Latvian mestarin ottaminen sarjaan kertoo tuuliajolle jätetyn Mestiksen hädästä

Imatran Ketterä kaatoi viime kevään Mestis-finaaleissa Kiekko-Espoon otteluvoitoin 4-1.

Jääkiekko

Latvian mestarin ottaminen sarjaan kertoo tuuliajolle jätetyn Mestiksen hädästä

Latvian mestarijoukkue HK Zemgale pelaa ensi kaudella Mestiksessä. Samuel Savolaisen mukaan se kertoo ennen muuta Mestiksen hädästä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.8.2022 | KUVAT All Over Press

Mestis tiedotti perjantaina, että Latvian kiekkoliigan hallitseva mestarijoukkue HK Zemgale kiekkoilee tulevalla kaudella Mestiksessä. Samuel, oliko tämä yllätys? 

No ei tätä yllätyksenä voi siinä mielessä pitää, että asia on ollut kulisseissa tapetilla jo noin puolisen vuotta. Se, että onko tämä hyvä vai huono asia ja mitä tästä pitää ajatella, on suurempi kysymys.  

Päätös on tuntunut jakavan Mestis-seuroja kahtia. Osa suhtautuu asiaan positiivisesti, osa maltillisen neutraalisti ja osa pitää tätä huonona ratkaisuna. Osan mielestä jotain on nyt tehtävä, sillä Mestiksen tilanne tällä hetkellä on sanalla sanoen surkea.  

Toki katsojamäärät ovat hieman kehittyneet viime vuosina, mutta esimerkiksi pelaajien arki on tällä hetkellä karu. Pelaajien päivä voi käsittää esimerkiksi aamujään, sitten siviilissä työpäivän ja illaksi peliin. Ja esimerkiksi SaPKon konkurssi kertoo varmasti huonosti hoidetuista asioista, mutta myös sarjan tilanteesta. 

On ihan selvää, että maailman ykkösjääkiekkomaiden joukkoon lukeutuvassa Suomessa tämä kaikki on häpeäksi, että toiseksi korkein sarjataso on henkitoreissaan eikä asialle kyetä tekemään mitään konkreettista parannusta ja vielä enemmän häpeäksi on, että siihen ei näytä olevan kovinkaan suurta halua niillä suunnilla, jotka asioihin voisivat vaikuttaa. Onhan monessa yhteydessä yritetty huutaa sarjajärjestelmien ja Mestiksen tilanteen perään, mutta tuuleen ne huudot ovat vain kantautuneet. 

 Millaisen vaikutuksen HK Zemgale voi Mestikselle antaa? 

Se jää nähtäväksi, mutta turha sitä on kieltää, etteikö aineksia olisi olla myös täysi suutari. Odotettavissa tuskin on ainakaan mitään yleisöryntäyksiä sillä mitä intohimoja latvialaisseura oikeasti vaikkapa Iisalmessa tai Forssassa tai millä tahansa Mestis-paikkakunnalla sitten herättää?  

Perustan ajatukseni siihen, että onhan Suomessa CHL:n myötä käynyt monta luokkaa kovempiakin seuroja, mutta eipä sekään sarja ole Suomessa koskaan lyönyt läpi yleisön keskuudessa Liiga-seurojenkaan osalta.  

2.25 for Canada and 3.65 for Finland to win the World U20 Championship. Check all the odds and place your bet!

Ja ajatus siitä, että HK Zemgale saisi Mestis-kaupungeissa lehterit pullistelemaan, vaikuttaa lähinnä melkoiselta päiväunelta. Taloudellinen potentiaali liittynee lähinnä siihen, saako Mestis tätä kautta jollain tavalla sponsoreita, rahoittaako asiaa esimerkiksi Latvian jääkiekkoliitto ja saadaanko rahaa generoitua siten seuroille. Siihen tämän projektin onnistuminen kaikessa karuudessaan tiivistyy, saavatko Mestis-seurat tästä taloudellisesti hyötyä vai eivät. Jos se ei konkretisoidu riihikuivana seuroille, eihän tässä mitään järkeä ole. 

Toiseksi, tällä hetkellä on hyvin vaikeaa arvioida myöskään joukkueen tasoa suhteessa Mestis-seuroihin. Ei tietenkään olisi hyvä asia tai kenellekään ainakaan eduksi, jos joukkue olisi ylivoimainen tai täydellinen heittopussi. Mutta suoraan sanoen, en osaa oikein arvioida tämän joukkueen tasoa suhteessa Mestikseen, eikä sitä taustakeskusteluissa osannut arvioida myöskään Mestis-seuroissakaan.  

