Lippahattumies voi katkaista Red Bullien hurjan voittokulun, mutta tuskin vielä Barcelonassa

Fernando Alonso oli kotiradallaan perjantaina yhtä hymyä.

Formula 1

Lippahattumies voi katkaista Red Bullien hurjan voittokulun, mutta tuskin vielä Barcelonassa

Erkki Mustakari pitää Fernando Alonsoa todennäköisimpänä kuljettajana, joka voi tällä kaudella katkaista Red Bullien voittokulun tämän kauden MM-sarjassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.6.2023 | KUVAT All Over Press

F1-kauden seitsemäs GP ajetaan kuskeille tutulla Barcelonan radalla sunnuntaina. Barcelonan rata on Aston Martinin Fernando Alonsolle ja Ferrarin Carlos Sainzille kotirata – ja ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari odottaa etenkin Alonson loistavan kotimaansa kisassa.

”Alonso on tällä hetkellä erittäin motivoitunut. Kaikki keskittyy hänen elämässään nyt poikamiehenä ollessa vain formula ykkösten ympärille. Myös halu näyttää etenkin itselleen, mutta myös muille, että pystyy vielä haastamaan kenet vain, on Alonsolla äärimmäisen korkealla”, Mustakari pohtii.

Alonso on ollut palkintopallilla tämän kauden kuudessa kisassa jo viidesti. Paras sijoitus tuli viime viikonloppuna Monacossa, kun hän oli kisan toinen.

”Alonso ei ole menettänyt herkkyyttään ajamiseen missään vaiheessa. Hän on urallaan ajanut myös autoilla, jotka eivät antaneet mahdollisuutta menestyä. Nyt alla on taas auto, joka toimii, ja hän osaa hyödyntää auton ominaisuudet maksimaalisella tavalla.”

Alonson tallikaverina suhaa Lance Stroll, joka ei ole kahdessa viimeisessä kisassa kerännyt enää pisteitä. Australiassa hän ajoi kuitenkin neljännelle sijalle.

”Stroll ei olisi pystynyt mihinkään, jos Aston Martinin auto ei olisi niin hyvä. Ero tallin kahden kuljettajan välillä on jättimäinen”, Mustakari tuhahtaa.

”Ero syntyy siinä, että toinen heistä jarruttaa aiemmin mutkaan kuin toinen. Toisella se tuntuma autoon on olemassa.”

Aston Martinin rahahanoja säätää Lance Strollin isä Lawrence. Strollin ajopaikka tallissa tuskin on vaarassa, vaikka tulokset olisivat minkälaisia.

”Strollilla ei ole samanlaisia murheita kuin monella muulla kuskilla olisi samassa tilanteessa. Isälle saattaa korkeitaan olla vain kiusallista, jos poika ei onnistu – tai jos valmistajien sarjan pisteiden keruu on tallissa vain yhden miehen harteilla.”

Alonso oli Barcelonan perjantain kakkosharjoituksissa toiseksi nopein. Aikaerot jaksolla olivat hyvin pieniä. Kymmenen parasta mahtui ajassa 0,5 sekunnin sisään.

”Syy tähän on, että radan jyrkät mutkat on poistettu. Barcelonassa ajetaan nyt tosi kovaa. Hitaat mutkat tekevät yleensä aikaeroja hyvien ja heikompien välille, nyt niitä ei ole. Siksi odotan erittäin tiukkaa aika-ajoa”, Mustakari ennakoi.

Kuumin kysymys tällä hetkellä lienee kuitenkin se, voittaako Alonso uransa 33:nnen GP:n tällä kaudella?

Alonso on itse sanonut, että Aston Martin voi olla vahvimmillaan Budapestissä tai Singaporessa.

”Katuradat sopivat Aston Martinille. Red Bull on aerodynaamisesti vahva ja sillä piisaa myös suoranopeutta. Hitaalla katuradalla aerodynamiikka ei ole pääosassa ja sellaisella Alonso voi iskeä, kuten Monacossa nähtiin.”

”Red Bull on voittanut tähän mennessä kaikki kauden kisat, mutta tämä on moottoriurheilua. Max Verstappenille ja Sergio Perezille voi sattua ajovirhe, tallille voi tulla hidas varikkopysähdys tai joku pultti napsahtaa irti väärään aikaan, ja silloin tulee muille mahdollisuus iskeä. Jos se tilaisuus tulee, pidän Alonsoa todennäköisimpinä kuljettajana, joka silloin iskee ja katkaisee Red Bullien voittokulun. Hän on kova poika iskemään”, Mustakari sanoo.