Lukko näytti suuruutensa ja on matkalla finaaleihin

JääkiekkoLiiga

Lukko näytti suuruutensa ja on matkalla finaaleihin

Lukko siirtyi välieräsarjassa Tapparaa vastaan 2–1-johtoon 4-1-voitolla. Juuso Kokkosen mukaan Tappara ei sunnuntaina yksinkertaisesti pysynyt Lukon vauhdissa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 2.5.2021 | KUVAT All Over Press

Lukko käänsi perjantain pettymyksen vakuuttavaan 4–1-voittoon sunnuntaina ja siirtyi 2–1-johtoon välieräsarjassa Tapparaa vastaan. Juuso, mitä sunnuntain peli näytti?

Kyllä nyt Lukko ilmoittautui tämän kevään pudotuspeleihin. Raumalaiset voittivat runkosarjan viimeiset kahdeksan otteluaan ja pudotuspeleissä neljä ensimmäistään. Perjantaina, kun Tappara katkaisi tämän voittoputken, näkyi se, että Lukko oli hieman mukavoitunut.

Perjantain tappio oli Lukolle tarvittava, lyhyt pelillinen kriisi tässä kohtaa, joka sen pitikin käydä läpi matkalla kohti finaaleja ja mestaruutta. Se antoi tarvittavan henkisen ärsykkeen, että se ei tässä ihan voi vain kävellä kevään pelejä läpi.

Sunnuntaina Lukko pelasi ehjimmän ja vahvimman pelinsä näissä pudotuspeleissä.

Sanoit perjantain pelin jälkeen, että Lukko syötiin elävältä. Nyt Lukko oli selvästi parempi. Mitä tapahtui? Millä tavalla Lukko sitten muutti pelaamistaan perjantaista? Oliko siinä jotain uutta?

Ei varsinaisesti. Lukko näytti suuruutensa. Se, että tällaisessa, henkisesti hankalassa paikassa sen pelaaminen nousee kaksi pykälää, kertoo vahvasta prosessista taustalla.

Raumalaiset terävöittivät pelaamistaan siten, että se pyrki poistamaan pelistään ylimääräiset viiveet. Lukon pelaaminen on selkäytimessä, nyt joukkue sai sen esiin.

Lopputuloksena oli niin korkean intensiteetin jääkiekkoa, että Tapparalla ei ollut yksilö- eikä viisikkotasolla mitään palaa pysyä tässä mukana. Lukon luisteluvoima on niin korkea, että se pystyi pitkälti sen turvin viemään peliä ja pääsemään paremmista asemista esimerkiksi kamppailuihin.

Toisekseen viisikkopelin rakenne kestää Tapparaa paremmin tällaisen intensiteetin.

Pekka Virta käväisi jo kolmannessa erässä Lukon vaihtoaitiossa aikalisän aikana ohjeistamassa pelaajia. Mistä se kertoo?

Tätä Lukon valmennuksen toimintaa on ollut mielenkiintoista seurata TV:n välityksellä. Lukko on kevään aikana menettänyt johtonsa muutamaan otteeseen. Virta halusi ottaa tuossa homman siinä mielessä näppeihinsä. Päävalmentajalla on usein kuitenkin se terävin visio siitä, miten näissä ratkaisutilanteissa toimitaan ja miten ne asiat syötetään nopeasti pelaajille.

Jussi Tapola ja Tappara ovat osoittaneet kykynsä reagoida ja iskeä täsmällisillä ottelusuunnitelmilla vastustajan vahvuuksiin. Mutta mitä keinoja Tapparalla on vielä käytettävissä Lukkoa vastaan, kun sarja on jo huomenna katkolla?

Erinomainen kysymys. Jos Lukko on maanantainakin tällä tasolla pelillisesti, keksisi Tapola sitten minkälaisia kaneja tahansa, on vaikea nähdä, että Tappara pystyisi nousemaan pelillisesti edelle. Niin vahva Lukko on tällaisessa intensiteetissä ja toisaalta Tappara ei ole siinä parhaimmillaan.

Tapparalla on muutama vaihtoehto. Se voi joko kyttäillä Lukon kiekottelusta riistoja ja katkoja. Sillä tavoin Tappara onnistui sunnuntainakin iskemään maalin. Hinta tästä on tosin se, että sitten jää keskialue auki.

Toinen vaihtoehto on laittaa keskialue todella tiiviisti kiinni ja hidastaa siten pelin vauhtia.

Oli miten oli, sarja ei ole vielä pelattu. Tappara kyllä keksii vielä keinot roikkua. Ja maanantaina on kyse jälleen yksittäisestä pelistä.

 

Tilaa Elmo  tarjoushintaan  6 kk 49 e .

Voit ostaa Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteestä tai diginä Lehtiluukusta