Selvää on, että matkustaminen Latviaan vieraspelireissuille ei ole ilmaista ja monelle Mestis-seuralle se on myös kova kuluerä, sillä kuten tiedetään, seurat eivät rahassa kylve. Ei matkustaminen Latviaan nyt kohtuuttoman kallista ole, mutta kyllä se raha seuroissa jo tuntuu. Ja monessa seurassa on tietysti tiukkaa, eikä kukaan halua nähdä enää uusia SaPKo-kohtaloita. 

Miksi Mestis on halunnut latvialaisseuran sarjaansa? 

Ei ole salaisuus, että Mestiksessä on pohdittu myös sitä, voisiko sarjan potentiaali kasvaa ulkomaisista seuroista ja sarja kansainvälistyä entisestään. Äkkiseltään ajateltuna en kuitenkaan tiedä. olisiko vaikka sarjan baltialaistuminen kestävä malli. Tai että se pelastaisi Mestiksen. Se tuntuu lähinnä haaveilulta. Siksi tämän asian voi nähdä myös eräänlaisena hätähuutona. 

Olen taipuvainen ajattelemaan, että tyhmä ei ole se, jolla ideoita syntyy – vaan se, jolla niitä ei synny. Siinä mielessä ei pidä tyrmätä sitä, että asioita yritetään kehittää ja yritetään jotain uutta, mutta ei tässä voi välttyä myöskään siltä ajatukselta, että kyse on myös epätoivosta.  

Kun ilmeisesti Jääkiekkoliitossa ja Liigassa viis veisataan Mestiksen tilanteesta, kuten viime vuodet ovat valitettavasti siihen viitanneet, apua haetaan sitten Suomen rajojen ulkopuolelta. Ja kenties sitä, että kun Liiga on halunnut sulkeutua oman pienen piriin yhteisöksi, ja se tunnutaan hiljaisesti tulleen suomalaisessa jääkiekossa hyväksytyksi, on pyrittävä luomaan jotain uutta. Täysin toinen kysymys on, että Mestiksen asettamien tavoitteiden ja toiveiden toteutumiselle edes pienen pientä toivoa. Sitä sopii epäillä, kun nykytilanne on mikä on. 

Tässä panee myös miettimään se, että ensi kaudella MM-kisat pelataan Latviassa ja Suomessa. Se panee miettimään, että onko tässä taustalla suurempiakin voimia kuin esimerkiksi asioita esittelevä Mestis-pomo Olli Aro.  

Kuulin jopa yhden arvion, jossa pohdittiin, että tämä voi liittyä Latvian haluun satsata kotikisojensa kynnyksellä kisoihin. Hyvin todennäköistä, mutta sitten esitettiin vieläkin kovempi teoria. Onko tässä käyty jonkinlaista kauppaa maiden jääkiekkoliittojen välillä esimerkiksi siitä, missä loppuottelut MM-kisoissa pelataan.  

Mestis kertoi myös tavoitteekseen rakentaa sarjasta Suomen jääkiekkoon toinen ammattilaissarja, joka pystyisi tarjoamaan seuroille taloudelliset ja kaupalliset toimintaedellytykset ja myös pelaajille taloudelliset mahdollisuudet keskittyä jääkiekkoon ammattilaisina. Miten näet tuon tavoitteen toteutuvan? 

Tavoitetta on arvostettava, mutta onhan se nykytilanteeseen peilaten kovin vaikeaa toteuttaa. Syyt tietysti liittyvät siihen, että mahdollisuudet kehittyä ovat kovin ohuet. 

Esimerkiksi Kiekko-Espoo täyttää monin tavoin Liiga-seuran kriteerejä. Sillä on Suomen suurin junioriorganisaatio, vastavalmistunut harjoitushalli ja seura on kulkenut pitkän tien ylöspäin Bluesin konkurssin jälkeen. 

Se, että Jokereille levitetään punaista mattoa suoraan Liigaan, vaikka mitään konkreettista seuran suunnitelmista ei tiedetä, on tietysti asia, joka herättää ymmärrettävää närää. Koska samalla kun Liiga kumartaa Jokereille, se tulee pyllistäneeksi esimerkiksi pitkän kaavan kautta Liiga-nousua hakeneelle Kiekko-Espoolle ja ylipäätään suomalaiselle jääkiekolle siten, että viesti on, ettei kannata mitään yrittää.  

On mielenkiintoista nähdä, miten Jokerit-asia hoidetaan, sillä Jokereiden saapuminen potentiaaliseksi liigaseuraksi avaisi samalla myös mahdollisuuden miettiä sarjajärjestelmien uudistamista. Mutta myös siltä kantilta, että voisiko se sulkea oven Kiekko-Espoon tavoitteelta nousta Liigaan? Ymmärrän erittäin hyvin silti myös houkutuksen nostaa Jokerit Liigaan.