Toni Kohonen sanoo, ettei kavahda Mansen pelinjohtajaksi valinnasta syntynyttä turvan päristelyä

Toni Kohonen teki historiallisen uran pelaajana.

Pesäpallo

Toni Kohonen sanoo, ettei kavahda Mansen pelinjohtajaksi valinnasta syntynyttä turvan päristelyä

Toni Kohonen sanoo tottuneensa siihen, että hänen ympärillään on ennenkin päristelty turpaa. Siksi Mansen pelinjohtajaksi valinnasta syntyneet kriittiset puheenvuorot eivät häntä hetkauta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.10.2022 | KUVAT All Over Press

Manse PP:n pelinjohtajaksi suoraan pelikentille siirtyvä kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen ei kavahda epäilyjä, joiden mukaan hän olisi Manselle riskivalinta.

”Totta kai valintaani liittyy riski, mutta riskit kuuluvat urheiluun. Enhän minä itsekään tiedä varmasti, miten tulen menestymään pelinjohtajana. Sen näyttää vasta aika”, Kohonen sanoo.

”Ymmärrän myös sen kysymyksen, voiko peliuran jälkeen suoraan hypätä pelinjohtajaksi, mutta olen itse nähnyt vierestä, että voi. Varosen Passe taisi olla 25-vuotias, kun hänelle ilmoitettiin Kiteellä, että tuossa on viuhka. Saman tempun tekivät myös Kuosmasen Mikko ja Komulaisen Jani Sotkamossa. Kaikki kolme menestyivät saman tien ja kaikki kolme ovat myös pelinjohtajana Suomen mestareita.”

”Toki tämä on haaste, mutta varmasti Juhani Lehtimäellä oli vuosi sitten edessään samalla tavalla haaste, kun hän tuli juuri Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen pelinjohtajaksi. Urheilussa on aina haasteita, suuria ja pieniä. Itse en ole koskaan niitä pelännyt. Siirryin urallani esimerkiksi kahdesti Sotkamoon, jossa oli huippumenestyvä joukkue ja valtavat menestyspaineet. Jos olisin pelännyt haasteita, silloin sinne olisi ollut turha siirtyä.”

Kohonen sanoo ymmärtävänsä myös sitä, että kaikki eivät ole vakuuttuneita hänen valinnastaan Mansen pelinjohtajaksi.

”Olen tottunut siihen, että minun ympärilläni on päristelty ennenkin turpaa, milloin seurasiirroistani, milloin mistäkin. Varmaan siellä on nytkin ihmisiä, jotka toivovat, etten onnistuisi tehtävässä. Sekin on osa urheilua, ei se minua häiritse.”

Kohosen mukaan pelin henki Mansessa on ensi kaudella selvä.

”Eihän tällä joukkueella voi olla ensi kaudella mitään muuta tavoitetta kuin pelata Suomen mestaruudesta. Tiedän toki, että siellä on muitakin kovia joukkueita, joilla on sama tavoite. Minun tehtäväni on osaltani tehdä töitä sen eteen, että se on Tampere, joka juhlii ensi vuonna mestaruutta.”

Manse julkisti perjantaina Kohosen lisäksi myös Severi Piispasen hankinnan ensi kaudeksi. Kohosen mukaan seuraavana hankintalistalla on kakkospelinjohtajana löytäminen.

”Kakkospelinjohtajalla on erittäin tärkeä rooli, sillä hän on pelitilanteissa tärkeämpi tuki pelaajille kuin pelinjohtaja. Joukkueen on luotettava täydellisesti kakkospelinjohtajaa – kuten toki minunkin. Siksi puhumme todella tärkeästä valinnasta. Toivon mukaan asia saadaan pakettiin mahdollisimman nopeasti, mielellään jo ennen joukkueen ensimmäistä yhteistä leiriä marraskuussa.”

Kohonen suunnitteli kesällä vakavissaan välivuoden pitämistä pesäpallosta. Syksy muutti kuitenkin miehen mielen.

”Juttelin kauden jälkeen, lähtisinkö valmentamaan junnuja, mutta sain sitten muutaman kyselyn, kiinnostaisiko miesten joukkueen pelinjohtaminen. Ensin kyselyjä tuli parilta pelaajalta, sitten yhteydessä olivat myös seurajohtajat, ja aloin miettiä, voisiko tämä olla sittenkin tieni pelinjohtajan tehtäviin. Lopulta tulin siihen lopputulokseen, että miksipä ei, kun tällainen tilaisuus kerran on tarjolla. Kuka sitä tietää, millaisia tarjouksia olisi tullut ensi syksynä vai olisiko tullut minkäänlaisia”,  Kohonen aprikoi.