhden voiton vaihtuminen tappioksi olisi pudottanut Evertonin jo viime kaudella.

Kaudella 1993-94 Everton oli vieläkin lähempänä putoamista Valioliigasta. Se oli kauden viimeisessä ottelussa jo 0-2-tappiolle Wimbledonia vastaan, kunnes Everton nousi 3-2-voittoon ja pelastui. Ratkaiseva voittomaali syntyi 81. minuutilla.

Kaksi viimeistä maalia upposivat niin helposti Wimbledonin maalivahdin Hans Segersin taakse, että Segers sai syytteen ottelumanipulaatiosta. Oikeus kuitenkin vapautti hollantilaisveskarin pitävien todistusten puuttuessa.

***

Evertonin nykyinen ahdinko ei tule yllätyksensä, sillä maineikas liverpoolilaisjätti on ollut täysin tuuliajolla viimeiset vuodet – joidenkin mukaan jopa viimeiset 30 vuotta voitettuaan vielä 1980-luvulla kahdesti liigamestaruuden.

Evertonin tulevaisuudesta on esitetty synkeitä arvioita, jos se tippuisi tällä kaudella Valioliigasta. Evertonin nykyiset omistajat Farhad Moshirin johdolla ovat sitoutuneet myymään seuran amerikkalaiselle 777 Partnersille, mutta yhtiöllä on ollut vaikeuksia saada kaupan tarvitsemaansa rahoitusta kokoon.

777 ilmoitti viime viikolla, että kaupan rahoituksen saaminen kasaan venynee toukokuun lopulle. Samalla se pyysi lisää maksuaikaa vajaan 190 miljoonan euron lainan takaisin maksamiselle.

***

Vaikka Evertonin taloudellinen tilanne on tukala, sillä on hihassaan valttikortti, joka pakottaa katsomaan peruutuspeilin sijasta eteenpäin ja kysymään yhden kysymyksen: Kumpi Liverpoolin suurista teki oikean ratkaisun – Liverpool, joka päätti remontoida 140 vuotta vanhaa Anfieldiaan pala palalta, vai Everton, joka päätti rakentaa uuden stadionin Bramley-Mooren satama-alueelle?

Myös Liverpool pohti aikoinaan uuden stadionin rakentamista Stanley Parkiin, mutta luopui suunnitelmista ja keskittyi Anfieldin remontoimiseen. Vuonna 2016 valmistunut ensimmäinen laajempi remontti nosti stadionin kapasiteetin 54 000 katsojaan ja maaliskuussa valmistunut uusin remontti 61 000 katsojaan.

Evertonille valmistuu Bramley-Mooreen kaudeksi 205-2026 uusi huippumoderni stadion, jonka kapasiteetti on 52 888 katsojaa.

Jalkapallossa on perinteisesti tuijotettu yksisilmäisesti stadioneiden kapasiteettia ja mietitty, riittääkö se vai ei. Taloudellisessa mielessä kapasiteetti on kuitenkin vain viitteellinen luku. Paljon oleellisempaa on, miten paljon stadionilla voidaan tehdä rahaa.

Siinä matematiikassa kriittisten muuttujien lista on erilainen kuin vanhassa kapasiteettiajattelussa; Millaisia muita palveluita ja elämyksiä stadioneilla voidaan tarjota jalkapallo-ottelun lisäksi – ja miten lippujen hintahaitaria voidaan venyttää siten, että ratkaisevaa ei ole lippujen määrä vaan niiden hinta.

Esimerkiksi Arsenalin Emirates Stadiumin keskellä oleva 8000 katsojaa vetävä katsomonosa tuotti stadionin valmistuttua enemmän kuin 38 000 katsojaa vetänyt vanha Highbury yhteensä.

Tottenhamin ottelupäivän tuotot – joihin lasketaan myydyt pääsyliput ja kaikki se, mitä kannattajat ostavat ottelupäivinä stadioneilta – ovat nousseet uuden stadionin valmistumisen jälkeen 5,6 miljoonaa euroon per ottelu. Summa on suurin Valioliigassa ja Barcelonan ja PSG:n jälkeen kolmanneksi suurin koko maailmassa.

Eikä kysymys ole vain jalkapallosta. Vuonna 2019 valmistuneella Tottenhamin uudella stadionilla on pelattu NFL:n otteluita, järjestetty nyrkkeilyn raskaansarjan MM-otteluita ja muun muassa Beyoncen, Lady Gagan ja Red Hot Chili Peppersin megakonsertteja.

***

Tässä tullaan myös Evertonin mahdollisuuteen.

Evertonin koko kauden ottelupäivien tuotot ovat tällä hetkellä vanhalla Goodison Parkilla 17,6 miljoonaa euroa. Eroa Tottenhamiin kuvaa julmimmin se, että Tottenham saa saman pelaamalla kolme kotiottelua!

Kun Everton pääsee uudelle stadionille, sen ottelupäivätuottojen ennustetaan räjähtävän. Seuran entinen toimitusjohtaja Keith Wyness on laskenut, että Evertonin ottelupäivän tuotot nousisivat jopa 76 miljoonalla eurolla, jolloin ne olisivat yhteensä noin 93 miljoonan euroa eli tarkalleen saman verran mitä ottelupäivän tuotot olivat Liverpoolilla viime kaudella.

Anfieldin kapasiteetit korottamisen on laskettu nostavan ensi kaudella Liverpoolin ottelupäivän tuotot noin 115 miljoonaa euroon, mutta ero Evertoniin ei ole senkään jälkeen dramaattinen.

