Lucas Lingmanin kritiikkiä herättänyt valinta jäädä Klubiin on täysin ymmärrettävä

HJK:n mahdollisuudet Euroopan kenttien lohkovaiheeseen lienevät yksi syy siihen, miksi Lucas Lingmankin halusi jatkaa Helsingissä.

JalkapalloVeikkausliiga

Lucas Lingmanin kritiikkiä herättänyt valinta jäädä Klubiin on täysin ymmärrettävä

Joel Perovuo uskoo, että Lucas Lingman teki oikean valinnan jäädessään HJK:hon. Tarjolla takuuvarma mestaruustaisto ja mahdolliset pelit eurokisan lohkovaiheessa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.1.2023 | KUVAT All Over Press

HJK:n menestyksekäs kausi sisälsi värikkäitä vaiheita ja kauden jälkeen on myös kuohunnut Bolt-areenan uumenissa.

Sisäisiä ristiriitoja on niin staffin kesken kuin myös pelaajiston ja valmennuksen välillä. Lopputulema tälle kaikelle vaikuttaa tällä hetkellä olevan se, mitä jo aiemmin ennakoin, eli Toni Koskelan jatkaessa päävalmentajana nämä kiukuttelevat pelaajat laitetaan harrastamaan muualle ja mikäli henkilökunnassa on köyttä eri suuntiin vetävää porukkaa, etsitään uutta osaamista tilalle. Aivan kuten on jo tapahtunutkin Toni Korkeakunnaksen lähdettyä Huuhkajiin apuvalmentajaksi.

HJK tiedotti jo Koskelan jatkosta tulevalle kaudelle ja samalla julkaistiin myös tärkeä pelaajasopimus. Lucas Lingman lainattiin myös ensi kaudeksi Klubiin.

Lingman tuli viime kesänä takaisin Helsinkiin, vaikka pelit Ruotsissa sinänsä sujuivatkin kohtalaisen hyvin. Luke oli keskeisessä roolissa HJK:n tuloksellisesti vahvassa syksyssä ja voisin pitää melkein varmana, että ilman hänen panostaan ei HJK olisi juhlinut mestaruutta tai pelannut Eurooppa-Liigan lohkovaiheessa. Näistä kehuista huolimatta näkisin, että Lingmanin kausi ei ollut paras mahdollinen ja nämä muuttuvat tilanteet kesken kauden uusine pelikavereineen vaikuttivat suoritukseen.

Voi ajatella, miksi Lingman valitsi tulla takaisin HJK:hon, eikä pelata kovemmassa Allsvenskanissa tai katsoa lainapestiä esimerkiksi muualta Skandinaviasta. Ylivoimaisesti tärkein asia Lingmanin uran kannalta on pelata ehjä hyvä kausi ensi vuonna. Siihen HJK tarjoaa hyvän ympäristön kansainvälisine peleineen.

Ulkomailla ehkä taas uudessa ympäristössä olisi oltu suurempien kysymysmerkkien äärellä ja mikäli ensi kaudesta olisi tullut pannukakku, rakenneltaisiin palasia viimeistään siinä vaiheessa HJK:ssa. Silloin kohtalona olisi jo aika suurella todennäköisyydellä jääminen Suomeen lopullisesti. Lingman täyttää parin viikon kuluttua 25 vuotta ja nämä alkavat olla viimeisiä vuosia siirtyä ulkomaille.

Pelaajan kannalta on haastava yhtälö valita pelaisiko:

  1. kotimaassa itselle paremmassa ympäristössä pelaamassa mestaruudesta ja mahdollisesti paremmassa valmennuksessa, mutta heikommassa sarjassa.
  2. ulkomailla kovemmassa sarjassa, isommalla palkalla, paremmissa olosuhteissa ja kaupungissa, mutta taistellen putoamista vastaan heikossa valmennuksessa.

Ulkopuolisen on helppo valita vaihtoehto 2. Onhan siinä paljon hyviä asioita, mutta näen Lingmanin tilanteessa samoja elementtejä kuin itselläni Ruotsissa ollessani ja siksi ymmärrän hyvin, miksi Luke valitsi HJK:n.

Arki ympäristössä, joka ei ole laadukas on todella raskas ja se tunne, kun huomaa ettei pysty enää pelaamaan omalla tasollaan on yksi pahimmista asioista ammattiurheilijalle. Sanoin itsekin joskus haastattelussa, että pelaan paljon mielummin HJK:ssa kuin jossain Skandien pikkuseurassa putoamista vastaan.

HJK myös pelasti urani, vedettyäni crossfitiä puolitoista vuotta Ruotsissa ja tuolloin pyysin agentiltani siirtoa jo 5 kuukauden jälkeen, huomattuani miten heikolla tolalla seuran asiat olivat. Lingmanin HJK-lainassa uskon myös Luken määrätietoisuuden vaikuttaneen ja hyvä, että hän laittaa itsensä tässä asiassa etusijalle. Minä jäin tuolloin aikanaan tsemppaamaan Ruotsiin vielä vuodeksi ja se meinasi maksaa paljon ja maksoikin. Tietenkin tällaiset vaikeudet kasvattavat ja niistä oppii, mutta uraa ei kannata tuollaiseen kovin kauaa tuhlata.

Mitään ei Lingman kuitenkaan tulevana vuonna saa ilmaiseksi, vaan nyt olisi kaivettava itsestä vielä lisää hyvän pre-seasonin muodossa ja HJK:n kasatessa oletettavasti kilpailukykyisen joukkueen siihen ympärille on pöytä katettu menestyksekkäälle kaudelle.

Asioiden mennessä näin, on vaikea keksiä toista mestaria ensi vuoden Veikkausliigaan ja enemmänkin kiinnostaa minkä eurokilpailun lohkovaiheessa HJK tällä kaudella pelaa.