”Sokeiden” tuomitsemasta tumpista on kasvanut tuleva Huuhkaja-pelaaja

Tommi Jyry on ollut tällä kaudella kenties Interin tärkein pelaaja.

JalkapalloVeikkausliiga

”Sokeiden” tuomitsemasta tumpista on kasvanut tuleva Huuhkaja-pelaaja

FC Interin Tommi Jyryn tarinassa on iso opetus ja kannustin niille, jotka on tuomittu junioreina pienen koon vuoksi kadotukseen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 24.7.2023 | KUVAT All Over Press

Otetaan tarkasteluun yksi Veikkausliigan parhaiista keskikenttäpelaajista, joka on viimeistään tällä kaudella pelannut itsensä kaikkien Veikkausliigaa seuraavien tietoisuuteen.

Kyseessä on FC Interiä edustava Tommi Jyry.

Jyryn tilanne on monin tavoin kiinnostava ja hänen urapolussaan on yhteneväisyyksiä omaani. Samalla tilanteeseen liittyy yksi Suomen ja varmasti monen muunkin maan ongelma – nuoren pelaajan potentiaalin tunnistaminen ja varsinkin potentiaalin kieltäminen, jolla Suomessa hukataan vuosittain monia mahdollisesti tulevia ammattiurheilijoita.

Jyry on aina ollut pienikokoinen, mutta teknisesti ja motorisilta taidoiltaan hyvä. Juniorivuosinaan Jyry hurmasi yleisöä ulkomaita myöten, kunnes murrosikävaiheessa eteen tuli haastavampi vaihe muiden kehittyessä fyysisesti eri tasolle.

Voin hyvin samaistua tähän tilanteeseen. Olin itse joukkueeni parhaimmistoa siitä saakka, kun aloitin jalkapallon aina sinne 14-vuotiaaksi. Viimeinen kausi C- junioreissa ja ensimmäinen kausi B- junioreissa vuotta vanhempien kanssa olivat vaikeita. Palloliitossa tällaisille teknisille pikkumiehille ei nähty käyttöä, saati mahdollisuuksia päästä ammattilaiskentille.

Sitkeys on yksi ammattilaisurheilijan tärkeimpiä henkisiä ominaisuuksia. Vastoinkäymiset pitää pystyä kestämään ja käsittelemään hyvällä tavalla. Siinä Jyry on onnistunut loistavasti, sillä näiden teini-iän haasteiden lisäksi Jyry on kärsinyt pari vakavaa loukkaantumista ja noussut takaisin loistavalle tasolle.

 

***

Nyt Jyry on Interin kapteeni ja ehkä joukkueen tärkein pelaaja. Turkulaisten peli on ollut ailahtelevaa pitkin kautta ja tämä vain nostaa entisestään Jyryn pelaamisen arvoa, sillä pelillisesti laadukkaammassa ympäristössä kentällä olisi nähty varmasti vieläkin parempi Jyry.

Pelaajana Jyry on Veikkausliigan eliittiä monelta osin. Jyryllä on monipuolinen syöttövalikoima ja pienestä koostaan huolimatta riittävän kantava potku. Jyryllä on myös hyvä laukaus, jossa on lähes poikkeuksetta hyvä suunnitelma, mihin laukaus lähtee.

Fyysisesti Jyry on myös hyvällä tasolla. Matala painopiste ja nopeat jalat antavat hänelle etulyöntiaseman monessa tilanteessa ja Jyry tekee töitä tunnollisesti molempiin suuntiin.

Jyry on parhaimmillaan pyörittämässä peliä ja tekemässä taustanousuja vastustajan boksiin. Jyryllä on hyvä ymmärrys, mihin pallo kannattaa syöttää. Hän on ehdottomasti pelaaja, joka tuo joukkueelleen kontrollia ja toisaalta myös uhkaa vastustajan maalille monella tapaa. Jyry on myös kohtalaisen hyvä riistämään palloja ja on keskeinen pelaaja Interin vastaiskuissa.

***

Jyryn kyvyt näin itse ensimmäisen kerran talvella 2016 Eerikkilässä valmentajakurssilla Jyryn ollessa U17 maajoukkueen ehdokasleirillä. Analysoimme kurssilla maajoukkue-ehdokkaiden kesken pelatun harjoitusottelun ja ottelua seurannut luento on jäänyt minulle hyvin mieleen kuvastamaan artikkelin alussa mainitsemaani ongelmaa suomalaisessa pelaajatuotannossa.

Aivan liian usein olemme sulkemassa nuorilta ovia, vaikka valmentajalla ei välttämättä ole mitään käsitystä yksilön henkisestä kapasiteetista tai ajatusmaailmasta. Valmentaja katsoo kärjistetysti sanottuna pelaajan pituuden, miten nopea pelaaja on ja tuomio on siinä. Tähän vielä joku yksittäisen tilanteen luoma negatiivinen mielikuva pelaajasta ja ollaan valmiita sanomaan, ettei tästä kaverista tule yhtään mitään.

Pelin jälkeisellä luennolla entisistä pelaajista koostunut kurssimme äänesti lähes yksimielisesti Jyryn ottelun parhaaksi pelaajaksi. Luennolle saapunut silloinen U17-maajoukkuevalmentaja käytännössä tyrmäsi näkemyksemme ja näytti sen sijaan toisen pelaajan klippejä, joissa tämä pelaaja pelasi läpisyöttöjä vastustajan maalivahdille tai päädystä yli. Kyseinen valmentaja kuvaili pelaajaa ’’vaaralliseksi’’, kun taas Jyryn laadukas syöttöpeli jatkuvasti omalle joukkueelle ei kuulema ollut vaarallista.

Tällainen jatkuva ässäsyöttöjen viljely, varsinkin hyvää vastustajaa vastaan on yleensä vaarallista lähinnä omalle joukkueelle.

***

Myös kurssimme varsinaiset kouluttajat olivat kurssilaisten kannalla. Ei ole yllätys, että tuolta leiriltä Jyry on yksi menestyneimpiä pelaajia toistaiseksi.

Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. kuka oli tässä asiassa oikeassa ja kuka ei. Vaarallisempaa oli kuitenkin se, miten maajoukkueesta vastuussa olevalla valmentajalla oli näin jyrkkä mielipide yhdestä mahdollisesta pelaajasta ja sokeus pelaajan kyvyille.

Jyryn kannalta toivon, että hän pysyy terveenä ja pääsee jatkamaan nousujohteista uraansa, jossa on ehdottomasti potentiaalia kantaa Suomen rajojen ulkopuolelle ja Huuhkajiin saakka.