Luis Diazin jättikauppa käynnistää ikääntyvien Liverpool-ikonien lähtölaskennan

Luis Diaz on tehnyt tällä kaudella 14 liigamaalia ja on Portugalin pääsarjan maalintekijätilastossa toisena.

JalkapalloValioliiga

Luis Diazin jättikauppa käynnistää ikääntyvien Liverpool-ikonien lähtölaskennan

Kolumbian maajoukkueen tähtilaiturin Luis Diazin jättikauppa FC Portosta käynnistää Jukka Röngän mukaan Liverpoolin uudistamisen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.1.2022 | KUVAT All Over Press

Liverpool vahvisti sunnuntaina hankkineensa Kolumbian maajoukkueen 25-vuotiaan laiturin Luis Diazin FC Portosta. Jukka, ennen kuin mennään Diaziin, mitä ihmettä hänen siirtonsa taustalla tapahtui?

Diaz oli jo Liverpoolin ostolistalla viime kesänä, mutta kun siirto ei toteutunut, Liverpool päätti odottaa ensi kesään. Sitten Tottenham teki kolumbialaisesta tarjouksen tammikuussa ja Liverpoolin oli ratkaistava, miten tähän käänteeseen reagoidaan. Liverpool reagoi ja nyt ollaan tässä.

Tietenkään kaikkia käänteiden yksityiskohtia ei tiedetä, mutta kyllähän tässä on ilmassa kaikki klassisen Tottenham-tunaroinnin tunnusmerkit. Diaz oli jo hyväksynyt Tottenhamin sopimusehdot, mutta kun Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy alkoi tuttuun tyyliinsä hinkata hintaa, Liverpool tuli väliin ja maksoi kerralla sellaisen summan – 37 miljoonaa puntaa + 12 miljoonaa puntaa tulospohjaista ekstraa – , jota Porto pyysi, ja se oli sitten siinä.

Millaisen pelaajan Liverpool saa Diazista?

Diaz on laitahyökkääjä, joka pelaa vasemmalla sivustalla, josta hän leikkaa oikeajalkaisena sisemmälle. Hän on tehnyt Portugalin liigassa tällä kaudella jo 14 maalia ja antanut neljä maalisyöttöä. Häntä voisi verrata hieman vasemman kaistan Mohamed Salahiin, sillä kuten tilastotkin osoittavat, hän pyrkii itse erittäin hanakasti maalintekotilanteisiin ja viimeistelemään. Hän on laukonut tällä kaudella keskimäärin 3,5 kertaa ottelussa ja antanut 2,2 avainsyöttöä, jotka molemmat ovat kovia lukemia. Salahin tavoin myös Diaz on äärimmäisen nopea pelaaja. Hän on myös hyvä dribblaaja ja pystyy ohittamaan vastustajia puhtaan nopeutensa lisäksi myös hyvän tekniikkansa ansiota.

Vaikka Diazilla onkin vastaiskuvoimaa, hän osallistuu peliin ennen kaikkea viimeisellä kolmanneksella. Se on toki Portossa ymmärrettävää, sillä Porto hallitsee suurinta osaa pelejään ja he joutuvat sahaamaan kenttää viimeisellä kolmanneksella. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Diazin käyttö muuttuu Liverpoolissa.

Tietenkin hyppäys Portugalin liigasta Valioliigaan on iso ja siirtoon liittyy myös kysymysmerkkejä, mutta Diaz on tyypillinen Liverpoolin tieteellisen analyysin perusteella tehty hankinta. Kysymys hänen ostamisessaan ei ollut hetken mielijohteesta, vaikka reagointi tammikuun siirtoikkunassa vaatikin nopeita peliliikkeitä. Oli määritelty, millainen pala palapeliin tarvitaan ja halutaan, ja nyt sellainen hankittiin. Kysymys ei ollut mistään kannattajia mielistelevästä tähtipelaajan ostosta, vaan täsmäostosta. Niin Liverpool toimii.

Liverpoolilla on jo nyt maailmanluokan laiturit, Mohamed Salah ja Sadio Mané, ja myös Diogo Jota on saman tyyppinen pelaaja Diazin kanssa. Mihin Diaz tässä muotissa mahtuu?

Tätä siirtoa pitää katsoa hieman suuremmassa kuvassa. Liverpoolilla on ollut viimeiset neljä vuotta kiveen hakattu tähtikaarti ja on luonnollista, että sitä pitää jossain vaiheessa uudistaa. Salah ja Mané täyttävät molemmat tänä vuonna 30 vuotta ja molempien sopimukset päättyvät kesällä 2023.

Uskoisin, että Salah jatkaa pelaamistaan Liverpoolissa, mutta Manén tulevaisuus on sen sijaan auki. En nyt vielä sano, että Mané myytäisiin kesällä, mutta kyllähän tässä on selvästi merkkejä siitä, että Anfieldilla valmistaudutaan joukkueen uudistamiseen – ja Mané on yksi pelaaja, jonka lähtölaskennan tämä siirto käynnistää.

Sen lisäksi James Milner, Divock Origi ja Takumi Minamino ovat liipaisimella ja on mielenkiintoista nähdä, mikä on Roberto Firminon ja Alex Oxlade-Chamberlainin tulevaisuus Anfieldilla.

Muutoksia tulee varmasti kesällä, mutta millaisia, sen näyttää aika.