Uuden stadionin myötä Evertonin kaikkien tuottojen on arvioitu – ilman stadionin nimioikeuksien myymistä – nousevan 280-300 miljoonan euron luokkaan. Suuruusluokka on sama kuin Newcastlella viime tilikaudella.

***

Everton ei vielä haasta tai uhkaa Liverpoolia, sillä Liverpoolin viime tilikauden tuotot olivat lähes 700 miljoonaa euroa. Ero Evertonin nykyisiin tuloihin – 200 miljoonaa euroa kaudessa –, on järkyttävä ja se olisi edelleen merkittävä, vaikka Evertonin tulot nousisivatkin uuden stadionin myötä 300 miljoonan euron tuntumaan.

Mutta sitten tulee se mutta: Mitä tapahtuu, jos Everton saisi urheilullisen puolensa jälleen jaloilleen?

Ottelupäivän tuotot ovat Tottenhamilla ja Arsenalillakin vain reilut 20 prosenttia kaikista tuloista ja Liverpoolilla vajaat 15 prosenttia tulovirroista. Suurimmat tulot Valioliigan suurimmalla seuroille tulee kaupallisista liiketoimista ja tv-oikeuksista. Ottelupäivän tuotot ovat vasta kolmanneksi tärkein kivijalka.

Uusi stadion on kuitenkin taloudellista kokoaan suurempi instrumentti seurojen kannalta. Kun urheilumaailman suurimmat sponsorit miettivät, millaisia elämyksiä he tarjoavat liikekumppaneilleen ja sidosryhmilleen, pelkkä jalkapallo ei enää riitä. Tarvitaan tähtiluokan glamouria myös siinä, millaisissa puitteissa ottelua katsotaan.

Katkarapuleivät ja historiaa henkivät Goodison Parkin ja Anfieldin ahtaat käytävät ja kälyiset vip-tilat olivat kova sana vielä 90-luvulla, mutta eivät enää. Jalkapallossa ja sen markkinoinnillisessa hyödyntämisessä liikkuvat tällä hetkellä sellaiset rahat, ettei siinä kysytä, paljonko joku hospitality-palvelu maksaa, vaan mitä te voitte tarjota.

Ja mikä oleellista: hospitality-palvelut kytkeytyvät yleensä suurempiin markkinoinnillisiin ja kaupallisiin yhteistyösopimuksiin. Valioliigan suurimmalla seuroilla ei ole enää vuosikausiin ollut kysymys yhteistyösopimusten myymisestää, vaan parhaiden tarjousten valitsemisesta.

***

Everton on valinnut tässä uuden ajan taloudellisessa taistelussa Liverpooliin verrattuna tien, jossa tien leveys ei tule ensimmäisenä vastaan. Mereen miltei kiinni rakennettava Evertonin uusi stadion vastaa puitteiltaan ja fasiliteeteiltaan sitä, mitä jalkapallo on tänä päivänä.

Anfieldin tilanne on sen sijaan toinen. Kapasiteettia on saatu kyllä nostettua, samoin tilkkutäkkiin on saatu ommeltua uutuuttaan hohtavia palaisia, mutta siinä, että Manchester United on kallistumassa kokonaan uuden stadionin rakentamiseen Old Traffordin remontoimisen sijasta, on oma logiikkansa. Aivan kuten oli Arsenalilla, Tottenhamilla tai Bayern Münchenillä.

Real Madrid ja Barcelona ovat päättyneet remontointiin, mutta niiden molempien remonteissa on kysymys ei mittaluokan hankkeista kuin Liverpoolilla.

Liverpoolin ei tarvitse toistaiseksi katsoa vielä olkansa taakse, mutta mitä tapahtuisi sinä päivänä, jos Everton selviytyisi ensimmäisen kerran Euroopan kentille tai Mestarien liigaan?

Pysyisikö Liverpool silloinkin kilpajuoksussa Evertonin edellä vai olisiko se pakotettu miettimään uuden stadionin rakentamista?

Ja miten sille käy muiden kärkiseurojen puristuksessa? Arsenal ja Tottenham ovat vielä sen takana tulotaulukossa, mutta Arsenal saattaa hyvinkin ohittaa Liverpoolin jo tällä tilikaudella selviydyttyään seitsemän vuoden tauon jälkeen jälleen Mestarien liigaan ja Liverpoolin jäätyä rannalle tämän kauden Mestarien liigasta?

***

Siihen, että Everton palaisi yhdeksi Viidestä suuresta, jollaiseksi se vielä 1980-luvulla laskettiin, on pitkä matka. Kaiken lisäksi matka on vaarallinen.

Jos Everton putoaisi, se saattaisi suistua sellaiseen ahdinkoon, että Evertonin olisi synkimpien ennusteiden mukaan pakko myydä uusi stadioninsa, jotta se pysyisi ylipäätään pystyssä.

Uusien stadioneiden kohdalla on myös nähty, että edessä on useamman vuoden velkakierre, jonka kanssa eläminen syö mahdollisuuksia menestyä kentällä, mikä puolestaan heikentää seuran kykyä maksaa lainat pois etuajassa, kuten Arsenal teki ja Tottenham on tekemässä.

Kaikki katseet Liverpoolin sinisellä puolella ovat ymmärrettävästi nyt 777 Partnersissa – ja siinä, että uudet omistajat osaisivat organisoida seuran urheilullisen toiminnan paremmin kuin edelliset omistajat.

Kukaan ei tiedä oikeasti, miten hyvin 777 Partners onnistuisi tehtävässään. Ainoa lohtu on se, että kovin paljon huonommin Evertonin kaltaista entistä suurseuraa on vaikeampi hoitaa kuin mitä Farhad Moshiri ja Bill Kenwright ovat tehneet.

Lohtu se on sekin.